× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Základy programování v jazyce Boo - úvod

[ http://programujte.com/profil/288-martin-starman/ ]Google [ :4:?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/11280-michal-kobelka/ ]Google [ ?rel=author ]       1. 2. 2009       13 249×

V tomto úvodním článku si řekneme něco o jazyce Boo, vysvětlíme si základní pojmy a podíváme se na to, co nás bude čekat v dalších dílech.

Tento seriál si neklade za cíl naučit vás programovat v jazyce Boo, ale chtěl bych, aby vám ukázat základy programování v tomto jazyce a pokud Vás nadchne, můžete v něm pokračovat.

V seriálu si postupně probereme software potřebný k programování, jeho základní nastavení a poté již samotné programování v jazyce Boo: základní syntaxi jazyka, Hello World, dále si ukážeme pár jednoduchých zdrojových kódů na ukázku smyček a podmínek, použití tříd apod. a nakonec si ukážeme práci se soubory.

Jelikož tento seriál je úvodem do programování v jazyce Boo, nebudu zde vysvětlovat pojmy objektově orientované programování, objekt, třída apod. Objektový přístup je pro všechny jazyky stejný a není problém ho najít zde na programujte nebo například na wikipedii [ http://cs.wikipedia.org/wiki/Objektově_orientované_programování ].

Tento seriál odpovídá výuce jazyka Boo na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem [ http://ujep.cz ], na katedře informatiky [ http://ki.ujep.cz ], který učí Jiří Fišer [ http://jf.cz ] a bylo při něm použito prezentací právě pana Fišera, za což mu patří velký dík.

Programovací jazyk Boo

Na oficiálních stránkách [ http://boo.codehaus.org/ ] se můžeme dočíst o tom, že jazyk Boo je objektově orientovaný a staticky typovaný programovací jazyk, který se syntakticky podobá Pythonu, se zaměřením na rozšiřitelnost. Jazyk vznikl s příchodem CLI (Common Language Infrastructure). Jazyk Boo je možné používat na platformách .NET nebo Mono. Platforma .NET je vyvíjená společností Microsoft. Naopak Mono je svobodná implementace této platformy a budeme ji využívat i v tomto seriálu.

CLI

CLI je specifikace, která umožňuje chod aplikací napsaných v různých programovacích jazycích a rozdílných platformách, bez překladu na dané platformě.

.NET

Platforma .NET je vyvíjená společností Microsoft a umožňuje vyvíjet programy pro systém Windows. Podporovány jsou jazyky F#, J#, C#, C++, Boo a další. .NET se skládá z několika částí: .NET Framework, Microsoft Visual Studio.NET, .NET Enterprise Serversa Microsoft Windows .NET. Chcete-li se dozvědět o této platformě více, přečtěte si podrobnější článek na programujte.com [ http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2008120700--net-framework ].

Mono

Mono je tedy, jak jsem se již zmínil, svobodnou implementací .NET. Je sponzorována společností Novell a její hlavní výhodou je nezávislost na operačním systému. Podporovány jsou systémy Windows, Linux a Mac. Pokud tedy používáte některé minoritní systémy, nemusíte zoufat. Oficiální stránky najdete na adrese mono-project.com [ http://mono-project.com ]. (Pokud používáte operační systém Windows můžete samozřejmě použít platformu .NET). Pokud se chcete dozvědět více o projektu Mono navštivte oficiální stránky nebo si přečtěte článek zde na programujte.com [ http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2006070901-otevrene-implementace-net-frameworku ].

To je pro dnešek vše. Tento článek je kratší, ale můžete se již těšit na další, kde si probereme potřebný software a provedeme si jeho nastavení.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2008122200-zaklady-programovani-v-jazyce-boo-uvod/ ].