Jste zdraví? A co se zeptat Twitteru? Obsah tweetů vás prozradí
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jste zdraví? A co se zeptat Twitteru? Obsah tweetů vás prozradíJste zdraví? A co se zeptat Twitteru? Obsah tweetů vás prozradí

 

Jste zdraví? A co se zeptat Twitteru? Obsah tweetů vás prozradí

Google       Google       25. 1. 2015       6 670×

Twitter se ukázal být lepším prediktorem srdečních chorob než klasické faktory.

Pro zajímavost: zkuste si zjistit, jestli tato slova (přeložená z angličtiny, samozřejmě!) používáte ve svých tweetech a pak si raději zkontrolujte svůj krevní tlak!

Tento týden byla zveřejněna zajímavá studie Univerzity v Pensylvánii, která zjistila překvapivé spojitosti, když prováděla dvojí mapování: regionální statistiky o frekvenci srdečních chorob a mapu popisující emocionální stav obyvatel v regionu pomocí příspěvků na Twitteru.

Vědci prošli přes více než 826 milionů tweetů, které byly zpřístupněny skrze serverový přístup Twitteru, který je přístupný vědě. Tyto tweety zúžili na 146 milionů, které byly poslány z geolokačních dat z před 1300 zemí(každá země potřebovala min. 50 000 tweetů, aby se stala součástí výzkumu). Tým měřil individuální očekávanou "úroveň zdraví" na základě četnosti určitých frází, a to za pomoci slovníků. Negativní příspěvky o zdraví, práci, atraktivitě - včetně nadávek - zařadili území do  kategorie"riskantní", zatímco slova jako " příležitost", "překonání" a "víkend" je zařadili do "chráněné" zóny.      

Nikoliv pouze toto měřítko ukázalo silnou  spojitost mezi daty o průměrném výskytu srdečních chorob v populaci, stejně tak však ukázal stádium vývoje nemoci lépe, než deset klasických faktorů, jako je vzdělání, obezita a kouření. Twitter předstihl tato data co do 36 - 42%.

Studie ukázala, že věk s těmito daty souvisí - především díky tomu, že uživatel Twitteru v době zveřejnění studie mezi červnem 2009 a březnem 2010 byl průměrně starý 31 let, pouze o několik let mladší než je průměrný věk člověka, který utrpí srdeční chorobu. "Lidé, kteří tweetují, nejsou lidé, kteří by umírali,"napsal autor studie. "Avšak, tweety mladších dospělých zobrazují charakter jejich komunity, reflektují sdílené ekonomické, psychické a fyzické prostředí."

Nakonec, autoři studie poukázali na to, že jejich data ukazují předpokládané zdravotní benefity pro ty, co se aktivně účastní společenského dění, ať už se jedná o společenská centra nebo mezi příteli na Twitteru. "Psychologický profil jedince komunity vykazuje větší možnost předpovědi riskantních faktorů než příspěvky jedno individuálního jedince," doplňují.

Obrázek ukazuje shodu studie na základě rizikových faktorů (vlevo) a předpovědi na základě tweetů

Podle časopisu Psychological Science.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
1 hlas
Google
(fotka) Dominika studuje právo,provádí revize licenčních smluv. Zajímá se o IT a nevěří, že IT je jen mužský obor:) Ve volném čase ráda cestuje a jejím snem je být odbornicí na software law.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý