Zdravím, potřebuju si pro svůj jeden projekt vytvořit jednu miniaplikaci, trochu jsem se ale zasekl na jednom z posledních bodů...
Klikáním myší na Form1 si ukládám pozice x,y prvního a druhého kliknutí s tím, že potřebuju mezi těmito body nakreslit úsečku. Trochu ale tápu, jak to provést. Hrabal jsem se v manuálu, narazil jsem na tu fci Canvas, popis je ale hodně stručný nebo pro mé účely nepoužitelný (pokusy o modifikování shořely).
Nemohl by mi prosím někdo napsat kód celé procedury, která by mi po dodání souřadnic x,y obou bodů nakreslila úsečku (aby ale nebyla tou další smazána)? Nechci ale žádné odkazy na kilometrové kódy, ať si to najdu sám, OOP nědělám, jedná se spíš o takovou jednorázovku.. Předesílám, že nechci pokoutně vyrábět Malování (díval jsem se do zdrojáku, ale je to pro mě moc složité), jde mi jen čistě o tu úsečku..
btw. dělám v Delphi5
btw2. Pokud toto už zaznělo, tak se omlouvám, zkoušel jsem trochu hledat, ale nebyl jsem úspěšný.
Děkuju případným rádcům :smile1:
Fórum › Delphi
Nakreslení úsečky z jedné souřadnice do drhé
Na algoritmus jsem se podíval, nějak ale neřeší můj problém.
Takto, Delphi samo o sobě nabízí funkci kreslení úsečky, například je (podle manuálu) schopno vykreslovat úsečku vedoucí z bodu [0;0] na pozici myši. Já jen potřebuju vědět jestli (a potom i jak) lze toto realizovat se 2ma danými polohami okrajových bodů, jestli jde prostě nějak přehodit tu jednu pozici z [0;0] na [x1;y1] a vykreslit to ne na pozici myši, ale na pozici [x2;y2].. Zkoušel jsem si to upravit tak, jak jsem psal, ale nefunguje mi to.
Jde mi čistě o toto.. ;)
Díky
Ano, moveto a lineto tam jsou, nevím ale, jak a za jakých podmínek je použít. Pokud prostě do události zmáčknutí tlačítka přidám tyhle instrukce, nic se nestane... Nevím, jestli se to dá dělat jen tak ve Formu, nebo v rámci toho Canvasu, co to pro zdárnou fungování potřebuje........
Nejak nechapem co chces spravit....
Ty chces po kliknuti na nejake miesto v okne ulozit suradnice mysi a pri druhom kliknuti nakreslit ciaru od tych suradnic po tie kde sme klikli? Ked ano tak to je jednoduche. V event funkcii ktora zabespecuje spravu mysi budes nastavovat premennu bool (neviem ci je v delphi) na opacnu (v C++ boolPrem = !boolPrem). Potom budes testovat ci je true, ked ano tak sa pohnes pomocou 'moveto' a ked nie tak nakreslis ciaru pomocou 'lineto'.
To KingScorpion : musis to umistit na zacatek.. . pomoci moveto... treba na 10,40 a pak kdyz das lineto 50, 60 tak by to tam melo nakreslit caru podle nastaveni pen a tak
to KIIV - Ano, přesně toto jsem potřeboval. Teď jsem to zkoušel, opravdu s tím ty úsečky jdou kreslit. Díky za help.. :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Nakreslení schodů v konzoli pomocí while — založil Nigel Pulsford
Priesecnik usecky a elipsy — založil Milos
VYkreslení úsečky a SDL — založil yaqwsx
Ořezání úsečky a antialiasing — založil Anonymní uživatel
Ulozeni IMAGE do Databaze (Access) a zpetne vycteni a nakresleni — založil Orfeus