caw
sem naprostej laik v pocitacovich sitich a tak vas zadam o radu. momentalne mam doma 2 pocitace pripojene k internetu. a to tak ze mam modem (SIEMENS ADSL USB, myslim ze nema Ethernal nebo tak neco) ktery je zapojen do jednoho pocitace. z toho vede normalni LAN kabel do druheho pres ktery se sdili net. nyni ovsem pribudou dalsi pocitace domu a tak vas zadam o radu jak to vyresit. dela se to myslim nak pres router a switch ale ani jedno nevim co to presne je. poradi nekdo prosim???
Fórum › Sítě
Nova sit
Router je cesky smerovac a je to tak nejak chytrejsi switch.Vetsinou ma nejaky WAN port,ktery smeruje do internetu a vnitrni LAN porty,ktere tvori sit.To bude pro tebe asi nejlepsi volba.Na WAN napojis internet a pomoci nastaveni NAT si nastavis pro kazdy pocitac privatni IP.Pak bys nemel mit problem.
Jinak switch je proste prepinac.Prijdou mu nejaka data,on se podiva,kam smeruji (na ktery pocitac primo) a na konkretni port je odesle,pokud jej najde.
Je to cele trochu slozitejsi,ale tobe doporucuju asi ten router.
Ano,na routeru nastavis IP,kterou ma pouzivat pro pripojeni do internetu(nebo se to prirazuje automaticky,to zalezi na tvem pripojeni k internetu).Pak si nastavis rozsahy pro prirazovani IP adres dalsich pocitacu.A melo by to jet vse ok.
Jo,kdyz ma wifi,tak router bude jako maly AP(pripojny bod).Dosah to ma vetsinou na byt nebo rodinny dum.
To raddino: Určite kupuj router. Ja som kúpil za 1600 Sk (?) a neľutujem. Má vstavaný firewall a automaticky prideluje IPčky (mám dynamickú IP). Jeho súčasťou je tiež wifi vysielač, takže sa môžem s wifi napojiť v rámci celého domu (a trošku aj mimo neho). Dá sa dokúpiť anténa a tým si rozšíriť pôsobnosť wifi o ďalšie metre, kilometre, míle.... :)) Ak chceš bez wifi, bude to podstatne lacnejšie. Btw: WAN port je na ethernetový sieťový kábel. Pripojíš do neho kábel a popripájaš jednotlivé PC do LAN portov. Ja mám štvorportový router (nepočítam WAN). Ak pripájaš viac PC, oplatí sa kúpiť niečo s rezervou. Dobre si uchovaj ceduľku a doklady o kúpe, keby ti nepasoval. Ja som vymieňal switch za router, lebo switch mi nevedel popridelovať IP a bolo mi to nanič.
jen tak mimochodem, na ten router, pokud by ti nestačily ty 4 (nebo kolik jich tam máš) porty pro LAN, jde normálně připojit do jednoho z těch portů obyčejný switch, kterým připojíš dalších x PC. Router si se vším poradí (směrování a přidělení adres automaticky-DHCP) ;) mám to osobně odzkoušeno.
Teď mám doma router AirLive WT-2000arm (4 x LANport, 1xWANport, wifi). 3 porty mám stabilně obsazené (můj PC, ségřin PC, přípojka v kuchyňi pro notebook), na poslední volný port mám připojen switch pro další 4 pc (často mám doma k opravám2-3 pc).
K tomu wifi na kterou připojuji mého booka pokud je v dosahu a na kterou se připojuje vetšina kámošů při LAN-kalbách. Tzn nejvíce PC kolik jsem měl připojeno najednou na ten router bylo 10 a vše fungovalo fpoho. (2 věc je rychlost připojení k internetu, mám 8MB a to stačilo obstojně).
Po roce už mu určitě nebudou stačit
Na toto ti bohatě postačí D-link Dir 615. Vysílá Wi-Fi b/g/draft n.2. Má jeden rj-45 vstup na net(WAN) a 4 rj-45 výstupy na LAN. Sám ho doma používám a jsem velice spokojen. Hlavně za tu cenu, ktera je pod 1k.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Domaci sit — založil Kolafa
Pristup na sit — založil Radek Mulacek
Hashtable pres sit — založil insider
Počítačová sít - software — založil Kopa