Analýza a optimalizace – Software 1
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Analýza a optimalizace – Software 1Analýza a optimalizace – Software 1

 

Analýza a optimalizace – Software 1

Google       Google       9. 10. 2015       11 746×

V minulých článcích jsme si probrali základní metody analýzy a optimalizace procesů, které mohou výrazně ovlivnit ekonomiku výrobních podniků. Odkazoval jsem se přitom na starší demo verze na své stránce. V další části seriálu vám představím modernější analytické a optimalizační systémy firmy OPTI Intelligent s.r.o., která se vývojem těchto systémů zabývá. Zároveň vás budu průběžně informovat o nových poznatcích výzkumu a výsledcích, které jsem v této firmě dosáhl.

Software ke stažení

Demo verze analytických a optimalizačních systémů si můžete stáhnout na stránce www.optiintelligent.cz. Přehled demo verzí získáte, když kliknete na položku Ke stažení. Zatím je zde pouze nový systém pro dělení materiálu, jak tyčového tak plošného. Po stisknutí tlačítka Stáhnout si můžete zkopírovat .zip soubor a rozbalit do svého adresáře.

Položku Ke stažení budu postupně rozšiřovat, objeví se tam demo verze dalších systémů, o kterých jsem se zmiňoval ve svých článcích a ukázky některých nových projektů. Demo verze jsou poskytovány zdarma bez záruky pro nekomerční využití, zejména pro studenty a další zájemce o problematiku, školy, soukromé osoby pro vlastní potřebu.

Program DELPROTAB

Je první z řady demo verzí, které budou postupně k dispozici na uvedené stránce. Řeší otázku dělení tyčového a plošného materiálu (DELeni PROfilu a TABuli).

  • První model vytváří plán řezání zdrojových profilů ve tvaru tyčí, trubek nebo jiného podélného materiálu na menší položky tak, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám materiálu.
  • Druhý model stanoví plán řezání obdélníkových tabulí na menší pravoúhlé dílce opět tak, aby nedocházelo ke ztrátám materiálu. Stejně tak by se dal ovšem použít na zaplnění plochy paletami tak, aby využití prostoru bylo co nejlepší, a pro jiné podobné účely.

Demo verze má proti skutečným systémům omezené některé funkce, například výstup výsledků, a počet položek nebo dílců je omezen na 100 kusů.

O možnosti využití tohoto systému také pro soukromé účely svědčí následující příklad:
Majitel domku potřeboval pro jeho úpravu dřevěné lišty. Nakoupil odhadem materiál a začal jej řezat na potřebné díly. Na internetu pak našel původní demo verzi dělení materiálu a protože počet položek přesáhl omezení demo verze, požádal mě o vytvoření plánu. Poté, co jsem mu poslal plán řezání, mi poslal následující dopis:
"Jak vidím z výsledku, kdybych optimalizaci provedl před nákupem materiálu, ušetřil jsem dvě celé délky. To by se mi asi těžko povedlo normálním odhadem v průběhu řezání. Teď můžu řezat díly bez dlouhého přebírání materiálu a dvě celé délky zůstanou pro případné budoucí použití při opravách. Řemeslníci by asi nevěřícně kroutili hlavou."

Instalace

Demo verzi si stáhněte, jak je uvedeno v úvodu článku, a rozbalte do vlastního adresáře. Adresář obsahuje:

  • spustitelný program DelProTab.exe,
  • návod k použití Návod.docx,
  • adresář s příklady data,
  • adresář nápovědy Help.

První seznámení se systémem

Pro první seznámení s demo programem a ukázku vlastností jsou připraveny soubory v adresáři data a návod k použití v souboru Návod.docx. Doporučuji, abyste si nejprve systém vyzkoušeli krok po kroku podle kapitoly Postup ověření v tomto návodě, tím se snadněji seznámíte s jeho funkcemi.

Zpracování vlastních dat

Pro zpracování vlastních dat si můžete připravit data v Excelu a exportovat je jako soubor oddělený tabulátory. Přečtete je příkazy Profily a Položky případně Tabule a Dílce. Dodržujte názvy v prvním políčku souboru, systém je kontroluje.

Svá data můžete také zapsat do tabulek v horní části obrazovky.

Optimalizace

Jakmile máte data připravena, můžete vyvolat optimalizační proces tlačítkem Optimalizuj. U lineární optimalizace můžete proces zastavit tlačítkem Přeruš, zejména když kritérium úspěšnosti optimalizace v horním pravém okénku se delší dobu nemění. U plošné optimalizace to nemá význam, v demo verzi se provádí jeden cyklus. Víc cyklů se provádí v našich produktech se složitější optimalizací, například s otáčením, výběrem vhodných tabulí, zohledněním zvláštních požadavků apod. Výsledky se objeví v dolní části obrazovky. Kliknutím na řádek vlevo se vpravo objeví předpis dělení pro profil nebo tabuli. U tabulí si můžete dílce zobrazit tlačítkem Graf.

Nápověda

Podrobnější popis funkcí obsahuje nápověda. Můžete si ji vyvolat z obrazovky systému tlačítkem Nápověda nebo přímo v adresáři Help dvojklikem na DelProTab.htm. V levém sloupci je seznam témat, po kliknutí na téma se v pravém okně zobrazí zvolené téma.

Příští článek

V příštím článku se budu věnovat demo verzi nového systému pro analýzu a optimalizaci výrobních procesů, který dokáže z naměřených dat nalézt zákonitosti procesu, vytvořit si jeho vnitřní model a podle něj pak navrhnout optimální nastavení jeho parametrů. Oproti staršímu systému má podstatně jednodušší ovládání.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Jaroslav TedaAutor se zabývá vývojem inteligentních softwarových systémů ve firmě OPTI Intelligent s.r.o. Publikoval na seminářích včetně mezinárodních i zahraničních a v časopise Automatizace.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý