Vyděračský software Locky se vrací, tváří se jako potvrzení platby, odhalil tým Cisco Talos
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vyděračský software Locky se vrací, tváří se jako potvrzení platby, odhalil tým Cisco TalosVyděračský software Locky se vrací, tváří se jako potvrzení platby, odhalil tým Cisco Talos

 

Vyděračský software Locky se vrací, tváří se jako potvrzení platby, odhalil tým Cisco Talos

Google       2. 5. 2017       9 026×

Jeden z nejznámějších ransomwarů, Locky, se vrací. Po většinu roku 2016 patřil mezi nejrozšířenější vyděračské softwary. Ke svému šíření využíval emailové kampaně s infikovanými přílohami. Ransomware Locky byl rozesílán prostřednictvím botnetu (internetový robot zasílající spamy) Necurs. Jeho aktivita na konci roku 2016 téměř upadla a spolu s ní i šíření ransomwaru Locky. Před několika týdny se Necurs opět probudil a začal posílat spamy nabízející výhodný nákup akcií. Dne 21. dubna zaznamenal bezpečnostní tým Cisco Talos první velkou kampaň ransomwaru Locky prostřednictvím botnetu Necurs za posledních několik měsíců.

Nová kampaň ransomwaru Locky je velmi intenzivní – během několika hodin experti napočítali přes 35 tisíc odeslaných e-mailů. V mnoha ohledech se podobá jiným spamovým kampaním. Síť na dálku ovládaných počítačů rozesílá zprávy různého znění, jejichž předmětem je informace o platbě, potvrzení nebo naskenované obrázky, konkrétně „Payment“, „Receipt“, „Payment Receipt“ nebo „Scanned image from MX-2600N“, přičemž poslední uvedený se objevuje nejčastěji.

V první části kampaně obsahovaly emaily jako přílohu dokument ve formátu PDF s názvem začínajícím písmenem P doplněným třemi až pěti číslicemi. Druhá část kampaně se svojí metodologií lišila. Předmět byl stejný, emailová adresa, ze které byla zpráva odeslána, se lišila. Email má v příloze text i infikovaný PDF dokument. Podvržený soubor PDF obsahuje vložené dokumenty ve formátu MS Word s makry, která při otevření z infikovaného serveru stáhnou a spustí škodlivý kód v počítači oběti. Zajímavým aspektem je nutnost ručního potvrzení uživatelem, což útočníkům umožňuje obejít řadu bezpečnostních technologií založených na automatické kontrole v izolovaném prostředí, tzv. sandboxu.

Vyděračský software v současné době představuje jednu z nejčastějších kybernetických hrozeb, především kvůli potenciálním vysokým výnosům. Je nepochybné, že se počítačoví zločinci budou snažit tento druh škodlivého softwaru dále vyvíjet a maximalizovat zisky. Obrana vyžaduje komplexní přístup kombinující prevenci spuštění škodlivého kódu, blokování přístupu na servery, z nichž se malware šíří, zabezpečení e-mailu, které detekuje podvržené zprávy, zabezpečení sítě proti průniku a další nástroje.

Další podrobnosti (anglicky): http://blog.talosintelligence.com/2017/04/locky-returns-necurs.html

Video s ukázkou infikování počítače ransomwarem Locky najdete zde: https://www.youtube.com/watch?v=Dhv7ubMNlOg 

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
1 hlas
Google
(fotka) Nikola VránováNikola se zajímá o řízení projektů, hledání nových talentů, startupy a pořádání společenských akcí.
Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý