Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli byste někdo nevěděl jaká logická úroveň je na nezapojeném vstupu? (je mi celkem jedno jestli se použije port A nebo B)
Fórum › Assembler
PIC16F84 chování nezapojeného vstupu
pokud mas zaplej pullup tak logicka 1
pokud neni zapojenej tak prijima jakejkoliv sum z okoli... to se muze projevit i poradnym zvetsenim spotreby...
treba takovy 74HCT00 v klidu berou par mikroamper ale jak nechas nejakej vstup nezapojenej muze to byt i v miliamperech
No v tom případě by to vadilo no.. ALe já to potřebuju na seminárku do školy a na to mi to nevadí ^_^ Jinak hledal jsem nějaké informace na netu a našel jsem tuhle větu: "NonRBPU – V logické nule připojí ke všem vstupům (nastaveno v TRISB) brány PORTB slabé pull-up odpory, které vstupy udržují v logické jedna, při logické jedna jsou tyto odpory odpojeny."
- znamená to, že když budu chtít na vstup kterej má Pull-Up poslat log. 0 tak tam stále bude log. 1 ?
To klinki : weak pullup znamena nejakej velkej odpor vuci log. 1 pokud z venku neco pripojis tak logicka 1 neudela zadnou zmenu.. proste tam stale je... kdyz das log 0 tak velkej odpor vuci nejakemu malemu znamena ze bude prakticky vsechno napeti na tom vetsim (projed si odporovy delic)..
nevyhoda weak pullupu je zase v tom, ze je to strasne pomale pokud jen treba tranzistorem schazujes napeti na log 0... pak se projevi veskere parazitni kapacity a odpor pullupu... proste log 0 tam budes mit behem treba nanosekundy ale log 1 az po milisekundach
proste kdyz nastavis RBPU = 0 tak tam na vstupech budou pullupy
KIIV napsal:
pokud mas zaplej pullup tak logicka 1
pokud neni zapojenej tak prijima jakejkoliv sum z okoli... to se muze projevit i poradnym zvetsenim spotreby...
treba takovy 74HCT00 v klidu berou par mikroamper ale jak nechas nejakej vstup nezapojenej muze to byt i v miliamperech
No tak nevyužité vstupy hradel by se určitě neměli nechat jen tak viset. Díky rušení se pak mohou na volném vstupu objevovat O, 1. A to bude způsobovat nepředvídatelné chování obvodu. 7400 je NAND, tzn. připojit na log. 1, nebo spojit s využitým vstupem, což zvyšuje zatížení, ale zas je to jednoduché.
To 16bit : cmos verzi 7400 sem daval jen jako priklad z vlastni zkusenosti... ty stary bipolarni verze si mohl nechat bez pripojeni a jelo to v pohode stejne potrebovali na zmenu stavu skoro 1 mA :D a kdyz daly na vystupu treba 10-20mA tak z toho plynul tzv, logicky zisk (tj pocet dalsich hradel ktery utahne vystup) :)
KIIV napsal:
To 16bit : cmos verzi 7400 sem daval jen jako priklad z vlastni zkusenosti... ty stary bipolarni verze si mohl nechat bez pripojeni a jelo to v pohode stejne potrebovali na zmenu stavu skoro 1 mA :D a kdyz daly na vystupu treba 10-20mA tak z toho plynul tzv, logicky zisk (tj pocet dalsich hradel ktery utahne vystup) :)
promiň špatně jsem to vyjádřil napsal jsem 7400, ale myslel jsem 74HCT00, kde by se ty vstupy podle mě ošetřit měli...KIasické obvody TTL 7400 ani nevím jestli se dají ještě koupit. Vím, že před pár lety je měli, ale byli dost drahé. Jinak verze HCT je určitě dobrý volba, protože je optimalizovaná na U=5V a je co se týče propojování kompatibilní s TTL(LS) a samo i CMOS 4000. Je známo že řara 4000 je při nižších napětích dost pomalá i když je schopna pracovat už od U´=3V.
Ještě upřesním co jsem měl na mysli :-) chtěl jsem udělat blikač pomocí tohoto mikroprocesoru, který by se dal rozšířit o další stejné blikače. A potřeboval jsem, aby bylo schéma zapojení a program stejný pro 1 a pro N spojených blikačů :) Tzn. měl jsem představu, že když bude 1 blikač tak bude mít vstup nezapojený a bude na něm log. 1, která spustí blikací sekvenci po jejímž dokončení bude na výstupu 1. Když bude spojeno víc blikačů, tak dojde k tomu, že krajní se spustí automaticky, zabliká, předá signál druhému ten zabliká předá signál třetímu atd... :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Divné chování vstupů (scanf,gets) — založil lDm
Programování PIC16F84 v jazyce C — založil yaqwsx