Business intelligence a design I. – návrh řídicího panelu
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Business intelligence a design I. – návrh řídicího paneluBusiness intelligence a design I. – návrh řídicího panelu

 

Business intelligence a design I. – návrh řídicího panelu

Google       Google       14. 1. 2014       16 218×

Tímto článkem převzatým z portálu SearchBusinessAnalytics bych rád uvedl seriál věnovaný designu aplikovanému na tvorbu uživatelských rozhraní nástrojů business intelligence (reportů, datových analýz, atd.).

Vývoj řídicích panelů a nástroje vizualizace dat
pro efektivní BI

Spolu s šířením pokročilých analytických technologií a technologií business intelligence (dále jen BI) v komerční sféře a jejich vzrůstajícím vlivem na úspěch jednotlivých firem dochází také k nasazování a rozvoji softwaru a nástrojů pro vizualizaci dat. Požadavky na IT a BI týmy ze strany uživatelů ohledně tvorby vizualizací dat rostou - účel BI v tomto směru často splňují "user-friendly" BI řídicí panely (dashboards).

Rozšiřování aplikací pro velké objemy dat (big data) navíc zvyšuje komplexnost analýz firemních dat (business data), stejně tak jako možností jejich vizualizace, které jsou datovým vědcům a dalším uživatelům k dispozici. Při efektivním využití mohou nové nástroje pro vizualizaci dat a dobře promyšlené řídicí panely zjednodušit prezentaci velkých složitých množin dat a jejich využití pro podporu rozhodování.

Nicméně široké spektrum funkcí a možností muže být ohromně nepřehledné. BI manažeři a konzultanti
se shodují v tom, že návrháři řídicích panelů musí čelit pokušení vytvářet třpytivé panýlky se spoustou zvonečků a píšťalek místo toho, aby se soustředili na to, co uživatelé potřebují nejvíce. Navíc je na trhu nástrojů pro pokročilou vizualizaci dat spousta dodavatelů.

Pro společnosti, které usilují o efektivní a smysluplnou reprezentaci velkých objemů dat, je klíčové pochopení odlišných možností, které tyto nástroje dávají k dispozici, a jejich následný výběr v závislosti na specifických potřebách firmy (čímž se vyhneme přetížení zaměstnanců BI a IT oddělení zbytečným vývojem a udržováním podpory, kvůli požadavkům ze strany koncových uživatelů).

Triumf použitelnosti nad pozlátkem

Všechny nové Dodge Dart mají řídicí desku s novým stylovým osvětlovacím systémem a vysoce přizpůsobitelný displej. Problémem je, že vnitřní osvětlení auta je v nasvícené předváděcí hale stěží vidět, takže všechna nablýskanost řídicí desky zůstává potenciálním kupcům skryta. Navíc někteří si stěžují, že displej je přizpůsobitelný až příliš a odvádí pozornost.

BI vývojáře může při tvorbě BI řídicího panelu pro pracovníky obchodního oddělení dohnat obdobné dilema - mezi požadavkem na dodání toho, co uživatelé skutečně potřebují, a na druhé straně pokušením nabídnout úchvatné grafické zpracování, animace a efekty, které ve skutečnosti odvádějí od efektivní analýzy dat.

David Stodder - ředitel oddělení BI výzkumu v Data Warehousing Institutu v Rentonu - říká, že pokud jsou zamýšlenými koncovými uživateli lidé, kteří mají zkušenosti s tabulkami a sofistikovanými analýzami, mohou mít návrháři řídicích panelů tendenci přidávat více komplexních grafů a jiných výstupů. Přitom, jak dodává, má častěji smysl udržovat návrh jednoduchý.

Podle Stoddera by měl být konečným výsledkem návrh, který data prezentuje jasně a říká lidem něco, co je užitečné pro jejich specifickou práci. "Studie ukazují, že profesionálové stráví spoustu času hledáním správných informací," říká. "Hlavním účelem řídicího panelu je tento problém odstranit a zlepšit produktivitu pracovníků."

Noříme se do datových hlubin

Jako další důležitý prvek v návrhu dobrého řídicího panelu vidí Stodder interaktivitu. "Spousta vyvíjených panelů je jen vizuální obdobou zakonzervovaných reportů," řekl. "Nenabízejí žádné prostředky pro podrobné procházení záznamů, které by lidem usnadnily chápání dat, včetně důsledků, které z nich plynou." Poskytování takovýchto schopností se může stát největší výzvou celé tvorby panelu - částečně i díky závislosti na funkcionalitě používaného BI systému. Stodder dále říká, že absence interaktivity může zhoršit přijetí řídicího panelu uživateli a podnítit je k návratu zpět do pohodlí starých známých tabulek.

Craig Schiff - prezident a CEO BPM Partners ve Stamfordu - řekl, že návrháři se často příliš zaměřují na oblast prezentace dat a uchází jim význam dodávání správných dat uživatelům. "Starají se o barvy, semafory a měřáky, což sice může být užitečné, ale už jim tolik nezáleží na správnosti výstupních informací," říká Schiff.

Tento dojem s ním sdílí i Charlie Claxton - viceprezident Produx Inc. - vývojář webových a mobilních aplikací v Seattlu. "Ten, kdo se v návrhu řídicího panelu ztrácí, je uživatel," říká. "Udivuje mě, jak často se setkávám s panely, které nejsou ničím jiným, než skupinou různých widgetů splácaných dohromady s minimálním nebo vůbec žádným zastřešujícím smyslem - významnějším než ten, že jde o části reportů z téhož systému." Claxton dodává, že dobře navržený panel uživatelům neříká jen "tady je spousta dat", ale umožňuje jim vykonávat jejich práci efektivněji.

Týmy zabývající se návrhem řídicích panelů by se tím pádem měly co nejvíce zabývat výzkumem, který jim umožní plně pochopit role a potřeby pracovníků, kteří jejich aplikace budou používat. "Jsou vaším obecenstvem," říká. "Musíte důkladně zkoumat a ujasňovat si funkce jednotlivých pracovních pozic, byznys procesy, organizační uvažování a dynamiku toho všeho pokrýt způsobem, který bude srozumitelný a samozřejmě elegantní."

Při návrhu řídicího panelu je dobré mít na výběr

Bill Brydges (generální ředitel konzultační společnosti MorganFranklin v McLeanu) říká, že zapojení vedení i ostatních uživatelů je kritická část takového procesu. Doporučuje společná setkání, na kterých se shromáždí panely se všemi jejich možnostmi, včetně dat, která v nich mohou být zahrnuta, a způsoby, kterými mohou být následně prezentována uživatelům v závislosti na jejich rolích a pracovní odpovědnosti. Tento přístup navíc může být užitečný pro ranou identifikaci problémů s kvalitou a konzistencí dat - pokud nebudou důvěryhodná data, nebudou uživatelé řídicím panelům důvěřovat. "Špatná data znemožňují přijetí," dodává Bridges.

Keith Metcalf, viceprezident společnosti VCI Consulting v Planu, říká, že v mnoha společnostech jsou hlavními uživateli řídicích panelů členové vyššího vedení, kteří nad daty potřebují mít pouze všeobecný přehled. "V případě prezentace vysokoúrovňových dat platí, že méně je více. Nebuďte zbytečně detailní a panel nadměrně nezaplňujte."

Podle Metcalfa by společnosti, které chtějí dosáhnout přesných analytických výsledků a nejvyšší možné
obchodní hodnoty prostřednictvím řídicích panelů, měly vyvinout obecné definice klíčových
ukazatelů výkonnosti (KPI) pro jednotlivé firemní organizační jednotky a oddělení. Při vývoji a upravování řídicích panelů také doporučuje udržovat otevřené komunikační kanály s podnikovými uživateli a nastavovat realistické, ale agresivní časové osy.

Nicméně tím rozhodně proces návrhu řídicího panelu nekončí - Shiff varuje před zastaráváním panelů, u kterých se neprovádí úpravy v závoslosti na nových datech a změnách podnikových potřeb. "Abyste se ujistili, že je řídicí panel stále relevantní a použitelný, je třeba jej kontrolovat minimálně s roční frekvencí," říká.


Tento článek vznikl kompilací článků Dashboard development and data visualization tools for effective BIFor good BI dashboard design, utility trumps glitz - jejichž autorem je Alan R. Earls.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
5 hlasů
Google
Jakub v současné době pracuje jako BI specialista ve společnosti Tieto Czech. Mimo to se zajímá o databáze a dolování dat.
LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý