Silverlight 2 Digg klient - 1. díl
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Silverlight 2 Digg klient - 1. dílSilverlight 2 Digg klient - 1. díl

 

Silverlight 2 Digg klient - 1. díl

Google       Google       16. 3. 2009       16 455×

V tomto díle se ještě nepodíváme na Digg klienta, místo toho začneme tradičním Hello World a řekneme si, z čeho se Silverlight projekt skládá.

Na začátek vytvoříme nový Silverlight Application projekt (ve Visual Studiu dejte File → New Project). Pojmenujeme si ho DiggKlient. Po kliknutí na tlačítko OK se nás Visual Studio zeptá, jestli chceme vytvořit samotný Silverlight Application projekt, anebo k němu přidat i ASP.NET projekt, ve kterém budeme hostovat Silverlight aplikaci. Vybereme druhou možnost a ASP.NET projekt pojmenujeme „DiggKlient_WebServer“. Po kliknutí na OK se vytvoří celé solution se dvěma projekty uvnitř. Váš Solution Explorer by teď měl vypadat takto:

Když aplikaci zkompilujeme, Visual Studio samo zkopíruje Silverlight aplikaci na ASP.NET web server vytvořený v druhém projektu. Tento projekt obsahuje ASP.NET a HTML stránku, tedy vše, co potřebujeme k testování Silverlight aplikace.

Aplikace v Silverlightu mohou běžet na jakémkoli web serveru (třeba i na Apachi pod Linuxem) a být hostovány v libovolné statické HTML stránce, nebo ve vygenerované stránce (PHP, Python, Ruby, ASP.NET, …).

Složení Silverlight aplikace

Ve výchozím stavu obsahuje Silverlight projekt soubory Page.xaml a App.xaml a jejich code-behind soubory (tedy soubory se zdrojovým kódem napsaným v C#, VB.NET, či jiných .NET jazycích).

Možná už víte z ostatních zdejších článků, že XAML jsou jen XML soubory, které definují grafické rozhraní Silverlight a WPF aplikací.

App.xaml se typicky využívá pro deklarování resources, jako jsou různé štětce, šablony vzhledu, obrázky, … Zjednodušeně, je určený pro vše, co najde využití napříč celou aplikací. Code-behind soubor (tedy App.xaml.cs) se dá použít pro zachycení událostí na úrovni aplikace, například Application_Startup (při načtení aplikace), Application_Exit (při jejím ukončení), atd.

Soubor Page.xaml obsahuje výchozí grafické rozhraní, které se načte, když se aplikace spustí. Význam code-behind souboru je v tomto případě snad jasný – v něm probíhá většina logiky aplikace. Tento přístup je stejný jako u klasických WinForms a WebForms, popřípadě WPF, kde také můžeme designérem ve Visual Studiu nastavit vzhled aplikace a v příslušných code-behind souborech se pak starat o běh aplikace.

Kompilace a spuštění Silverlight aplikace vypadá takto. Když aplikace sestavíme, Visual Studio vezme zdrojové kódy a sestaví z nich standardní .NET assembly, tu pak zabalí společně se všemi statickými resources (teda soubory které se nijak nemění – obrázky, statické textové soubory, …) do .xap souboru, v našem případě se bude jmenovat DiggKlient.xap:

.xap soubor (čte se to [zap]) používá běžný .zip algoritmus, aby se zmenšila velikost stahované aplikace. Prázdná aplikace má většinou velikost necelých 5 kB. Pro tento konkrétní případ najdeme .xap soubor v adresáři DiggKlientDiggKlient.WebClientBin.

Pro hostování SL2 aplikace v HTML stránce slouží tag object, kterým odkážeme právě na .xap soubor. Při otevření stránky se pak tento soubor sám stáhne, rozbalí a spustí. Voilà, Silverlight aplikace je připravená k použití!

Potřebné HTML a ASP.NET soubory obsahující tag object byly automaticky přidány do projektu DiggKlient.Web, takže se o nic nemusíme starat, stačí jen stisknout F5.

Přidávání ovládacích prvků a událostí

Zrovna teď naše aplikace nedělá vůbec nic. To napravíme otevřením souboru Page.xaml a přidáním nějakého obsahu, třeba tlačítka. Stačí do XAML kódu přidat mezi tagy Grid jen jediný řádek kódu (to, co je Grid, si povíme příště):

<Button x:Name="MojeTlacitko" Content="Klikni!" Width="100" Height="50" />

Kód mluví sám za sebe – x:Name je název tlačítka, pomocí kterého se pak můžeme odkazovat v code-behind souboru, Content obsahuje text zobrazený na tlačítku a Width a Height jsou výška a šířka. Když aplikaci klávesou F5 spustíme, zobrazí se nám zhruba toto:

Momentálně na tlačítko můžeme klikat, jak se nám zachce, ale nic se nestane. Musíme k tlačítku přidat argument Click s názvem metody, která se zavolá, když dojde k vyvolání události Click. Tedy takhle:

<Button x:Name="MojeTlacitko" Content="Klikni!" Width="100" Height="50" Click="MojeTlacitko_Click" />

A metoda MojeTlacitko_Click může vypadat například následovně:

private void MojeTlacitko_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
    MojeTlacitko.Content = "Kliknuto!";
}

Jak sami vidíte, nic, co byste neměli znát už z dřívějších hrátek s .NET frameworkem.

V příštím díle nás čeká rozbor jednotlivých kontejnerů pro ostatní prvky a konečně začneme s návrhem vzhledu Digg klienta.

Zdroj: http://weblogs.asp.net/scottgu/pages/silverlight-tutorial-part-1-creating-quot-hello-world-quot-with-silverlight-2-and-vs-2008.aspx

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Jakub studuje informatiku na FIT ČVUT, jeho oblíbenou platformou je .NET.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý