Chtel jsem se zeptat. Jak udelam podminku na to jestli existuje nejaky soubor?
Fórum › Python
Existence souboru
Nevim, jestli se da odpovedet slusne. Zkusim to.
Tady neni potreba ani ten Google, staci ti interpreter Pythonu, schopnost psat na pocitaci a spustit program, pripadne si precist chybovou hlasku.
Jo a jinak: ano, musi.
Aha, to jsem z tve otazky asi nepochopil. Chtelo by to ji presneji formulovat.
Ackoliv to neni zrovna spravny pristup (ve smyslu tom, ze kazda vyjimka by mela byt osetrena), da se to obejit takhle:
try: a=1/0 #neco co vyvola vyjimku
except: pass #neco co nic nedela
K21 napsal:
Nevim, jestli se da odpovedet slusne. Zkusim to.
Tady neni potreba ani ten Google, staci ti interpreter Pythonu, schopnost psat na pocitaci a spustit program, pripadne si precist chybovou hlasku.
Jo a jinak: ano, musi.
Plácáš nesmysly. Co takhle říct o modulu os.path a některých jeho hezkých funkcích jako exists, isfile, isdir, atd? Proč být na tazatele zlý, když třeba chtěl vědět jestli neexistuje lepší způsob než ten, který ho napadl.
Omlouvam se, normalne bych mu odpovedel velice slusne, ale zrovna jsem mel spatnou naladu, kterou navic podporila prvni odpoved v tomto vlaknu (vsimnete si, prosim, ze ja nejsem ten prvni clovek, ktery odpovedel). Moje odpoved (ta, kterou jste citoval) predpokladala, ze predchozi otazka jiz byla zodpovezena a navic jsem si nevsiml, ze tazatel se vlastne stale pta na to same, protoze to vypadalo, jde o uplne novou otazku. Ja osobne jsem tedy odpovidal pouze na druhou otazku, ktera, jak jiste uznate, neni prilis informativni a specificka. Uznavam, ze se dalo odpovedet lepe, ale musel bych se zapojit do diskuze drive, abych mohl odpovedet jiz na prvni otazku. Takhle jsem se vlastne pridal na stranu toho, kdo odpovidal (coz je nejspise strana spatna). Znovu se tedy omlouvam a posilam strucnou ukazkovou odpoved, kterou bych podal, kdybych mel prilezitost byt ten, kdo odpovedel jako prvni.
Tomik napsal:
Chtel jsem se zeptat. Jak udelam podminku na to jestli existuje nejaky soubor?
Spravny zpusob je pouzit modulu os, konkretne funkci os.path.isfile()
Udela se to treba takhle:
import os
if os.path.isfile(r"c:\soubor.txt"):
#delej neco se souborem
else:
#soubor neexistuje
P.S.: vetsinouu se snazim pomoci i absolutnim zacatecnikum, proto se prosim nezlobte, ze kdyz vidim jednoduchou otazku (jejiz odpoved se opravdu da najit na Googlu), obcas mi ujedou nervy, zvlast, kdyz me v tom nekdo "podpori", a nepredpokladam existenci jazykove bariery a dalsich moznych komplikaci.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Existence souboru — založil BDS
Ověření existence souboru — založil Tux
PHP - Overovani existence souboru - cyklus — založil MartinD
Existence URL — založil pawlik
Zjištění existence pole — založil aTTix