Příprava webu na Microsoft Edge
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Příprava webu na Microsoft EdgePříprava webu na Microsoft Edge

 

Příprava webu na Microsoft Edge

Google       3. 9. 2015       14 926×

Spolu s Windows 10 se pro miliony lidí změní výchozí webový prohlížeč na Microsoft Edge. Protože je to celkem zásadní změna, připravili jsme pro vás pár základních tipů, jak upravit svůj web, aby se v novém prohlížeči zobrazoval správně.

Microsoft Edge ve Windows 10 nahradí dobře známý Internet Explorer a od svého předchůdce se liší takřka ve všem – má úplně nové vykreslovací jádro, je univerzální aplikací pro Windows, takže se aktualizuje přes Windows Store, a funguje úplně stejně i na Windows 10 pro mobilní telefony.

O vzniku nového prohlížeče a vykreslovacího jádra a oprostění od dědictví IE pojednává například video z konference Microsoft Edge Web Summit 2015.

Chcete-li svůj web připravit na Microsoft Edge, rozhodně neuděláte chybu, když se budete držet moderních webových standardů. Microsoft již několik let provozuje portál modern.ie, na němž najdete nástroje, doporučení a technickou dokumentaci pro tvorbu webů, které fungují správně napříč platformami. Úroveň zapracování jednotlivých funkcí najdete v detailním přehledu. Svůj web můžete otestovat v online nástroji.

Režim vykreslování

Prohlížeče mohou přepnout do zastaralého režimu vykreslování, pokud nenajdou správný DOCTYPE. Stránka by ho proto měla deklarovat tak, aby správně zpracovaly HTML 5 a CSS 3.

Začněte své HTML jednoduše:

<!DOCTYPE html>

A pokud si budete chtít být naprosto jisti, přidejte ještě hlavičku:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=Edge">

Detekce prohlížeče

Historicky oblíbený způsob detekce prohlížeče podle User Agent a následné přizpůsobení obsahu není vhodný. Cílem je stejně zjistit, zda je v daném prohlížeči podporovaná konkrétní funkce nebo jestli trpí konkrétní chybou vykreslování. Mnohem lepší proto je přejít na tzv. „feature detection“, kdy se přímo ptáte na podporu konkrétní funkce a nespoléháte na verzi prohlížeče.

Příklad feature detection

Zajistit správnou detekci ve větších projektech není úplně jednoduché, naštěstí ale existují nástroje jako Modernizr, které dokážou výrazně pomoci.

CSS prefixy

CSS vlastnosti specifické pro konkrétní prohlížeče by měly být doplněny o své standardní varianty, pokud je to možné.

Např. nastavení „-webkit-box-shadow“ a „box-shadow“ zajistí, že se stín zobrazí i v prohlížečích, které nepoužívají WebKit.

Pokud naopak standardní varianta neexistuje, je dobré mít pokryty všechny vendor prefixy (-webkit, -moz, -ms, -o).

JavaScript

JavaScriptové knihovny by měly být aktualizovány na poslední verze.

Po načtení stránky, typicky v rámci $(document).ready(), není dobré provádět větší množství komplexních činností – web pak může na uživatele působit zpomaleně. Zvažte, které prvky je nutné inicializovat hned a které počkají, než budou opravdu potřeba (např. vlastní tooltipy nebo dialogy).

Pluginy a doplňky

Podpora pluginů z prohlížečů postupně mizí a uživatelé čím dál častěji procházejí web na zařízeních, která je neobsahují. Microsoft Edge, podobě jako další moderní prohlížeče, už nebude podporovat doplňky typu ActiveX, Silverlight, Java nebo Flash.

Je vhodné, aby váš web místo nich používal moderní webové technologie vycházející z HTML 5 a vyvaroval se specifickým rozšířením prohlížeče. Jak například přejít na přehrávání videa pomocí HTML 5, najdete v tomto článku.

Formuláře HTML 5

HTML 5 také přináší několik nových typů formulářového prvku <input> (např. color, date, email...). Moderní prohlížeče a nová zařízení pak umí podle typu přizpůsobit zobrazení a způsob zadávání (např. rozbalovací nabídka se dny pro date). V případě, že zařízení nový typ nepodporuje, zobrazí jej prostě jako „text“.

Input typu date v Microsoft Edge

Na závěr

Abyste si mohli Edge vyzkoušet i bez nutnosti instalovat Windows 10 (nebo si vůbec pořizovat PC), připravil Microsoft také sadu virtuálních strojů pro různé platformy.

Kompatibilita s novým prohlížečem v podstatě znamená hlavně držet se moderních standardů, takže provést potřebné úpravy (mnohdy drobné) se vyplatí i z dlouhodobého hlediska a není vhodné jenom kvůli Edge.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
7 hlasů
Google
(fotka) Martin ŠimečekPracuje v českém Microsoftu a zaměřuje se na technologie pro vývojáře. Jeho denním chlebem je setkávání s vývojáři velkých i menších firem, startupy a jednotlivci. Kromě toho přednáší, nahrává videa, píše a programuje. A ještě je i korektor, knihomol, geocacher, gamer, plavec a cyklista.
Web     Twitter     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý