První český hackathon ve vlaku inspirovaly služby jako Tinder, Airbnb nebo Uber
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

První český hackathon ve vlaku inspirovaly služby jako  Tinder, Airbnb nebo UberPrvní český hackathon ve vlaku inspirovaly služby jako Tinder, Airbnb nebo Uber

 

První český hackathon ve vlaku inspirovaly služby jako Tinder, Airbnb nebo Uber

Google       16. 12. 2017       10 933×

Patnáct set kilometrů, cesta přes dva státy, šestnáct hodin programování a přísun energy drinků, tak by se dal shrnout unikátní hackathon ve vlaku pořádaný Kiwi.com. Z Prahy do Košic a zpět se svezlo celkem 13 týmů, každý s originálním nápadem. Hlavní výhru, voucher na letenky v hodnotě 2 500 EUR, si v Praze převzal tým až z Ukrajiny.

Společně naprogramovali aplikaci Fly2event, která vytváří cestovatelské balíčky ušité uživatelům na míru podle toho, co si „olajkovali“ na Facebooku. Projekt má i podle organizátorů budoucnost a jeho tvůrci ho v současnosti už spouští na webové stránce fly2event.com.

Hackathon ve znamení propojování sociálních sítí
Vítězové chtějí pro projekt najít partnery, kteří jim pomohou aplikaci plně realizovat. „Plánujeme prodávat nejen letenky, ale i lístky na akce, které aplikace uživatelům doporučí,“ říká Pavlo Onysko z ukrajinského týmu. Dalším úspěšným projektem byla aplikace Pickme Up, která využívá princip Tinderu a umístila se na druhém místě. V první fázi však nenabízí osoby k seznámení, ale destinace. Ve chvíli, kdy se uživatelé na nějaké shodnou, aplikace je propojí.

Třetím týmem byli tříčlenní Hackiwi, kteří svůj projekt propojili s Instagramem. „V podstatě jde o nástavbu Kiwi.com mobilní aplikace, která dává tipy na výlety. „Na nápad jsme přišli typicky startupově, snažili jsme se vyřešit problém, kterému jsme v minulosti sami čelili,“ vysvětluje členka týmu Adéla Mikschiková.

Jak jinak využít Uber nebo Airbnb?
České i zahraniční týmy pracovaly na nejrůznějších aplikacích. Mnohé z nich modifikovaly už známé oblíbené služby. Jeden z týmů například pracoval po vzoru aplikace Uber na systému využívání lokálních průvodců, další se nechal inspirovat službou Airbnb. Aplikace se však zaměřuje na parkovací místa, ne na ubytování.

Obávané internetové připojení problémy nezpůsobovalo
Tématem hackathonu bylo i tentokrát cestování. Novinkou byl ale prostor, ve kterém týmy pracovaly. Poprvé se totiž hackathon konal ve vlaku. Výzvou byla tedy nejen strávená noc ve vlakovém kupé, ale i internetové připojení. „Vytvořili jsme vlastní přístup k wifi jako podsíť internetu ve vlaku a připravili jsme přenosný server, na který jsme nahráli užitečné kolaborativní nástroje. Předem jsme přidali také zdroje užitečné pro vývoj,“ vysvětluje, jak si s internetem ve vlaku organizátoři poradili, Bence Nagy, který v Kiwi.com pracuje jako Platform Software Engineer. Pozitivní vliv měly i novinky přímo ze strany RegioJetu, který nedávno kompletně upravil technologii Wi-Fi, ta nyní kombinuje příjem datového signálu od několika operátorů současně.

RegioJet podporuje IT novinky
"Vývoj novinek v oblasti IT je u nás v RegioJetu klíčovým prvkem, a proto jsme se rozhodli do projektu train hackathon také zapojit,“ vysvětluje proč akci Kiwi.com podpořili koordinátor PR a komunikace RegioJetu Martin Žarnovický. „Kromě poskytnutí vlaku, nasazení speciálních konferenčních vozů a zabezpečení občerstvení se RegioJet zapojil do této akce i organizačně. Jako mentora akce jsme vyslali našeho ředitele vývoje IT technologií Jana Pavloviče, který současně přišel načerpat i další inspiraci k rozvoji nových trendů ve vývoji dopravních aplikacích,“ dodává.


Pohybující se vlak motivoval k práci
Organizace hackathonu ve vlaku byla obdobná jako při jiných akcích, které technologická komunita Kiwi.com pořádá. Netradiční prostředí však pozitivně ovlivnilo atmosféru ve vlaku. “Neustálý pohyb vlaku dopředu lidi motivoval, byli celou dobu neskutečně soustředění a ve vlaku vzniklo velmi kreativní prostředí,” popisuje komunitní manažer Kiwi.com Jan Bleha. Kiwi.com pořádá množství akcí, které technologickou komunitu podporují, a to nejen v Česku. Více informací například na blogu code.kiwi.com.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Nikola VránováNikola se zajímá o řízení projektů, hledání nových talentů, startupy a pořádání společenských akcí.
Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Stavebnice umělé inteligence 1

Stavebnice umělé inteligence 1

Článek popisuje první část stavebnice umělé inteligence. Obsahuje lineární a plošnou optimalizaci.  Demo verzi je možné použít pro výuku i zájmovou činnost. Profesionální verze je určena pro vývojáře, kteří chtějí integrovat popsané moduly do svých systémů.

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý