Alan Turing
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Alan TuringAlan Turing

 

Alan Turing

Google       Google       17. 5. 2008       33 859×

Do toho článku jsem si vzal na „paškál“ slavného, ve své době asi ne moc uznávaného Alana Turinga. Narodil se v Londýně, konkrétně v Paddingtonu 23. června roku 1912. Turing byl významný logik, matematik a založil mnoho vědních oborů, které se zabývaly nejen počítačovou technologií.

Když se Alan Turing narodil, jeho rodiče se odstěhovali z Anglie zpátky do Indie (zde se dřív poznali), ale malého Alana s sebou nevzali, vychovávaly ho chůvy a příbuzní. Alan ani ve svém dětství nevykazoval vyjímečnou inteligenci, byl průměrným žákem. Alana bavily hodně šachy, ale to i dnes baví hodně lidí.

Jedna příhoda je z jeho 14 let, když se Alan dostal na střední školu Sherborne. Ale první den, co měl Alan nastoupit do školy, byla stávka dopravců, a tak Alan vzal kolo a jel do školy, která byla daleko 100 kilometrů. O tomto výkonu se dokonce dlouho psalo v místních novinách.

Na střední škole byl Alan neohrabaný a většina spolužáků se mu vysmívala, byl šikanován a zesměšňován. Seznámil se s Christopherem Morcomem, dokonce se říká, že se do něj zamiloval. S Christopherem se hodně bavili o vědeckých novinkách, dělali vlastní pokusy. V roce 1930 Morcomen zemřel a to byla pro Alana rána, ze které se těžko vyhrabával, ale tato tragédie vlastně zapříčinila to, že se Alan s větší chutí pouštěl do pokusů.


Později se už zabýval hlavně AI (umělou inteligencí) u počítačů. Na tu dobu dost nezvyklé, protože počítače v té době sice byly, ale na úrovni ozubených koleček. První počítač čtvrté generace počítačů, které známe z domova, vynalezla firma IBM v roce 1981. To jsme trochu odbočili od Turinga. Ten ovšem vymyslel tzv. později nazývaný „Turingův test“ (dále v článku), pak popsal Turingův stroj, čímž formalizoval pojem algoritmus.

Turingův test

Co to bylo? Turing se, jak jsem již zmínil, zabýval umělou inteligencí. Test spočíval v tom, že se umístil do jedné místnosti počítač a člověk, v druhé místnosti za zdí byl umístěn testující. Testující klade otázky v přirozené řeči, náhodně se vybere, kdo má odpovídat. Odpovídající zapíše na papír svou odpověď a pošle ji testujícímu. Když testující neví, kdo odpověděl, splňuje to Turingův test. Nerozená se, jestli odpovídala UI nebo odpovídal člověk. Tento test ještě ani nebyl využit, cena za tento stroj nerozeznatelný od člověka nebyla udělena, zatím žádný stroj toto nedokázal. A to Alan Turing předpovídal, že stroje budou umět myslet, a to už na přelomu druhého tisíciletí. No, uvidíme, třeba už tahle doba není daleko.

Turingův stroj

Turingův stroj je stroj popsaný Turingem, nečekaně. Nejdříve je ale lépe vědět, co to je algoritmus, jinak to bude těžké pochopit.

Algoritmus je přesný návod nebo postup, kterým se dá vyjádřit typ nějakého daného úkolu. Hlavně se to využívá při programování. (Nelze zkonstruovat algoritmus, který by pro obecný program ověřil jeho konečnost.) No a Turing popsal stroj, který popisuje daný algoritmus. Skládá se z procesové jednotky, která je zakončena automatem a tím probíhá nekonečná páska pro zapisování mezivýsledků.

Alan Turing závěrem

Poté, co začala 2. světová válka, Alan Turing byl vedoucí skupiny hut 8 pro luštění šifer německých jednotek, konkrétně letadel. Po 2. světové válce byl Turing zavřen do ústavu a odsouzen za „hrubou neslušnost a sexuální zvrhlost“, prý hlavně kvůli tomu, že byl homosexuál. A zde Alan Turing spáchal sebevraždu 7. června 1954 ve Wilmslow, Cheshire, Anglie. Alan Turing byl génius na svou dobu velice „zvláštní“, na toto ale doplatí většinou všichni lidé, kteří předčí dobu, ale musíme říct – nebýt Alana Turinga, asi by všechno to o umělé inteligenci nebylo a za to si zaslouží uznání.

Posmrtné uznání

V roce 1966 se začala udělovat cena za Turingův test. Uděluje ho Asociace pro výpočetní techniku. Svou povahou něco jako Nobelova cena. Socha Turinga byla odhalena v Manchesteru 23. června 2001. To je v Sackville parku, mezi University Manchester, stavbou na ulici Whitwortha, a ulicí kanálu „homosexuální vesnice“. To označuje 50. výročí jeho smrti. Pamětní plaketa byla odhalena u jeho bývalé rezidence, Hollymeade, v Wilmslow 7. června 2004.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
autor se věnuje programování v c++, ovládá základy pythonu. Bavího také IT technologie, ze sportu florbal a basketbal

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý