k môjmu "robotovi" (este stale visi na kontaktnom poli :-D) som pripojil motorcek cez H mostik (obrazok 1) a motorcek frcal dopredu dozadu - ako som chcel.... ale potreboval som to zosilnit tak som to zapojil so zosilnovacom (obrazok 2) a napriek tomu ze som to trikrat kontroloval - v zapojeni som chybu nenasiel.... Mohol by sa niekto pozriet na tu schcemu ci je zakreslena spravne? lebo inak ma uz nenapada preco to nejde.....
Fórum › Mikrokontroléry
74HC240 + zosilnovač
A este druhy obrazok....
To KIIV : output enable co? :-D mozes pls po slovensky :-) Dik
Sry uz som pochopil - vyskusam
Skúšal som to tak aj tak ale proste nereaguje tvari sa akoby vobec nebol zapojeny - hoci cip je na 100percent dobry - v zapojenii bez zosilnovaca funhuje bez problemov
Premeral som a vsetko je v poriadku na tranzistoroch mam napätie tak ako ma byt ale ked zapojim motorcek proste nic - tvari sa ako blby a mororcek nereaguje hoci je dobry.... v com este moze byt problem?? Lebo uz nechapem....
A aj diódu mi rozosvieti len ten motorcek nie a nie roztocit....
skus dat pred bazy tranzistorov negaciu 7404, podobne ako je to na tomto obrazku http://faq.solarbotics.net/images/H2-bridge.gif
Hm myslis ze to pomoze - vzhladom na to ze diodu rozsvieti ale motorcek neroztoci hoci napetie je v pohode????
mozna mas malej proud do baze... pokud maj ty tranzistory i maly zesileni pak bys nedostal moc velkej proud... otestuj to primo jen pres ty odpory a hodit to primo na 0V/5V (jen dva na kazde strane jeden aby se mohl motorek tocit)
Hm pred odpormi sa mootrcek roztoci ale za nimi uz nie.... myslis ze su tie odpory prilis silne??? zapajal som ich podla schemy 47k, mam vyskusat slabsie??? Len zas nechcem odpalit tie tranzistory....
podle typu tranzistoru a zesileni... pokud mas zesileni 100 a odpor 47k ... ubytek napeti na bazi je cca 0.6V ... a na rezistoru je cca 4,4V .... pak podle ohmova zakona .. do baze poustis 0,092mA... kdyz to vynasobime zesilenim 100.. tak do moturku poustis cca 10mA .... hadam ze tim sis moc asi nepomohl...
kdyz zmensis rezistor 10x mel bys dostat cca 100mA... pokud chces jeste vic... bude to chtit jeste tak polovicni nebo 1/4 vej ...
akorat aby ses nedostal prilis do saturace... pak to trva dlouho nez se tranzistor zavre...
Diky za vysvetlenie - len este jednu drobnost podls coho zistim to zosilnenie - podla úpomeru vstupneho a vystupneho napätia alebo podla coho lebo v datasheete tych tranzistorov to neviem najst (konkretne BC 639 a BC 640)
No toci sa ako sa toci... ked ho zapojim medzi dvoma tranzistormi tak sa toci ale ked tie tranzistory spojim dva a dva ako je to na pic2 - (druhy clanok) tak mi vyhadzuje napatie medzi nimi pri zopnutom stave 0,16/-0,16V pri vypnutom 0V - cize som zase tam kde som bol - prud som zosilnil z 64mA na vystupe z cipu na asi 160mA za zosilnovacom co bohao staci ale ako som jeden problem odstranil vznikol druhy ... preco to raz nemoze fungovat na prvy raz??????
mimochodem mas to blbe zapojeny
tranzistory pripojeny na jeden vstup musi byt na jedne strane... takhle mas 00 -> brzda 11 -> brzda 01 -> zkrat jednech tranzistoru, 10 -> zkrat tech druhejch dvou
A ako to mam zapojit potom???? Lebo uz nechapem
jo a nevyuzite vstupy pripoj na 0V nebo +5V... u cmosu to silene zvetsuje odber.... misto par mikroamper v klidu to pak zere klidne i desitku mA... chyta to totiz skoro vsechno ruseni co se k tomu dostane
No vyskusam - ty si si teda dal robotu s tym malovanim :-D - a vsetkym prajeme vesele vianoce a stastny novy rok
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Moderátoři diskuze