Ahoj všem, mam dotaz - spíše bych potřeboval radu od nekoho ruzumného a především zkušeného ...
Nikdy jsem neprogramoval (maximalne par tagu v HTML coz povazuji za 0%) a začal jsem z C++ ...
Naučil jsem se podminku IF ... od teto chvilky jsem si uvedomil ze nemohu pokračovat protoze spoustu veci nerozumím ...
tak se ptám: Please na čem ste začínaly programovat ? vyhovovalo by na začátek Delphi ? nebo jiny jazyk (jaky) ?
PŘEDEM VŠEM DĚKUJI ZA ODPOVEĎ / RADU
dodatek: to C++ se učím z knihy "C++ bez předchozích znalostí" pokud byste my doporučily jinou knihu pro uplné amatéry budu jen rád
JEN VÁS PROSÍM NEPŘEJI SI ABY STE MY SEM PSALY ŽE SI TO MAM VYGOOGLIT APOD. DĚKUJI.
Fórum › Offtopic
Je správné začit na Delphi ?
To gatuso : Myslim, že začít je vhodné v něčem co je přehledné, tak, aby složitost jazyka ne přehlušila pochopení principů programováníé. Mě osobně přijde přehledné C, C++, Python, C#, Java a jim podobné. Naopak velmi nepřehledný mi přijde Pascal, VB, SmallTalk.
Nejsem zastánce moc ukecaných jazyků - dlouhé příkazy, spousta různých příkazů atd...
Podle sebe doporučuji C nebo Python možná C++.
Ale je to subjektivní pohled na věc
Kdybych měl vyjádřit svůj názor, tak jsem se programování naučil na PHP. Ano je pravda, že je tam kvantum funkcí, do toho html, css, js, sql atp., ale toto mi dalo základ. Začínal jsem s tutoriály na linuxsoftu.
Postupem času jsem začal pronikat do ostatních jazyků (pascal, delphi, vb.net, asp, c#, c++, java) a dle mého názoru na pochopení základních programovacích struktur je nejjednodušší se učit javu na začátku. Ale určitě bych nezačínal s c++, když nemám základní znalosti.
A také si myslím, a probíral jsem to s profesorama na čvut fakulta elektrotechniky, že poud znáte jeden objektově orientovaný jazyk, není problém se naučit další (např. java -> c++)
No já jsem začínal na QBASICU. Tenkrát vycházel seriál v ABC (je to asi 10 roků ,ABC tenkrat a ted se vubec neda porovnavat teď je to spíš katalog potřeb pro fríkulínský šampóny), bylo mi asi jedenáct a táta nosil domů notebook jen na víkendy. QBASIC byl tenkrát v základní výbavě v MSDOSu. Po nějakým čase mi kamarád přinesl Delphi. Pak jsem skoušel C++. Nakonec to dopadlo tak že jsem si v Levelu přečetl článek o první verzi XNA, tak jsem to chtěl vyskoušet no ale v XNA se používá C#, co je .NET jsem tenkrat neměl ani tušení. Nakonec jsem u C# zůstal. Teď máme na škole javu která se mi okamžitě zalíbila takže teď pendluju mezi javou a C# a abych řekl pravdu nevím co si vybrat, obojí je podle mě super. V tomhle semestru máme navíc i C který taky celkem ujde ale jsem zvědavý na C++ v dalším semestru.
No trochu jsem se rozkecal o sobě, ale to co jsem chtěl říct, je to že důležitý, je začít něčím jednoduchým aby jsi pochopil o čem vůbec programování je. A tady bych ti opravdu doporučil (podle mého názoru) SmallBasic. Tam prostě není nad čím přemýšlet prostě píšeš. Až si to trochu osaháš a budeš cítit že tě SmallBasic omezuje zvol C# nebo Javu (určitě neuděláš krok vedle) a jednou až budeš mít pořádnou představu jak to v počítači funguje přejdi na C++ (třeba se ti už ani nebude chtít protože všechno co budeš potřebovat ti umožní už C# nebo Java).
Delphi je dobrej jazyk ale řekl bych že je už na ústupu. Tohle moje tvrzení vychází z toho že když jsem se přátel ptal co se oni učí na VŠ za jazyk tak to byl jeden z těchto (C++, C#, Java).Rád si tenhle názor nechám vyvrátit. Ale nic ti nebrání ho vyskoušet a udělat si na něj názor sám.
Docela dost by mě zajímalo na čem jsi se tak zasekl že si nevíš rady a přemýšlíš o změně jazyka, když vím jak moc jsi lpěl na tom že se chceš naučit právě C++. Pravda je jedna věc a to co tu už na tomto fóru nespočetněkrát zaznělo: Každý ti poradí jazyk ve kterém sám programuje.
stacilo pouzit hladanie, vlastne ani to pretoze podobna tema je par tem od tejto -
http://programujte.com/?akce=diskuze&kam=vlakno&tema=14121-jaky-prog-jazyk
Pánove jen dotaz ... a jaký máte názor na Perl ? daji se tam delat aplikace ve windows okne normalne ? nebo je to jazky na webovy stranky ? please co nejvice info díky moc ;) nebo za www s infem bych byl moc rád ;) díky moc ... narazil jsme na linuxsoftu na serial tak se ptam ..
ano, Delphi je příjemné prostředí a Pascal je vhodný pro výuku procedurálního programování. Naopak C++ je pro takový účel spíše nevhodné. Nicméně každý je sám svého štěstí strůjce. Šanci naučit se dobře programovat mají i ti, kteří začnou s C++.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Jak začít, začít vůbec s tímto? — založil Av3ng
Je to spravne — založil janek
Je to spravne ? — založil koudis
Please , je toto spravne ? — založil krang
Mam to spravne? — založil wrany