Potřeboval bych vědět algoritmus inverzní matice.
Nevěděl jsem, kam toto téma zařadit, tak jsem ho hodil sem.
Díky
Fórum › C / C++
Algoritmus
Co si pamatuju, tak se inverzni matice da pocitat pomoci LU rozkladu, ale tedka si presne nevzpominam jak. Ale myslim, ze v nejakych skriptech z linearni algebry najdes postup.
Jo, ale k tomu se pouziva treba toho LU rozkladu, protoze si jaksi ty hodnoty v jednotkove matici nevycucas :D
Kolem a kolem to funguje tak. Ze mas vlevo nejakou tvoji matici A a vedle ni mas jednotkovou matici I. A tvym ukolem je tu levou matici prevest pomoci vselijakych uprav na jednotkovou matici I. V zadade to delas tak, ze si nulujes hodnoty pod diagonalou, pak nad diagonalou (treba pomoci Gauss. Eliminace). Az je mas vynulovane, tak ti na diagonale zbydou nejspis nejake hodnoty != 0. A pak uz jen jdes po diagonale a delis prislusny radek prave matice hodnotou na danem radku v leve matici. Mala ukazka, at vis, co mam na mysli, protoze se to spatne popisuje.
Matice s jiz vynulovanyma hodnotama nad a pod diagonalou (cisla mam nahodne)
[2 0]|[2 4]
[0 3]|[5 6]
prevadis levou matici na I
[1 0]|[1 2]
[0 1]|[5/3 2]
A prava matice je A^1 neboli inverzni.
Snad to jde z toho kratkeho popisu pochopit :)
To dannyk : Díky dannyku, ale z tohoto to nepochopím. Nešlo by to lépe, snadněji, radostněji? Nebo mi zkusíš něco najít na netu? Páč vygůglit to jde fakt špatně. (myslím tím algoritmus)
No jinak si asi myslel: A^-1, což je inverzní - ne?
Měj se
Jo myslel, zapomnel sem na - :)
Tady jsem nasel krasny postup, ktery sam pouzivam:
http://www.kolej.mff.cuni.cz/~lmotm275/skripta/sbirka/html/node55.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Inverzn%C3%AD_matice
Ale zalgoritmovat si to budes muset asi sam. Ono navic pokud nemas zaklady linearni algebry, tak se ti to bude spatne delat.
Tak skripta do ruky a jedem :)
Shanim kod pro řešení inverzní matice v delphi ..pokud by nekdo mel tak predem díky :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Algoritmus — založil LuckaH
Algoritmus — založil Jirina.K
C++ algoritmus — založil silent
Evaluační algoritmus — založil Nebúkadnezzar
RLS algoritmus — založil metty93