Povánoční slevy na českých e-shopech jsou často jen naoko, opravdu zlevněné jsou jen 3 % zboží
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Povánoční slevy na českých e-shopech jsou často jen naoko, opravdu zlevněné jsou jen 3 % zbožíPovánoční slevy na českých e-shopech jsou často jen naoko, opravdu zlevněné jsou jen 3 % zboží

 

Povánoční slevy na českých e-shopech jsou často jen naoko, opravdu zlevněné jsou jen 3 % zboží

Google       27. 1. 2015       12 619×

Monitoring cen zboží v tradičních povánočních slevách odhalil slevovou politiku předních českých e-shopů. Patrné je například opakované zlevňování, kdy jsou ceny komodit před Vánoci uměle navýšeny a v rámci slev pak sraženy na původní cenu.

Podle komplexní analýzy společnosti Karsa Technologies se tak děje až v 5,6 % případů. Naopak možnost výhodného nákupu se týká jen 3 % sledovaných produktů.

Analýza společnosti Karsa Technologies monitorovala v období posledních čtyř měsíců dlouhodobý vývoj cen elektrospotřebičů a mobilních přístrojů prodávaných v osmi předních internetových obchodech, jako jsou například Mall.cz, Datart.cz nebo ElectroWorld.cz. Z dat vyplynulo, že sledované e-shopy po Vánocích uplatnily skutečnou slevu v průměru u 3 % nabízených produktů. Jako skutečná sleva je v analýze považována hodnota, která byla v lednu o více než 5 % nižší než všechny ceny ve sledovaném období.

U 5,6 % komodit pak internetové obchody uplatnily již zmíněnou opakovanou slevu a u celých 64,2 % zboží nedošlo ve sledovaném období ke snížení ceny. Monitoring využíval algoritmu aplikace Karsa Monitor, která umožňuje e-shopům srovnávat cenové hladiny zboží u konkurentů. Dobrou zprávou nicméně je, že ze všech kategorií produktů, které aplikace analyzovala, nedošlo ani u jedné ke zdražení. V lednu si tak zákazníci mohou být jistí, že elektroniku nekoupí za vyšší ceny než před Vánocemi.

ANALÝZA PRODUKTŮ: Slevy se nejvíc dotkly mobilních telefonů

Hromadné lednové snižování cen se nejvýrazněji projevilo u mobilních telefonů. Hned 12 % sledovaných produktů v této kategorii bylo skutečně zlevněno.

„Ruku v ruce s tím však jde také takzvané opakované zlevnění, kdy prodejce před Vánoci uměle zvýší cenu nabízeného artiklu a po Vánocích prezentuje propad na původní cenovou hladinu jako slevu,“ vysvětluje Michal Ježek, CEO společnosti Karsa Technologies, a upřesňuje: „V případě mobilních telefonů byly takové praktiky zaznamenány dokonce častěji než skutečná sleva – až u 13 % zboží.“

Stejná taktika byla pak ve zvýšené míře patrná i u digitálních kamer a praček. Internetovým obchodům by v případě podobných praktik mohl hrozit i postih ze strany České obchodní inspekce.

Kromě mobilních telefonů se výraznějšího opravdového zlevnění, tedy povánoční slevy vyšší než 5 %, dočkaly ještě položky z kategorie Hi-Fi. Mnoha kategoriím se ale skutečného zlevnění zcela vyhnulo. Dlouhodobě internetové obchody nemění ceny zvláště u DVB-T/S, v této kategorii zůstává cena stejná u více než 93 % produktů. V případě kategorií Auto Hi-Fi a fotoaparáty nedošlo ke změně cen u více než 80 % produktů.

Tabulka 1: Procenta snížení cen v jednotlivých kategoriích v povánočním období.

Zdroj: Analýza společnosti Karsa Technologies pro období od 1. 10. 2014 až 16. 1. 2015

TIP: Koncový uživatel by měl vědět, že ačkoli bylo zboží koupeno ve slevě, jeho záruční doba je stále minimálně 24 měsíců a v případě nákupu na e-shopu jej může do 14 dní vrátit bez udání důvodu.

ANALÝZA E-SHOPŮ: Nejvýrazněji zlevnil ElectroWorld.cz

Analýza cenové hladiny ve sledovaných obchodech ukázala, že většina obchodů poskytla skutečnou slevu na méně než 5 % hodnocených produktů. „Po vyhodnocení získaných dat jsme zjistili, že nejvíc se rozhodl zlevňovat obchod ElectroWorld.cz, a to u 7 % nabízeného zboží,“ upřesňuje Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies. „Navíc se jednalo o skutečnou povánoční slevu, tedy avizovaných 5 %,“ zdůrazňuje. E-shopy Datart.cz a Expert.cz nabídly slevu na 5 % produktů a ostatní prodejci zlevnili méně než 4 % komodit z nabídky.

S cenovou politikou pak nejvíc pracuje Datart.cz, který opakovanou slevou využil u 11 % nabízeného zboží napříč kategoriemi. Poměrně stabilní cenovou hladinu udržuje prodejce Eva.cz, a to hned u 95 % svých produktů.

Tabulka 1: Cenová politika vybraných internetových obchodů

Zdroj: Analýza společnosti Karsa Technologies pro období od 1. 10. 2014 až 16. 1. 2015

Zlevňování zboží je ovšem zcela přirozeným jevem, jak upřesňuje Michal Ježek: „Slevu mimo jiné zapříčiňuje i stárnutí produktu na trhu, Vánoce ale způsobí celoplošné skokové snížení cen. Navíc obchody musejí mít zboží již na skladě, protože opět došlo k významné změně kurzu koruny.“ Aplikaci Karsa Monitor, která byla k průzkumu povánočních slev použita, vyvinula společnost Karsa Technologies tak, aby skrze ni mohly české e-shopy sledovat a reagovat na cenové hladiny zboží u konkurentů, a to v reálném čase.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Tagy:
3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý