PHP – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

PHP – Články – Programujte.comPHP – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Využití .htaccess na malém webu

Využití .htaccess na malém webu

V dnešní době existuje spoustu cms, které mnohdy ale vůbec nepotřebujeme a stačila by nám pouze základní funkčnost k úpravě url, přesměrování. K tomuto účelu je ideální .htaccess soubor, který nám se všemi těmato úpravami umí pomoct.

Obrázek ke článku Ladíme PHP s pomocí Visual Studio Code

Ladíme PHP s pomocí Visual Studio Code

Nedávno jsem vydal článek PHP si rozumí s Microsoftem, kde jsem zmiňoval možnost vývoje PHP aplikací v prostředí Visual Studio Code. Uběhly zhruba dva měsíce od vydání verze, která umožňuje rozšíření prostředí pomocí různých doplňků z galerie, a v této galerii doplňků se objevil doplněk php-debug. Doplněk na pozadí využívá PHP rozšíření Xdebug a díky tomu můžete při ladění využívat breakpointy (body přerušení), prohlížet obsah proměnných a krokovat kódem.

Obrázek ke článku Jak v Nette nastylovat formulář pomocí Latte maker

Jak v Nette nastylovat formulář pomocí Latte maker

Nette Framework formuláře mají pro Latte šablony definovaná vlastní makra, díky nimž je vykreslování formulářových prvků velmi jednoduché a přímočaré. To ale jen do doby, než chcete např. všem tlačítkům specifikovat vlastní html třídy (např. pro stylování pomocí Bootstrap). Jak na to, si ukážeme v dnešním článku.

Obrázek ke článku Skipper, vizuální vývoj ORM snadno a rychle

Skipper, vizuální vývoj ORM snadno a rychle

Skipper je nejnovější verze vizualizačního nástroje pro ORM frameworky, dříve známého jako ORM Designer. Jeho hlavní výhodou je možnost automaticky převést existující projekty do vizuální podoby, editovat je přímo v diagramu a změny automaticky exportovat jako definice.

Obrázek ke článku SOAPová komunikace pomocí NuSOAP služby mezi PHP a C# aplikací – I. část

SOAPová komunikace pomocí NuSOAP služby mezi PHP a C# aplikací – I. část

Jednou za čas se může stát, že se setkají dvě ne úplně kompatibilní technologie, mezi kterými je ale potřeba vytvořit komunikační kanál. V tomto článku budeme řešit problém, kdy máme webovou stránku v PHP, která využívá MySQL databázi, a k této stejné databázi potřebujeme přistupovat i z desktopové aplikace, napsané třeba v C#. Kvůli bezpečnostním omezením hostingu není ve většině případů možné přímé připojení k databázi odjinud než z hostované stránky, a proto si musíme napsat webovou službu, která nám komunikaci zprostředkuje.

Obrázek ke článku Windows Azure Storage pro PHPkáře

Windows Azure Storage pro PHPkáře

Windows Azure Storage je datové úložiště v cloudu, které poskytuje několik služeb. My se podíváme na strukturované úložiště Windows Azure Table Storage, které je v podstatě noSQL databází, kde můžete snadno uchovávat přímo objekty vaší aplikace. V článku se zaměříme na využití Windows Azure Table Storage a PHP.

PHP a XML-RPC

„To XML-RPC je stará technologie, určitě najdu v PHP spoustu tříd, addonů, extenzí a kvalitního kódu.“ Opak je bohužel pravdou, pro XML-RPC mnoho dokumentace a kvalitního kódu není. Pojďme si ukázat, co vlastně se dá používat a jak obejít bugy a „vlastnosti“.

Open Data Protocol pro PHPkáře

Open Data Protocol jako způsob, jak publikovat obsah databáze nebo jiných strukturovaných dat v prostředí internetu za použití existujících standardů.

PHP a MySQL – MySQLi - 2. díl

Pokračování článku o rozšíření MySQLi. Tato část bude věnována především prepared statements a jejich použití v PHP.

Obrázek ke článku JSON: první kroky aneb používáme PHP a jQuery

JSON: první kroky aneb používáme PHP a jQuery

Neznáte nebo se bojíte moderního formátu JSON? V článku vám ukážu, jak lze s JSON pracovat v PHP. Dozvíte se rozdíly oproti XML a uvidíte, jak využít jQuery pro zpracování předaných dat.

Obrázek ke článku PHP a MySQL – MySQLi – 1. díl

PHP a MySQL – MySQLi – 1. díl

V tomto článku bych chtěl popsat rozšíření (extension) MySQLi, které umožňuje lepší spolupráci PHP s MySQL než starší funkce.                                                                                                                   

OOP v PHP

Dostali jste se k PHP a najednou se na vás řítí ze všech směrů, že jste hnusný bastlič, protože neprovozujete to krásné OOP, ale pachtíte se s nějakými procedúrkami? Tento článek by vám měl stručně, jasně a na příkladech vysvětlit, jak ukočírovat objektový svět PHP.

Obrázek ke článku Jednoduché stránkování v PHP

Jednoduché stránkování v PHP

Na internetu můžete nalézt hodně řešení, která se zabývají právě stránkováním. Tady na Programujte.com je jedno řešení, ne příliš kvalitní a 3 roky staré, proto jsem se rozhodl vám touto cestou stránkování oživit.

Generujeme RSS s PHP objektově

Přestože má RSS nejspíše svá nejlepší léta za sebou a tato situace se asi ani nezmění, dá se pro něj najít veliké pole uplatnění. Podporuje ho velké množství webových služeb, pro generování výpisu článků např. z blogů se hodí báječně. A navíc se na něm dá ukázat, jak programovat v PHP pěkně objektově.

Kniha návštěv s PHP a metatable

V tomto článku si ukážeme, jak vytvořit jednoduchou knihu návštěv. Různé články se různí v pohledu na to, kdo by si na takovou knihu návštěv měl troufnout. Ti, kteří znají PHP, i ti, kteří ho neznají, uvidí, že až tak složité to není; rozhodně ne s těmi správnými nástroji.

PHP funkce pro práci s řetězci

Podívejme se dnes na základní přehled funkcí, které se vám můžou hodit a jsou prakticky denně použitelné. Povětšinou je lze obejít vlastním kódem, a právě proto je dobré je znát, abychom neprogramovali nové „kolo“. Dnes se bude vše točit kolem řetězců, což je problematika, která je na programu každý den.

Fotogalerie v PHP - 1. díl

Jistě jste se dostali již do situace, kdy potřebujete na svých stránkách umožnit návštěvníkovi prohlédnout si vaše fotky, ale dávat je do jednotlivých stránek ručně je buď nepraktické, nebo příliš náročné. Hodit by se mohla automaticky generovaná fotogalerie.

Úlohy v PHP

Mnozí z vás se jistě již setkali s problémem, jak spustit nějaký skript, vykonat nějakou práci – úlohu – v určitý čas. V tomto článku si shrneme některé možnosti řešení.

Čeština v názvech měsíců ve funkci date()

PHP v sobě obsahuje několik desítek až stovek vlastních předdefinovaných funkcí, mezi které patří i funkce date();. Cílem dnešního tutoriálu je seznámit začátečníky s touto funkcí a hlavně je naučit zobrazovat české názvy měsíců.

PhoB - jednoduchý Photo Browser

Chcete-li na Internet vystavit své fotky, nevyhnete se výběru způsobu prezentace. Vlastní web (free hosting) nebo konkrétní služby třetích stran? Vlastní řešení nebo již hotový projekt? Pokud se rozhodnete pro již hotový systém, bude pravděpodobně velmi rozsáhlý, náročný a zbytečně složitý. Proto je tu PhoB – malý mocný prohlížeč vašich fotografií.

PHP frameworky

S pojmem framework se v poslední době setkáváme čím dál častěji. K čemu nám je framework dobrý? Proč bychom se měli nějaký naučit? Budeme z toho něco mít? Tak na tyto otázky se vám budu snažit v tomto článku odpovědět.

Obrázek ke článku CakePHP - trochu nutné teorie

CakePHP - trochu nutné teorie

Náš poslední díl (pravda, už je tomu půl roku, co byl vydán) skončil u vypisování seznamu a jednotlivých záznamů z DB. K pochopení další látky je nutné si trošku více povědět o principech fungování Caku. Povíme si pořádně o hleperech a modelech.

Obrázek ke článku GD knihovna - 1. lekce (dodatek)

GD knihovna - 1. lekce (dodatek)

V tomto dodatku se podíváme blíže na jednotlivé typy obrázků a konverze mezi nimi. Dále si probereme zvláštní možnosti vytvoření obrázku.

Výsledky 1-30 z celkem 74 nalezených
1  2  3     
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý