× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Tvorba vizuálního stylu - 2. díl

[ http://programujte.com/profil/20621-michal-sobel/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       22. 8. 2011       16 039×

„Na co se nezeptáte, na to nedostanete odpověď“ a „Všechno vždy včas“, i takto nějak by se dal shrnout obsah prvního navazujícího pokračování nového seriálu o kompletním procesu tvorby vizuálního stylu od výběru klienta až po spuštění nového vizuálu.

Na co se nezeptáte, na to nedostanete odpověď

Používám dva užitečné dotazníky. Jeden pro současný stav a druhý pro budoucí vizuální identitu. Oba jsou v jednom souboru ke stažení na konci kapitoly.

Tipy na sbírání informací

  • Archivujte si schůzky
    Na mobil nebo jakékoliv jiné zařízení, které dokáže pořídit audiozáznam.
  • Bez bloku a tužky ani ránu
    Za den máte v průměru 25 000 myšlenek a je složité zapamatovat si každou z nich. Proto se opravdu hodí mít po ruce vždy papír a tužku (nebo jakoukoliv jinou alternativu).
  • Nejhůř se odpovídá na to, na co se nezeptáte
    Pokud v průběhu spolupráce použijete frázi „To jste mi ale neřekl.“, tak jste hnusní alibisti. Je vaše chyba, že jste si nezjistili všechny informace předem. Vy jste profíci, vy neste riziko.
  • Ptejte se „Proč?“
    Zjistěte důvody, proč si klient myslí, že to, co řekl, je právě tak a ne jinak. Jednoho dne budete muset obhajovat svoje rozhodnutí a strana se obrátí. Budou se vás ptát „Proč?“ a pokud nebudete mít jasnou a podloženou odpověď, můžete si sbalit svých pět pixelů.
  • Veďte dialog
    Nesnažte se někoho umlátit svými názory, které jste si neověřili v praxi na konkrétní cílové skupině. Klient vám však nesmí říkat, jak máte svoji práci dělat. Rozhodně vám ale musí sdělit, co od vás a nové identity očekává.
  • Naslouchat až do konce
    Na první schůzce jsem nikdy nechtěl dávat tipy k tomu, co je nebo není potřeba. Protože jednoduše, nemůžu zodpovědně tvrdit, že je potřeba nová identita, když nevím, zdali není potřeba pouze re-design současné. Ke všemu, co kdy řeknete, se bude později přihlížet.
  • Zapojte společnost i zákazníky
    Nechte je zhodnotit současný stav vizuální identity. Rozdejte jim také dotazníky. Stačí pojmenovat silné a slabé stránky společnosti. Budete tak mít spoustu informací a ověříte si, jestli to, co si myslí vedení, je opravdu problémem.
  • Mějte vlastní názor
    Pokud se vám něco nelíbí, veďte o tom diskuzi. Protože úspěch nové značky bude záviset taky na vás, na vašich schopnostech a zkušenostech. Pokud si myslíte, že něco takto nemůže fungovat, podložte to důkazy. Snažte se být ale diplomatičtí a nevytvářejte zbytečně vyhrocené situace.
  • Zlepšujte svoje komunikační schopnosti
    Jako freelancer jsem se musel naučit prodat hlavně sám sebe. Zkuste třeba Toastmasters [ https://encrypted.google.com/#sclient=psy&hl=cs&source=hp&q=toastmasters&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=ee2ecf91abd8b388&biw=1680&bih=930 ] nebo knížky o komunikaci (např. Dale Carnegie [ http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=dale+carnegie&x=0&y=0 ]).

Závěr

Pokud vás klient zaujal a chcete pokračovat, všechny informace z prvního briefingu co nejdříve zpracujte a pošlete ke schválení a doplnění. Jestli něco nevíte jistě, zeptejte se znovu. K tomuto seznamu se budete často vracet, abyste se ujistili, že se celý vizuál ubírá požadovaným směrem.

Jakmile máte shrnuté a potvrzené informace, vytvořte si časový a finanční plán, doporučené řešení a postup realizace. Zpracujte si menší kvalitní brožuru, tu vytiskněte a sjednejte si druhou schůzku. Finance probírejte vždy osobně, zvýšíte tak šance na svůj úspěch.

Shrnutí #1

  1. Ještě před tím, než půjdete na schůzku, požádejte klienta o vyplnění dvou dotazníků, které proberete až osobně.
  2. Pořiďte si z každé schůzky audiozáznam.
  3. Myšlenky si zapisujte do bloku.
  4. Hodně se ptejte a ptejte se „Proč?“.
  5. Diskutujte o svých nápadech, nepředkládejte je jako konečná řešení.
  6. Mějte vlastní názor a buďte diplomatičtí.
  7. Hlídejte si svoje prohlášení, ať už je podáváte kdykoliv a kdekoliv.
  8. Rozhodněte se, zdali chcete s klientem spolupracovat.
  9. Vytvořte si přepis a ten zašlete klientovi ke schválení.
  10. Sjednejte si další schůzku.
  11. Sepište vlastní doporučení, postup realizace, hrubý časový a finanční plán.

Stáhněte si

Ukázkové dotazníky pro klienta [PDF] [ http://programujte.com/storage/redakce/2011/dotazniky.pdf ]

Všechno vždy včas

Existuje jediné pravidlo. Vždy termín nadsaďte. Minimálně o polovinu. Vše pak s dávkou disciplíny budete zvládat včas.

Každý den udělejte alespoň malou část. Další den budete mít nadhled a snáz odhalíte chyby z minulého dne. Nezapomínejte, že práce začíná minimálně přijetím zálohy.

Nastavte reálné termíny

  1. Sepište, co vše je potřeba vytvořit, do jednotlivých položek
  2. Ke každé položce připište, kolik hodin zabere a) shánění podkladů a analýza a b) tvorba designu. Třeba takto:
    • logo a jednotící prvky (a – 40, b – 80)
    • vizitky (a – 4, b – 16)
    • hlavičkový papír (a – 4, b – 8)
    • dopisní obálky (a – 4, b – 8)
    • polep osobního auta (a – 8, b – 24)
    • grafický manuál, 5 kapitol (a – 40, b – 40)
  3. Stanovte si, kolik hodin za den hodláte pracovat. Dejme tomu, že 8, od pondělí do pátku, takže krát 5 pracovních dnů. Váš pracovní týden má 40 hodin. Vydělte celou sumu z bodu 2) čtyřiceti hodinami a dostanete počet týdnů, které vám práce zabere. V tomto případě 276 ÷ 40 = 6,9 týdne.
  4. Nezapomeňte, že musíte termín nadsadit. Číslo z bodu 3) zaokrouhlete nahoru a přidejte jeho polovinu (7 × 1,5 = 10,5 týdne). Takže práce bude trvat zhruba 11 týdnů = cca 2 a půl měsíce (z toho jsou 3 týdny rezerva).

Nezapomeňte na…

…komunikaci s klientem a čekání na reakce. Budete muset dělat úpravy a chodit na další schůzky.

Vždy se mohou a nejspíš se i vytvoří drobné komplikace, které termín prodlouží. Předem to ale nikdy nevzdávejte a snažte se práci udělat ještě dřív a kvalitně. ASAP (anglicky as soon as possible) je jedovatý termín, ale kdo pracuje rychle a kvalitně, stane se vyhledávaným.

Úpravy a sazba

Předem si nastavte limity úprav. Používal jsem dvoukolovou metodu.

Nezapomeňte na sazbu tiskovin. Pokud má společnost víc sídel a hodně zaměstnanců, může se stát, že budete muset upravovat všechny vizitky na konkrétní jména, čísla, e-maily apod. Přidejte to ke kalkulaci jako hodinovou položku.

Kdy je správný čas ukázat svoji práci?

Neexistuje správný čas. Dvakrát do týdne informujte alespoň prostřednictvím e-mailu o vývoji a stavu projektu.

Kolik vizuálních identit dělat naráz

Jako freelancer jsem zvládal 3-5 a myslím si, že to už pro mě hraničilo s extrémem. Čím víc vizuálů jsem dělal najednou, tím větší časovou rezervu jsem potřeboval. Od určitého bodu to začíná být pro další klienty nezajímavé.

Náhled znázornění časové linie průběhu tvorby vizuální identity. Od první schůzky až po uvedení nové značky na trh. Celé schéma je k dispozici ke stažení na konci článku.

Časová linie

  1. Výběr klienta
    V této fázi je už za mnou.
  2. Plán a analýza
    Zapracuji úpravy z první schůzky a vytvořím časový a finanční plán. Sjednám si další schůzku. Tam se rozhodne, zdali má i klient zájem. Jakmile odsouhlasí spolupráci, začnu sbírat data a udělám detailní analýzu toho, co je potřeba, co bylo a co je nyní. Ta sama o sobě může zabrat několik týdnů. Z této druhé, detailní, analýzy vzejdou návrhy z mé strany, doporučení, upřesnění časového i finančního plánu. Jakmile si odsouhlasíme všechny postupy, sepíšu smlouvu a začnu tvořit.
  3. Proces
    Prvním krokem je název společnosti a tvorba jednotících prvků. Název musí korespondovat s vizuálem a naopak.
    Dalším krokem je barevnost. Tu řeším ještě před samotným začátkem práce na logotypu. Tvar logotypu by neměl omezovat k odlišení na trhu a vyjádření jednotlivých klíčových slov pomocí barev. V této fázi je dobré vytvořit moodboard [ http://www.google.cz/search?tbm=isch&hl=cs&source=hp&biw=1280&bih=899&q=moodboard&gbv=2&oq=moodboard&aq=f&aqi=g1&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1749l3480l0l3624l9l9l0l5l5l0l204l729l0.3.1l4l0 ].
    Jakmile je stanovený název, jednotící prvky a barevnost, začínám pracovat na „skečování“ a rozpracování do logotypu a vizuálního stylu.
    Následuje prezentace ve společnosti. A nakonec finální úpravy a dopracování celého vizuálního stylu. Tato část se může protáhnout na několik měsíců.
  4. Kodifikace
    Příprava tiskových dat pro realizační týmy a nakonec tvorba manuálu identity.
  5. Realizace
    Plán na uvedení identity na trh, včetně naplánování, co se bude realizovat jako první a poslední. Seznámení ve společnosti s novou identitou. Spuštění identity.

Jakmile víte, co vše budete dělat a kolik času vám to zabere, je nutné vytvořit finanční plán. O tom více v dalším pokračování tohoto seriálu.

Shrnutí #2

  1. Termín nadsaďte minimálně o polovinu.
  2. Přesně si s klientem definujte rozsah služeb, zejména úprav, variant a sazby.
  3. Dvakrát týdně posílejte e-mail s průběhem realizace projektu.
  4. Vytvořte si hrubou časovou linii a tu vezměte na druhou schůzku, kde ji proberete podrobněji.

Ke stažení

Schéma časové linie [PDF] [ http://programujte.com/storage/redakce/2011/casova-linie.pdf ]


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2011081200-tvorba-vizualniho-stylu-2-dil/ ].