Web ostrý jako břitva: Nechte se nakopnout správným směrem!
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Web ostrý jako břitva: Nechte se nakopnout správným směrem!Web ostrý jako břitva: Nechte se nakopnout správným směrem!

 

Web ostrý jako břitva: Nechte se nakopnout správným směrem!

Google       19. 3. 2015       14 438×

„Nemá smysl se ptát klienta, co chce na webu,“ zostra píše Jan Řezáč v jedné z prvních kapitol knihy. Vysvětluje, že webdesignér je člověk, který má držet otěže vývoje webu pevně v rukou a neměl by se podlomit v kolenech pod tíhou nesmyslných požadavků klienta. Klient rozumí svému byznysu, ale webdesignér musí vědět, jak udělat fungující web, který přinese konverze, umí vydělat peníze, respektive.

Kniha Web ostrý jako břitva vám ukáže správnou cestu, kterou si autor knihy vyšlapal za více než deset let působení v oboru. Klade důraz na správnou komunikaci s klientem a dodržování termínů, protože to bývá jeden z nejčastějších problémů při vývoji webu.

Co, kdy a za kolik

Spousta webdesignérů má tendenci žonglovat s termíny a výslednými cenami ještě před tím než vůbec vědí, kolik zakázka zabere práce a času. Logicky je to nesmysl.  Vždy na první schůzce zjistěte, co je třeba udělat. Nikdy nečarujte s čísly a termíny. Na dalších schůzkách byste si měli s klientem ujasnit, jakou práci odvedete, v jakém termínu a za jakou cenu. V opačném případě hrozí, že budete dělat zadarmo.

Můžu dostat slevu?

Jan Řezáč doporučuje nesmlouvat o ceně a nedávat slevy (pakliže nejsou ceny nadhodnocené), protože to bývá pro vás i pro klienta cesta do pekla. Když dáte slevu, dostanete pocit, že jste nedostatečně ohodnoceni. Z původní spolupráce „win-win“ se stává cosi, co vás přestane bavit, motivovat a naplňovat. Budete mít tendenci práci na webu „odbýt“ a výsledný web tak bude pro klienta méně přínosný a klient nespokojený. Právě jste ztratili klienta a potenciál růstu. Místo toho jste se mohli věnovat jiné zakázce, na jejímž by byl spokojený klient, který by vás doporučil svým známým.

Zjistěte, pro koho děláte

Autor knihy varuje před jedním extrémně rozšířeným přístupem k tvorbě webu. Klient řekne, co chce udělat, vy doplníte pár tipů, navrhnete wireframe titulní strany a klient jej schválí. To je špatně. A špatné také je, že tolik energie věnujete pouze titulní straně. Jan Řezáč je titulní stranou pověstný (možná ještě více, než svým nezaměnitelným smíchem).

Nejprve si zjistěte, kdo je váš klient, co dělá, kdo jsou jeho zákazníci a proč by klientův produkt měli chtít. Aspektů a otázek je hodně, všechny se dočtete v knize stejně jako vysvětlení jedinečného prodejního argumentu, který mnoha firmám bohužel chybí.

Děláte uživatelský výzkum? Měli byste

Významnou roli hraje uživatelský výzkum, který je u běžných webdesignérů podceňován. Když se nad tím zamyslíte, stěží můžete udělat dobrý web, když ani nevíte, jak jej lidé používají a co vyžadují. Uživatelský výzkum web sice prodražuje, ale na oplátku přináší reálnou představu o tom, jak by měl web fungovat. Musíte vědět, pro koho web tvoříte.

„Váš klient nepotřebuje konkurenci dohnat, potřebuje ji předstihnout a vyzdvihnout své kvality,“ píše Jan Řezáč a přináší několik ověřených tipů, jak se k uživatelskému výzkumu postavit.

Ukázka knihy

Úvod do webdesignu

Webdesign není...

Web ostrý jako břitva...

Proč jsem napsal tuto knihu...

Proč to vlastně celé děláme?

Tuto zásadní otázku by si měl položit každý. Autor knihy popisuje Maslowovu pyramidu, na jejímž dnu je smysluplnost, o něco výše nalezitelnost, dostupnost, přístupnost, použitelnost, důvěryhodnost, přesvědčivost, radost z používání a vytvoření vazby. „Validní HTML je na pyramidě proklatě nízko,“ dodává.

Každý z těchto prvků by měl být nedílnou součástí webu. Jan Řezáč vše důkladně rozebírá a doplňuje o tipy na další knihy a zdroje, které s tématem souvisí. To ostatně dělá i u ostatních kapitol, aby si čtenář mohl prohloubit znalosti.

Dalším životním procesem vývoje je A/B testování, ke kterému má Jan Řezáč co říct. Jak už bývá u webových tvůrců zvykem, i na tento druh uživatelského testování bývá často zapomínáno.

Mezioborový webdesign

Při čtení dostanete pocit, že webdesign je mezioborový stejně tak jako kniha. Ta se totiž věnuje způsobu komunikace, popisuje brand, řeší marketing, reklamu a také metody přesvědčování. Díky tomu dostanete na zlatém podnose naservírovaný mix témat, které se vám budou v praxi hodit. Kniha „Web ostrý jako břitva“ by proto neměla chybět v knihovně žádného „webotvůrce“.

obal knihy

Web ostrý jako břitva

Autor:
Jan Řezáč
 
Počet stran:
211
 
Datum vydání:
říjen 2014
 
Nakladatelstvi:
Baroque Partners
 
Cena:
695 Kč
 
 

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
5 hlasů
Google
Autor publikuje na Programujte.com a Živě.cz, zabývá se vývojem a použitelností internetových aplikací a stará se o spokojenost návštěvníků Laser Game v Brně.
Web     Twitter     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý