Pět mýtů spojených s tvorbou e-shopů
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pět mýtů spojených s tvorbou e-shopůPět mýtů spojených s tvorbou e-shopů

 

Pět mýtů spojených s tvorbou e-shopů

Google       14. 3. 2019       10 193×

Chuť Čechů nakupovat online stále roste a internetovým obchodům se v Česku daří. I proto o vlastním e-shopu přemýšlí i podnikatelé, kteří si dosud vystačili s kamennou prodejnou nebo profilem na sociální síti či prodejním portálu. Kolem samotné tvorby webu však stále panuje řada mýtů, které mnohdy od založení e-shopu zbytečně odrazují

Podle údajů Asociace pro elektronickou komunikaci vloni dosáhly internetové obchody obratu 135 miliard korun.

„Růst bude letos pravděpodobně pokračovat a spolu s ním se znovu rozšíří okruh zboží, které lidé nakupují online. To podnikatelům přináší významnou příležitost k expanzi. Mnozí chtějí inovovat svůj stávající e-shop, jiní se ho teprve chystají založit“, uvádí Slawomír Jakub Budziak, Chief Customer Officer ve společnosti Webnode.

O vlastním prodejním místu často uvažují také drobní prodejci, kterým nevyhovuje prostředí prodejních portálů. Jakým nejčastějším mýtům čelí ti, kteří se rozhodnou jít cestou nového e-shopu?

1. Na e-shop je potřeba programátor a webdesignér

Doby, kdy nebylo možné vytvořit plnohodnotný web bez znalosti programovacího jazyka, už jsou pryč. Pokud se podnikatel rozhodne, že si e-shop založí sám, stačí mu elementární orientace v internetovém prostředí. Moderní nástroje na tvorbu webu pracují na principu drag-and-drop a jsou vlastně takovou skládačkou s poměrně intuitivním ovládáním. Výhodou je to, že služba „ukrytá“ za takovýmto editorem se postará o veškeré technické zázemí a uživatel pak jen vybírá šablonu, nahrává obsah a hraje si s designem webu. Služba za něj řeší způsoby platby, umožní sledování objednávek a dodá všechny statistiky. 

2. Provoz e-shopu je drahý

Nový e-shop vždy vyžaduje určitou investici. Řešení na míru, která zahrnou práci grafika, webdesignera a programátora, se mohou pohybovat v desítkách tisíc korun. Takovéto částky jsou ale pro drtivou většinu drobných podnikatelů mimo jejich možnosti. Další variantou je sáhnout po některé ze služeb, která poskytuje již hotové řešení. Tvorba e-shopu pak stojí jen vlastní čas, ke kterému se připočte měsíční paušál v řádu stokorun. Ten většinou zahrnuje hosting a doménu, datový prostor a další služby podle konkrétního balíčku. 

3. E-shop zabere spoustu času

Pokud se podnikatel nerozhodne, že si e-shop založí sám včetně technického zázemí, pak jeho tvorbou nemusí trávit měsíce. Není nutné ani čekat, až e-shop na objednávku vytvoří firma. U e-shopu se čas na něm strávený odvíjí především od toho, do jaké míry je připravený obsah, zvláště pak produktové fotografie a popisky. Jestliže podnikatel zvolí cestu hotového řešení a má vše po ruce, zvládne si „naklikat“ stránky během jednoho dne. Pak už může věnovat svůj čas prodeji a dle potřeby i aktualizaci nabídky.

4. Responzivita znamená, že se web zobrazí na telefonu

Počet přístupů i samotných nákupů realizovaných přes mobilní zařízení roste. Mít e-shop, který zvládá přizpůsobování se odlišným rozměrům displeje, by mělo být samozřejmostí. Nestačí se spokojit s tím, že se na mobilu stránky načtou. Responzivní web zvládne plnohodnotné zobrazení na různých zařízeních, a to je zvlášť pro e-shop klíčové. Prvních několik vteřin totiž rozhoduje o tom, zda zákazník na webu zůstane, což se nestane, pokud bude bojovat s chybným zobrazením stránek. Proto se vyplatí sáhnout po takovém nástroji na tvorbu webu, který responzivitu zaručí. 

5. Čím víc textu a obrázků, tím líp

Pocit, že informací není nikdy dost, má mnoho začínajících podnikatelů. E-shop zahlcený dlouhými odstavci textu a příliš mnoha fotografiemi a grafickými prvky však návštěvníka a potenciálního kupujícího spíše odradí

„U našeho e-shopu druhé generace jsme šli cestou jednoduchosti, intuitivnosti a čistého vzhledu šablon. Zároveň jsme ale nechali prostor na sdělení příběhu firmy, který z naší zkušenosti zákazníky zajímá, a to především u drobných podnikatelů a tvůrců,“doplňujeSlawomír Jakub Budziak,ze společnosti Webnode, která nabízí online editor na tvorbu webových stránek. 

Webnode je globální technologická společnost, na jejíž platformě si své webové stránky vytvořilo již přes 30 miliónů zákazníků, z toho přes 2,5 milionů v České republice. Ačkoliv Webnode působí celosvětově, veškeré svoje aktivity soustřeďuje v Brně. Stočlenný tým tvoří zaměstnanci 21 různých národností. Více informací na www.webnode.cz.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
1 hlas
Google
(fotka) Tomáš ČadaAutor se zajímá o moderní technologie, internet věcí a vlastně jakoukoliv technologii, která dokáže v dnešním životě pomoci anebo i pobavit.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý