Zdravím,
měl bych otázku ohledně zřízení portálu. PHP dělám poměrně delší dobu, takže nejsem žádný začátečník, zvládám i AJAX a MySQL. Nyní za mnou přišlo pár lidí, že by chtěli založit portál.
Neřeším nyní to, jestli tam někdo bude chodit, ani to, jestli to bude za rok, či dva ;-) akorát bych měl otázku: "Co všechno by měl znát člověk, pokud se rozhodne dělat portál s velkou návštěvností"
- četl jsem zde o clusterech, ty již mám nastudované (teda aspoň teoreticky)
- samozřejmostí je využívat u MySQL Foreign key a indexy
Tyto dvě věci mě napadly, ale rád bych věděl, co bych si měl případně ještě nastudovat.
Děkuji za každý námět na studium.
Fórum › PHP
První velký portál
To DragonBehemont : Tady bych řekl, že tady jsou třeba ony zkušenosti, které nastudovat nelze :(.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
To Curo : Jo, s těmi zkušenostmi je mi to jasné :-( Akorát doufám, že těch zkušeností již mám dost, abych s tím mohl aspoň začíta dotánout to do funkčního konce :-) Samozřejmě počítám s tím, že tam bude hodně chyb a hodně věcí, které bude třeba zlepšovat. Ale napadlo mě, jestli bych si neměl třeba ještě nastudovat nějakou problematiku.
Doporučuji silně oddělit funkci (PHP) od logiky (HTML) a vzhledu (CSS).
Prostě co nejjednoduší HTML, do něho nenásilně implementovat php třídy z jiných souborů atp.
Prostě ať to není souvislý guláš HTML, PHP i inline CSS, komentuj, nejsi jediný, kdo může číst kód.
ja bych zacal tim ze bych nepouzil mysql ale postgre. No dal je potreba si to dopredu navrhnout z ceho to budes delat (jake casti) ty pak dal rozvrhnout a ve vysledku udelat tak jak jsi si to zadal. Kdyz to udelas, mas urcitou sanci ze se nedostanes do stavu kdy budes muset zahajit prepisovani kodu z duvodu spatneho (nedostatecneho) navrhu.
no ja by som si zobral papier a napisal /nakreslil/ vsetko co tam
budem chciet
potom zvolil logiku postupnosti /napr. najskvor registraciu potom ...../
a nakoniec si rozmyslel ake prostriedky k tomu /ci php alebo asp, volba databazy apod./
a nakoniec sa do toho pustil....
Dokonce se vyplatí udělat si něco jako template na login, registraci, jak dostat heslo zpět přes mail a v adminovi na změnu těchto údajů. Když máte naprogramovaný podobný template, máte 20% práce pryč.
30% rozmýšlení
10% design
20% základní šablona (login, registrace, změna údajů) a implementace do designu
20% doprogramování zbytku funkcí projektu
20% testování, co se vyvejčilo
--------------------------------------------------------------------
Takhle to je například u mého projektu, ale to není až tak rozsáhlý portál, to moje je něco spíš středně velkého :)
U projektu musíš počítat, že budeš muset se více zaměřit na 4) a 5)
To pawlik :
ja na login, zmenu hesla apod. vyuzivam PEAR triedu AUTH
http://pear.php.net/manual/en/package.authentication.auth.intro.php/http://pear.php.net/manual/en/package.authentication.auth.intro.php
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Prihlasenie na portal — založil EVersmann
Portál Aukro — založil remmidemmi
Portál: Přátelé — založil Yohaku
Portál na inzercie — založil Frostfire
Tenisový portál — založil pavelll