Odhalit kybernetické vyděrače je opět těžší. Přicházejí s pokročilejší formou maskování
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Odhalit kybernetické vyděrače je opět těžší. Přicházejí s pokročilejší formou maskováníOdhalit kybernetické vyděrače je opět těžší. Přicházejí s pokročilejší formou maskování

 

Odhalit kybernetické vyděrače je opět těžší. Přicházejí s pokročilejší formou maskování

Google       23. 12. 2016       7 449×

Bezpečnostní tým Talos společnosti Cisco varuje před novou kampaní počítačových vyděračů. Kampaň, která začala pravděpodobně 24. listopadu, využívá nevyžádanou poštu k šíření vyděračského softwaru Cerber 5.0.1. Provedení útoku je poměrně jednoduché – v nevyžádané poště obdrží oběť jednoduchý odkaz, který využívá přesměrování Google a anonymizační služby Tor.

Klikem na odkaz dojde ke stažení infikovaného dokumentu v MS Word. Po rozkliknutí odkazu v něm jsou data oběti zašifrována. Za jednoduchým postupem se však skrývá pokročilé maskování útočníka. Ransomware kampaně vždy využívaly Tor, avšak vůbec poprvé se setkáváme s tím, že Tor slouží k hostingu nakaženého dokumentu i spouštěného souboru. Tento postup znamená, že je mnohem obtížnější odstavit servery, které hostí škodlivý obsah. Nová verze ransomwaru Cerber po obětech nejčastěji vyžaduje platbu v hodnotě téměř 1,4 bitcoinů, tedy zhruba 1000 dolarů. V případě, že částku uživatel neuhradí do 5 dnů, hrozí útočníci zdvojnásobením požadované částky

Ukázka spamu

Nejnovější distribuční kampaň ukazuje, že se útoky počítačových vyděračů neustále vyvíjí. Kyberzločinci využívají stále pokročilejší metody k infikování napadených systémů a zároveň skrývání škodlivé aktivity před odhalením a analýzou. V tomto případě se setkáváme s případem, kdy s využitím systému Tor distribuují nakažený dokument (ve Wordu) i spouštěný soubor.

Nakažený Word dokument

Nový útok se od jiných vyděračských kampaní liší navenek svojí relativní jednoduchostí – nevyužívá profesionálně vytvořené podvodné e-maily a pokročilé skriptovací techniky ke skryté instalaci vyděračského softwaru. Zprávy naopak působí velmi neprofesionálně, jsou stručné a bez příloh. Zdánlivou legitimitu jim dodává jméno adresáta v předmětu, jehož se snaží přimět ke kliknutí na odkaz v těle zprávy.

Z hlediska technického provedení útoku se však jedná o nový přístup založený na anonymizační službě Tor k zamaskování aktivity a znemožnění vysledování serverů, na nichž je škodlivý software uložen. K němu se uživatel dostane právě kliknutím na odkaz, který zneužívá přesměrování Google. Užití domény „onion.to“ v prvotním přesměrování umožňuje útočníkům využít proxy službu Tor2Web k přístupu ke zdrojům v síti Tor bez nutnosti instalace klienta Tor do napadeného systému. Systém oběti pouze stáhne speciálně upravený dokument MS Word, který po otevření (za předpokladu, že má uživatel povolená makra) do počítače stáhne a spustí samotný vyděračský software Cerber.

Zašifrované PC

Tor je užitečný nástroj k anonymnímu procházení internetu, avšak často zneužívaný útočníky k distribuci škodlivého obsahu. Bezpečnostní experti týmu Talos však doporučují administrátorům zvážit, zda přínos možnosti využití anonymizační služby převažuje případná rizika, protože zablokování provozu se sítí Tor a proxy Tor2Web by popisovanou hrozbu eliminovalo.

Další podrobnosti (anglicky): http://blog.talosintel.com/2016/11/cerber-spam-tor.html   

Video s ukázkou útoku ransomwaru Cerber:

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Nikola VránováNikola se zajímá o řízení projektů, hledání nových talentů, startupy a pořádání společenských akcí.
Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý