Předvídání extrémních výkyvů počasí v Evropě bude přesnější díky novému počítači Atos BullSequana
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Předvídání extrémních výkyvů počasí v Evropě bude přesnější díky novému počítači Atos BullSequanaPředvídání extrémních výkyvů počasí v Evropě bude přesnější díky novému počítači Atos BullSequana

 

Předvídání extrémních výkyvů počasí v Evropě bude přesnější díky novému počítači Atos BullSequana

Google       4. 2. 2020       7 900×

Předpověď na 15 dní dopředu s přesným rozlišením 10 km dokáže superpočítač zpracovat za méně než hodinu. Společnost Atos, světový lídr v oblasti digitální transformace, dodá Evropskému středisku pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) nový superpočítač BullSequana XH2000, který je jedním z nejsilnějších meteorologických superpočítačů na světě. 

Data ECMWF používají jako podklady pro tvorbu předpovědí také meteorologové z České republiky. Kapacitní superpočítač umožní spolehlivěji předvídat výskyt a intenzitu extrémních povětrnostních událostí v dostatečném předstihu. To je zásadní především z pohledu včasné přípravy na dnes obtížně předvídatelné důsledky klimatických změn, jako jsou bouře, extrémní srážky či naopak sucho způsobující požáry. 

BullSequana  zvýší výpočetní výkon ECMWF přibližně o faktor 5, což pomůže stovkám výzkumných pracovníků z více než 30 evropských zemí při vytváření střednědobých a dlouhodobých předpovědí počasí. „Prognóza počasí je výpočetně obrovsky náročná a vyžaduje to nejlepší z vysoce výkonné výpočetní síly,“ řekl Florence Rabier, generální ředitel ECMWF.

 „Díky superpočítači BullSequana XH2000 budeme moci vytvářet vysoce přesné předpovědi za méně než hodinu a rychleji je sdílet s našimi členskými státy. Ty poté naše údaje kombinují s vlastními daty, což jim umožňuje vytvářet mnohem přesnější lokální předpovědi.“

Změny, které nový superpočítač BullSequana přinese:

  1. horizontální rozlišení se zvýší z původních 18 km na 10 km (umožní přesnější předpověď přízemních teplot a větrů)
  2. vertikální rozlišení vzroste z 91 vrstev na 137 vrstev
  3. předpověď bude dostupná denně, zatímco dosud ji bylo možné spočítat jen 2krát týdně

Sophie Proust, ředitelka technologií ve skupině Atos, uvedla: „Ve spolupráci s našimi partnery AMD, Mellanox a DDN jsme vyvinuli řešení, které optimalizuje současný pracovní postup ECMWF tak, aby poskytoval výrazně vylepšené numerické předpovědi počasí. Budeme úzce spolupracovat s ECMWF při zkoumání nových technologií, abychom byli připraveni vyvíjet aplikace nové generace. Spolupráce bude dlouhodobá, v tuto chvíli máme podepsánu čtyřletou smlouvu v hodnotě převyšující 80 milionů euro.“ 

Společnost Atos úspěšně nasadila systémy BullSequana v mnoha předních evropských superpočítačových centrech, které provádějí buď produkční nebo výzkumné práce v oblasti předpovědí počasí, modelování zemských a klimatických systémů, včetně Meteo France, Německého centra pro výpočet klimatu, španělského AEMet, Královského nizozemského meteorologického ústavu a Plymouth Marine Laboratory ve Velké Británii. Atos je také partnerem ECMWF a dalších národních meteorologických center v evropských projektech ESCAPE2 a ESIWACE2, což jsou modely počasí příští generace.

ECMWF se sídlem v Readingu ve Velké Británii je nezávislá mezivládní organizace podporovaná 34 členskými a spolupracujícími státy v celé Evropě a má největší archiv číselných údajů o predikci počasí na světě. Systém bude dodán a nainstalován v datovém centru ECMWF v italské Boloni v roce 2020, přičemž služba bude zahájena v roce 2021. Atos bude lokálně spolupracovat s E4 Computer Engineering pro správu, provoz a údržbu systému.

Atos vytvořil projekt Thought Leadership v oblasti superpočítačů a velkých dat, který je také součástí jeho programu Digital Vision.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Tomáš ČadaAutor se zajímá o moderní technologie, internet věcí a vlastně jakoukoliv technologii, která dokáže v dnešním životě pomoci anebo i pobavit.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý