Rozhodnout se pro responsivní web nebo nativní mobilní aplikaci?
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Rozhodnout se pro responsivní web nebo nativní mobilní aplikaci?Rozhodnout se pro responsivní web nebo nativní mobilní aplikaci?

 

Rozhodnout se pro responsivní web nebo nativní mobilní aplikaci?

Google, Google       25. 4. 2014       19 955×

Mnoho vývojářů svádí vnitřní boj, zda navrhovat responsivní webové stránky, které jsou funkční napříč vícero zařízeními a platformami, nebo se zaměřit výhradně na budování nativní mobilní aplikace. Co vybrat?

Je to obtížné rozhodování vzhledem k tomu, že obě možnosti mají svá pro a proti, která musí být vzata v úvahu ještě před samotnou realizací.

Například loni v aplikacích spojených s maloobchodní činností strávili spotřebitelé až 27 % svého času, což je ukazatel toho, jak může být mobilní aplikace zásadní k zastižení online zákazníků. Současně 67 % spotřebitelů tvrdí, že pravděpodobněji něco koupí přes webové stránky, které jsou kompatibilní s mobilním zařízením než přes ty, které jsou optimalizované pouze pro desktopy.

Rozhodnutí, zda zvolit responsivní web či mobilní aplikaci, není snadné; v konečném důsledku nejvíce záleží na konkrétním vytyčení cílů projektu.

Je-li to v možnostech firmy, výrazně se doporučuje udělat obojí – jak mobilní aplikaci, tak také responsivní web, a zacílit tak na celé portfolio zákazníků aktivních na mobilních platformách. Mobilní aplikace bude poskytovat mobilně orientovaný zážitek vašim stávajícím a nejvěrnějším zákazníkům, kdežto responsivní web pak zároveň zajistí optimální zážitek jak původním návštěvníkům, tak i těm, kteří k vám zavítají vůbec poprvé.

Kupříkladu značka Nasty Gal má jak responsivně navržený web, tak i mobilní aplikaci. Svým zákazníkům tím umožňuje přistoupit k prohlížení a nákupu produktů tím nejpříjemnějším způsobem, ať už si k tomu zvolí jakýkoli prostředek.

Většina firem si však nemůže dovolit obojí, proto je důležité porozumět výhodám obou možností při vyhodnocování priorit na poli mobilního businessu.

Responsivní webdesign není všelék

Oproti vývoji mobilní aplikace je tvorba webu s responsivní strukturou dozajista cenově nejdostupnější řešení. V součtu postačí počáteční investice na redesign webu tak, aby byl přívětivý na mobilních platformách, a pak případné náklady na příležitostné aktualizace.

Je-li pro vás viditelnost ve vyhledávačích stále důležitou součástí strategie pro růst vašeho podnikání, pak mít responsivní webové stránky je stejně tak důležité – zajistíte si tím daleko větší traffic příchozích uživatelů na web. Mobilní nativní aplikace si žijí v uzavřeném prostředí.

Vytvořit responsivní web často trvá mnohem kratší dobu než udělat mobilní aplikaci (v závislosti na vašem designerovi a velikosti webové stránky), protože zde hlavně neprobíhá žádný schvalovací proces či nutnost se držet rozsáhlých pokynů ze stran Google, Apple či Microsoftu atd.

Má-li vaše on-line prezentace za cíl být dostupná univerzálně z jakéhokoli zařízení, pak je responsivní webdesign tím pravým řešením. Mobilní aplikace jsou totiž ušity na míru konkrétnímu operačnímu systému, neplatí zde to, že jedna verze padne všude.

Nicméně, zdaleka si nemyslete, že responsivním designem vyřešíte celkovou záležitost s optimalizací stránek na mobilních zařízeních úplně. Přestože si jím trochu pomůžete, nepodaří se vám do něj snadno zahrnout všechny funkce smartphonů, jako fotoaparát (i když dnes už více-méně ano), či přístup k některým funkcním telefonu, na rozdíl od nativní mobilní aplikace, která tuto schopnost má.

Mobilní aplikace úzce navržená na tu či onu platformu tedy svým uživatelům může poskytnout i jedinečnou funkcionalitu a rychlost, což byste na webu s responsivním designem jen tak nedokázali.

Mít aplikaci je lepší než absence mobilně optimalizované verze webových stránek, ale není to konečné řešení. Opět, volba je závislá od vašich cílů na poli mobilních zařízení.

Zdroj: How to decide between a responsive website or a native mobile app

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
9 hlasů
Google
Zdeněk je hlavním korektorem na Programujte.com, zajímá se o cizí jazyky - je to lingvista amatér. V civilu zastává pozici Delivery manažera pro významného ISP a je to náš největší knihomol.
Facebook     LinkedIn    
 
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý