Dělám zatím jen velmi jednoduché aplikace, ale když u výstupu napíšu třeba "jaromír žák" tak se mi háčky a čárky nevypíšou, vypíšou se jenom nějaké nesmyslné znaky.
Mohl by mi někdo poradit jak nastavit jiné kódování? např UTF-8
Fórum › C / C++
Porblém s kódováním (C++)
myslim, že například ve VisualStudiu se wchar_t používá automaticky, takže tam háčky a čárky fungujou normálně........nebo by to mělo jít, když by se změnilo kódování na CP 852, ale nedovedu si představit, jak by to fungovalo v Linuxu....
gygabyte
když u výstupu napíšu třeba "jaromír žák" tak se mi háčky a čárky nevypíšou, vypíšou se jenom nějaké nesmyslné znaky. Mohl by mi někdo poradit jak nastavit jiné kódování? např UTF-8
Záleží na tom, jaký používáš terminál. Obecně v standardní Céčkovské knihovně není žádná fce, která by terminálu řekla, v jakém kódování bude aplikace věci posílat na standardní výstup a příjímat ze standardního vstupu. Můžeš použít wchar_t, ale to ti moc s tím, že terminál bude kódování interpretovat blbě, podle mě nepomůže.
Nejlepší možnost je psát aplikaci jen s použitím znaků obsažených v základním ASCII, protože ty jsou pro prakticky všechna kódování stejná (vynechejme ta kódování, která vůbec nepodporují základní latinku). Ale piš chytře – tzn. používej nějakou lokalizační knihovnu (např. GNU Gettext[1]), kterážto ti dovolí jednoduše napsat pro aplikaci překlady – a to v kolika kódování chceš.
[1] http://www.gnu.org/software/gettext/
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Porblem odoslania dat v ie — založil JannyM
Problém s kódovaním — založil Hudacik
Problém s kódováním — založil GE.org
Problém s kódováním v databázi — založil Petr