hoj,
mám nápad na projekt, ale nejsem si jist o jeho úspešnosti proto sem píši, abych se dotázal na váš nároz. Nyní k projektu...
Jako každý programátor, grafik, scénárista a ostatní, kteří se podílejí na realizaci jakéhokoli software se po jeho dokončení setkají s nelegálním šiření (pokud nemá svobodnou licenci), z jedné strany je určitě potěší, že je o jejich výtvor zájem, ale také jim utíkají nemalé finanční prostředky, ktére si jistě zaslouží.
Proto mne napadlo zřídit jakýsi portál, kde bude přesně napsáno jak to vlastně s šířením sw je, ale hlavní podstata by spočívala na systému, kam by se mohli registrovat komeční projekty, my by jsme pro začátek několich z nich vybrali a naším úkolem by bylo postarat se o zamezení šírení těchto sw, v podobě nahlašování odkazů na nichž odkazující pro nelegální šíření obsahu. Pro začátek by stačil tým 3-5 lidí, registrace by prozatím byla zdarma. Podle mých statistik v ČŘ uchází zisky ze sw až o 40% nelegálním šířením. Nepočítaje organizace a firmy u kterých se vetšinou jedá o legální sw. Děkuji za váš čas, který jste mi darovali a budu rád za každou vaši reakci. S pozdravem
PS: toto samé jsem psal na ceske-hry.cz, ale chtěl bych vědet co si o tomto myslí zdejší navštěvníci a i širší komunita
Fórum › Právo a podnikání
Program orchany autorských práv
Tak to vezmeme postupně
ad a) Naše současná jurisdikce je proti tomuto slabá. Můžeš jít pouze po materiálu, který se beztak většinou nachází v torentech či na mimostátních serverech.
ad b) Tým je nesmysl. Muselo by se vše automatizovat pomocí robotů.
ad c) U samotných odkazů nic nezmůžeš, ty jsou legální.
Nápad dobrý, ale chce to dotáhnout a především, nic nevzmůžeš bez změny zákona (který se však již připravuje)
To Tomas : Jo, jenže tohle se snaží řešit i oni sami. A jak jsem řekl, muselo by se to dělat BOTy, takže automatická registrace na warezfora (detekce asi podle copyrightu), tam obejít CAPTCHU a následně projíždět celé fórum a detekovat existující linky. Ty pak manuálně přebrat, roztřídit a podezřelé linky hlásit. To je vcelku náročný. Nevím, kdo by si takhle troufnul na univerzálního BOTa. I když, ne že by mě to nelákalo xD
Nicméně, ty jim to smažeš a oni to repuloadnou. Pak dostane tvůj BOT IP BAN. Ovšem, pokud by se dalo nějak postupovat právě proti těm, co to tam uploadli..to je totiž porušení zákona...
Jak jsem řekl, nápad je to dobrý, ale musí se vyřešit poměrně dost much ;)
nejlepší napsat software tak, aby se ochránil sám (když teda nechceš, aby se kradl a volně rozšiřoval). Má to ovšem ten nedostatek, že o software, který se dá pouze používat a ne krást a kradený prodávat, už není takový zájem ... To je moje zkušenost. Očekávat podporu ze strany zákona, je v česku nesmysl, v česku je anarchie a korupce a zákony se nedodržují. Ostatně, česko přistoupilo k mezinárodní úmluvě o ochraně autorských práv jako poslední země na světě. To samo vypovídá o ledasčems....
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Zmena prav — založil aranes
Efektivní řešení uživatelských práv — založil klinki
Vytváření adresářů, nastavování práv a zápis souborů — založil Marek Štafl
Změna práv u adresáře, který nemá žádná práva — založil bugy
Xamarin - Nastaveni prav a authority na externi soubor v android API… — založil VladislavK
Moderátoři diskuze