Sna??m se nepolevit a p?ij?t na tento ?kol:Vytvo?te program, kter? bude tisknout: Kolik je 7 x 2 ?, kde ty 2 ??sla (7 i 2) jsou n?hodn? generov?ny mezi 1 a 10 (v?etn?).
St?le si mi to neda??, ale j? to mus?m d?t dohromady.Chci se to nau?it, a proto nepolev?m.
Zat?m se mi poda?ilo jenom tohle,ale nesm?jte se mi. Chci se jenom zeptet jestli tohle m? n?jak? smysl nebo ne.
D?ky za pomoc.
for x in 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10:
import random
random.randint(x,x)
print "Kolik je",x*x
kus=x*x
print "V?sledek",kus
N?sob? to pouze v?dy stejn? ??sla.
Fórum › Python
Úkol podruhé
Aderon napsal:
for x in 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10:
import random
random.randint(x,x)
print "Kolik je",x*x
kus=x*x
print "V?sledek",kus
N?sob? to pouze v?dy stejn? ??sla.
tak j? jsem v pythonu taky celkem nov??ek, ale ?ekl bych ?e import random by melo byt prvni.Dale bych m?sto "for x in 1,2,3...pou?il proste for x in range(10).D?l? to to stejny.Potom bych to random.randint(1,10) ulo?il do prom?n? t?eba x.To stejny bych ud?lal je?t? jednou a to ulo?il do prom?n? y.Pak print "kolik je",x,"*",y,"?".Nejsem si jistej, jestli sem ti ?rkl to co jsi pot?eboval:(
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
V prve rade by to chtelo opravdu importovat modul jeste pred cyklem...dale, prikazem random.randint(x, x) sice nahodne cislo vytvoris, ale:
1) generujes cisla z intervalu <x; x>, coz znamena, ze o nejakem "nahodnem" cisle vlastne nemuze byt moc reci ;o) ta funkce ti vrati vzdycky cislo x
2) ty tou funkci nicemu nepriradis zadnou hodnotu, takze ten vysledek zustane viset "jen tak v lufte" ;o) spravne by to melo byt
a = random.randint(1, 10)
b = random.randint(1, 10)
promennou x bys volit pro prirazovani nemel, protoze promenna s nazvem x uz je ridici promennou cyklu...zrejme by to funkci cyklu neovlivnilo, ale je to dost takovy krecovity, vzhledem k tomu, kolik mame jeste jinych krasnych pismenek ;o)
prikaz
print "Kolik je",x*x
ti tedy vypise ctverec soucasne hodnoty ridici promenne cyklu
pokud bys tedy pouzil muj vyse uvedeny kousek kodu, vypis otazky by vypadal takhle
print "Kolik je", a, "*", b, "?"
snad jsem to vysvetlil alespon trochu srozumitelne...
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
2geon: mel bych takovej malej navrh - nechtel bys napsat nekam do pravidel o tom, jak se ptat, aby lidi zakladali ke kazdemu ukolu (lekci) vzdycky jednu mistnost? proste kdyz uz by existovala mistnost treba "1. lekce", tak by se vsechny dotazy k teto lekci nebo ukolum pro ni, smerovaly do toho threadu...co ty na to? mozna by pak byl ve foru trosku vetsi poradek...
proste, aby to vypadalo stejne jako na foru Python Challenge, tam takovy pravidlo pro dotazy maj...
napadlo me to, kdyz ted Alderon zalozil ke stejnemu ukolu novou mistnost...mozna by to tady pak bylo pozdeji prehlednejsi...
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
V?em moc d?kuji je to pro m? ponau?en?.To ?e se d? p?i?adit a= random.randint(1,10) jsem vůbec netu?il. No je vid?t ?e na to nem?m bu?ky, ale mysl?m ?e to nevzd?m. Mo?n? je to taky t?m, ?e si k tomu m??e ?lov?k sednout a? ve?er a je "vycucanej" z pr?ce.Je?t? jednou d?ky a bude se sna?it p???t? moc neotravovat.
zdravim, zacinam s pythonem a napsal jsem program z lekce2, ktery vypada takto a funguje:
import random
cislo=random.randint(0,10)
cislo2=random.randint(0,10)
print "Kolik je:",cislo,"x",cislo2,input("? (napis odpoved a
stiskni enter) ")
vysledek=cislo*cislo2
print "spravna odpoved je",vysledek
Bohuzel nevim, jak ulozit uzivatelovu odpoved do promenne, abych s ni mohl operovat pro "if,else..." a vypsat napr."ne tohle je spatne,dobre je..." jestli vite co myslim. taky je mozne ze mam spatne zadane to input, s tim jsem mel taky lehce potize, ale metodou pokus/omyl to dohromady funguje... Jinak vzhledem k tomu, ze parkrat jsem uz nekde "vytuhl" a treba hodinu jsem se moril s nejakou blbosti, si myslim, ze by bylo dobre nekam na konec stranky, treba do odkazu umistit jak by to melo cele vypadat spravne, jen tak na overeni!!! myslim ze nejsem jediny, a takovehle hodinove trapeni spis jednoho od uceni odradi...dekuji moc, nashle
dik,akorat by fakt bylo lepsi kdyby se nekam na konec stranky dalo spravny cely reseni!!! hned na dalsim jsem se totiz zase zasekl(udelat aby se ten postup opakoval pomoci for x in...). se mi vzdycky vypise treba 10x za sebou,ale hned, ne az po zadani odpovedi...to bych vas tady mohl taky otravovat 5x denne:( no to ale necham na vas.jeste jednou diky,jdu to zase zkouset:(
Jo to uz je vec geona, ale osobne si myslim, ze by pak serial neplnil svuj ucel...navic vzdycky si muzes prohlidnout uz odevzdany ukoly a pripadne se inspirovat tam __ale__ je vzdycky mnohem lepsi prijit na reseni sam...
takze doporucuju se obrnit trpelivosti, naucit se mit rad dokumentaci, kterou dostanes ostatne s instalaci pythona a hlavne - nevzdavat se snadno...
ted nerikam, ze bys neco delal spatne...mluvim preventivne i pro ostatni ;o)
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
A jeste jedna vec: pokud mas problem s nejakou lekci nebo ukolem, tak bud pis do mistnosti s nazvem te konkretni lekce a pokud takova neexistuje, zaloz ji - to zase rikam tak ke vsem, bude tu tak pak urcite vetsi poradek, bude se tak lepe hledat pripadnym dalsim tapajicim pythonyrum, tim padem ubude zbytecnych opakujicich se dotazu tykajicich se stejnych nebo podobnych problemu...
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna