caute.
potreboval by som pomoc(neviem aku velku) s jednou ulohou. Zadanie je vytvorit aplikaciu telefonny zoznam(txt subory), ktora bude dovolovat uzivatelovi vytvorit zoznam, pridat kontakt, zmazat zoznam vyhladat kontakt... Tuto ulohu som riesil odovzdal dostal spat riesil odovzdal dostal spat. Posledny dovod vratenia ulohy bolo :funkcia/procedura by mala pracovat iba s lokalnymi objektmi(parametre, lokalne premenne) a mala by byt vseobecna a pokial je to mozne robit jednu vec (zapisat zaznam, ktory jej bol predany ako parameter, do kartoteky a nie ho aj
nacitat)....... moje riesenie: http://www.upnito.sk/subor/dbabb952d3d8dc379f48721075c8bc9c.html
vazne neviem ako tieto chyby odstranit a mam uz len posledny pokus na odovzdanie..... dufam, ze sa najde niekto kto vie ako s touto ulohou pohnut a opravit nevyhovujuci algoritmus....za pomoc dakujem
kontakt: azbestko@azet.sk
Fórum › Pascal
Pomoc_uloha
Dovnitř do procedury dostaneš přes parametr cokoli. Ven potom buď jako návratovou hodnotu (jen u funkcí) nebo přes parametr se slovem var. Tady máš příklad - úprava tvojí procedury na otvírání seznamu:
function Otvor(var soubor:zoznam):boolean;
Begin
Assign(soubor,'adresar.bin');
{$I-}
Reset(soubor);
{$I+}
if IOResult<>0 then Rewrite(soubor);
otvor:=FileSize(soubor)<>0;
End;
Co jsem udělal:
- Soubor jsem předal jako parametr (var říká, že je to přímo odkaz na proměnnou, která se proceduře při volání předá, ne jen kopie její hodnoty, a u souborů je toto slovíčko nutné).
- Nastavení proměnné Prazdny jsem nahradil přepsáním procedury na funkci a vrácením informace o prázdnosti souboru v návratové hodnotě (otočil jsem význam, protože mi to tak připadá logičtější - samozřejmě to není nutné).
Volání v hlavním programu by pak vypadalo takhle:
prazdny:=not otvor(f);
U ostatních procedur a funkcí by to bylo obdobné, rozepisovat je už nebudu.
A mimochodem, když příště vložíš zdroják rovnou do příspěvku (nejlépe s použitím tlačítka "kód" z formátovací lišty), ušetříš nám spoustu času a klikání.
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Moje stránka.
Zjistit počet nových příspěvků
Přidej příspěvek
Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté
Moderátoři diskuze