Mám problém, nevím jak udělám abych při absolutním pozicování zarovnal celý blok (div nebo body) na střed.
Jde mi o to, aby když nastavím hodnotu nějakého odstavce na left:0px (pomocí abs. poz.) Aby když uživatel bude mít rozlišení např. 1200 (width) aby se text zarovnal 100px od leva. a kdyby měl uživatel rozlišení 1400, tak by bylo zarovnáno 200 od leva.Prostě, aby to pozicování bylo jen v rámci těla (<body>) a tělo se vždy zarovnalo na střed.
pokouším se o to už dlouho ale bohužel bezúspěně..
Fórum › CSS
Absolutní pozicování
spartan13
Prostě, aby to pozicování bylo jen v rámci těla (<body>) a tělo se vždy zarovnalo na střed.
Tělo zarovnej na prostředek normálně pomocí margin: 0 auto; (či podobně) a nastav mu position: relative;, čímž počátky souřadnicového systému jeho potomků již nebudou v rozích prohlížeče, ale v rozích tohoto elementu.
To bukaj :
html mám takhle:
<body>
<div id="x1"> Toto je nějaký divný nadpis <br> ale vlastně není vůbec potřebný<br> snad to aspoň bude fungovat. </div>
</body>
a takhle css:
#x1 { color:#151563;
position:absolute;
left:0px;
}
body {
position:relative;
width:1000px;
margin:0 auto;
}
Pořád to nic nedělá! Drží se to neustále vlevo.
Ne, to co mas ted u body dej divu, do ktereho vsechno ostatni zabalis. Pak to bude fungovat.
html:
<body>
<div id="x2">
<div id="x1"> Toto je nějaký divný nadpis <br> ale vlastně není vůbec potřebný<br> snad to aspoň bude fungovat. </div>
</div>
</body>
styl.css
#x1 { color:#151563;
position:absolute;
left:0px;
}
#x2 {
position:relative;
width:1000px;
margin:0 auto;
}
udělal jsem to tedy takhle a pořád nic.
spartan13
Kurňa a já už myslel, že centrování s margin: 0 auto; je tak profláklé... No, asi ne. Podívej se třebas sem[1], je to první výsledek na dotaz css body center[2]. Všechno umisťuješ do toho obalovacího <div>u. Nastavením position: relative; přesuneš počátek systému souřadnic.
[1] http://www.bluerobot.com/web/css/center1.html
[2] http://www.google.com/search?q=css+body+center
to stejne nepochopis...
jen takova ukazka jak clovek muze neco vyexperimentovat:
<center>
<div style="text-align: left; position:relative; border: 1px red solid; width: 500px; height: 100%;">
<div style="position: absolute; top: 5px; left: 5px; width: 100px; height:20px; border: 1px green solid;">
blabla1
</div>
<div style="position: absolute; top: 35px; left: 15px; width: 100px; height:20px; border: 1px blue solid;">
blabla2
</div>
</div>
</center>
To spartan13 : tak to je dobre... vetsinou staci eperimentovat... nejvetsi zlo je v zasade kdyz to odladis v jednom nejede to v jinym... treba to margin auto mi nejelo v IE :D tak sem tam hodil text align pro body a to zase nejelo v FF
tak center a jelo vse :D
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Absolutní x Relativní pozicování — založil selkir
Absolutní hodnota — založil Polarski
Matice-absolutní neznalost — založil Maestro23
[RE] Přepis adres na absolutní — založil pawlik