Studie Dell ukázala, jak využití monitorů při práci na notebooku zvyšuje produktivitu práce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Studie Dell ukázala, jak využití monitorů při práci na notebooku zvyšuje produktivitu práceStudie Dell ukázala, jak využití monitorů při práci na notebooku zvyšuje produktivitu práce

 

Studie Dell ukázala, jak využití monitorů při práci na notebooku zvyšuje produktivitu práce

Google       12. 8. 2020       111 664×

V době, kdy je práce na dálku více než aktuální téma, představila společnost Dell výsledky studie odhalující závislost mezi produktivitou a využíváním periferií, jako jsou myš, klávesnice a monitor. V rámci studie přineslo jejich využívání, bez ohledu na konkrétní parametry periferií, v průměru o 35,3 % vyšší produktivitu práce. Ukázalo se také, že produktivita roste spolu vbelikostí pracovní plochy

Práce na dálku na vzestupu

Od roku 2015 došlo k výraznému nárůstu počtu lidí pracujících z domova, některé odhady tvrdí, že se jejich počet zvětšil o 173 %. Toto číslo však mnohonásobně vzrostlo s nástupem opatření proti šíření koronaviru. Z nedávného průzkumu provedeného mezi 317 CFO vyplývá, že až 74 % společností nechá minimálně 5 % pracovníků i nadále pracovat vzdáleně.

Zaměstnanci, kteří začali pracovat vzdáleně, se však často potýkají s poklesem produktivity. Ten je způsobený absencí IT zařízení v domácím pracovním prostředí. V kanceláři mají k dispozici myš, klávesnici, jeden či dokonce dva monitory, ale doma se musí spolehnout zpravidla pouze na svůj notebook. Musí tak neustále přepínat mezi okny či nastavovat jejich velikost a zdlouhavě scrollovat na menší zobrazovací ploše. Dell proto provedl studii, jejímž cílem bylo ověřit, jaký dopad na produktivitu má využití externí klávesnice, myši a zejména různě velkých monitorů oproti práci jen na samotném notebooku.

Větší pracovní plocha – lepší produktivita

Potvrdilo se, že když má zaměstnanec možnost využít klávesnici, myš a monitor, roste jeho produktivita. V případě samotné myši a klávesnice činil její nárůst oproti samotnému notebooku 25,8 %. Když byl zapojen navíc ještě 24palcový monitor, klesl čas potřebný pro splnění úkolu už o 32 %. U 27placového monitoru využívajícího nástroj Dell Display Manager (DDM) pro rozdělení pracovní plochy na jednotlivá okna pak dosáhlo průměrné zlepšení hodnoty 37,7 %. V případě zapojení sestavy dvou 24palcových monitorů a využití DDM bylo zlepšení 39 % a s využitím 34palcového prohnutého monitoru a DDM dokonce 42 %.

S rostoucí velikostí pracovní plochy roste také produktivita. Ale nejde o jediný benefit využívání monitorů k práci na notebooku. Celková ergonomie takové sestavy také přispívá k nižší únavě, lepšímu soustředění, a tedy k rychlejšímu a kvalitnějšímu dokončení úkolů. A jak potvrdili účastníci studie, nezanedbatelná je i možnost multitaskingu, například při videokonferencích. Průměrný nárůst produktivity napříč všemi testovanými konfiguracemi byl oproti práci jen na notebooku 35,3 %, a pokud bychom vzali v potaz jen porovnání s konfiguracemi obsahujícími monitor, tak dokonce nárůst činil více než 37,6 %.

Jak probíhalo testování

Dobrovolníci měli za úkol provést několik úkonů na počítači na čas. Během jejich plnění museli použít internetový prohlížeč, program na úpravu fotek a několik aplikací balíčku Microsoft Office – Word, PowerPoint a Excel. Podmínky testování byly navrženy tak, aby se nikdo nevyhnul nutnému scrollování na obrazovce, kopírování a vkládání textu a přepínání mezi několika aplikacemi tak, aby testování napodobovalo běžné používání PC při práci. K testování byl použit počítač Dell Latitude 7400 2-in-1, set klávesnice a myši Dell KM717 Premium a monitory s USB-C konektivitou, konkrétně modely Dell Ultrasharp U2419HC, Dell P2719HC a Dell Ultrasharp U3419W. 

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Tomáš ČadaAutor se zajímá o moderní technologie, internet věcí a vlastně jakoukoliv technologii, která dokáže v dnešním životě pomoci anebo i pobavit.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý