Typografie – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Typografie – Články – Programujte.comTypografie – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku LaTeX 5. – Tabulky a boxy

LaTeX 5. – Tabulky a boxy

V tomto díle se podíváme na formátování textu pomocí tabulek a boxů. Obojí budeme využívat v dalších dílech, např. pro sazbu chemických vzorců a rovnic.

Obrázek ke článku LaTeX 4. – Základy typografie

LaTeX 4. – Základy typografie

Typografie je dnes chápána především jako nauka o písmu a jeho správném užití v sazbě - knižní i počítačové. Do seriálu o LaTeXu jsme ji zařadili proto, že pro správnou sazbu je její znalost nezbytná.

Obrázek ke článku LaTeX 3 – První matematické krůčky

LaTeX 3 – První matematické krůčky

Psaní článku pomocí LaTeXu ocení především studenti matematických, fyzikálních a přidružených oborů, kde je potřeba sepisovat práce s velkým množstvím matematických zápisů - např. rovnic. Dnes si ukážeme, jak do našich textů snadno vkládat matematické symboly či vzorce, a vytvoříme jako příklad menší výukový materiál pro funkce více proměnných.

Obrázek ke článku LaTeX 2. – Psaní prvních dokumentů

LaTeX 2. – Psaní prvních dokumentů

V tomto článku si vytvoříme náš první dokument, který bude za něco stát. Každý jistě potřebuje napsat seminární práci, zápočtový domácí úkol a někteří to dělají právě pomocí LaTeXu.

Obrázek ke článku LaTeX  1. – Co to je a proč se ho chtít učit?

LaTeX 1. – Co to je a proč se ho chtít učit?

Jak vznikají knihy, kde se berou úhledně sázené dokumenty, jak vytvořit akordový zápis pro country písničku nebo jak vznikají matematická, fyzikální, technická skripta? Pokud chcete znát odpověď na tyto otázky, jste u tohoto článku správně. Dnes si ukážeme, co to LaTeX je, jak jej používat ve svém počítači, a vytvoříme i první PDF soubor s krátkou zprávou.

Obrázek ke článku Sovětské propagandistické plakáty

Sovětské propagandistické plakáty

V době propagandy neexistovaly v Rusku jiné prostředky, jak se dostat k informacím, než noviny. Televize, rádio nebo internet, jak je známe dnes, nebyly, a proto se stala hlavním bolševickým motorem typografie (1917). V článku si ukážeme několik vybraných plakátů tehdejší doby spolu s malým výletem do historie této země.

Typografie 1. díl - Písmo

Nový seriál, věnující se typografii, vás seznámí se základy počítačové typografie, pravidel sazby a návrhů, základy tiskových technologií, historií i současností výroby písma.

Výsledky 1-3 z celkem 3 nalezených
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý