Zdar lidi chtěl bych se zeptat, jak se vlastně v C++ programujte herní engin, jestli se to dělá jako konzolový aplikace atd, potom bych chtě, jestli by jste mě nedoporučili nějaký knížky, kde bych se mohl C++ naučit (jsem začátečník, tak ty začátečnický a až potm pro pokročilý :D )
Fórum › C / C++
Programování her v C++
Herní enginy, nebo obecně hry programuješ v nějakém jazyce (C++,C#) + nějaké knihovny (DirectX, OpenGL - neptej se na rozdíl, je to stejné jako se ptát, jestli jsou lepší Windows nebo Linux).
Pokud se rozhodneš pro DirectX, tak programování je jako klasická WinAPI aplikace. Na netu o DirectX + C++ najdeš mnoho tutoriálů (čeština okrajově). Již dlouhou dobu o DirectX vychází kurz v časopise CHIP, nebo můžeš sáhnout po snad jediné lokalizované knize http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=954
Pokud ale nezvládáš C++, tak nejprve začni se samotným C++ a až poté (někdy) se zaměř na hry. Zároveň se to učit nedá. A když přjdeš zrovna na hry, tak budeš postrádat sílu objektů (v C++).
Knih o C++ je spousta. Pokud to s C++ myslíš trochu vážnš, sáhni zrovna po http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=940
Je ta taky je?t? knihovan SDL a nebo ji? stra?? Allegro. To Mystrovstv? v C++ tak? v?ele doporu?uju. Je to jedna z nejlep??ch pudlikac? o C++ v?bec. Pokud ale teprve za??n?? tak na hry rychle zapome?. Nap?ed t? ?ek? spousta d?iny s konzol? (nikdo se tomu nevyhne - nelze stav?t d?m od 2. patra). Je to n?ro?n?, ale ?ile do toho. :D
hornster napsal:
Zdar lidi chtěl bych se zeptat, jak se vlastně v C++ programujte herní engin, jestli se to dělá jako konzolová aplikace atd, potom bych chtěl, jestli by jste mě nedoporučili nějaký knížky, kde bych se mohl C++ naučit (jsem začátečník, tak ty začátečnický a až potm pro pokročilý :D )
Takže - když si obravdu věříš že umíš C++, tak můžeš udělat v konzoli Roguelike hru - http://en.wikipedia.org/wiki/Roguelike. Pokud chceš grafiku, není tak těžký naučit se programovat ve Win 32 API a SDL, podmínkou je znalost C++. Pokud si opravdu hodně věříš, tak můžeš zkusit i OpenGL nebo DirectX, na přímý vývoj her, podmínkou je znalost předchozích bodů. Jinak samozřejmě existuje spousta dalších knihoven, tohle jsou ty nejběžnější. Jinak naučit se dobře C++, tak rok až dva roky, Win 32 pro hry tak půl-rok a DirectX tak rok až dva, dá se to odvodit podle tvých znalostí matiky - čím jseš hlouběji, tím větší to chce. Počítej ale s horní hranicí a spíš ještě víc.
(Jinak mluvím o tom že ta hra bude složitější než řekněme nekonečné množství variací na přecházení žábou přes silnici apod. a navíc napsaná slušn
Zdeny napsal:
(DirectX, OpenGL - neptej se na rozdíl, je to stejný jako se ptát, jestli jsou lepší Windows nebo Linux).
:O
To jsem nepochopil - rozdíly jsou celkem na snadě - OpenGL je multiplatformní, zatímnco DirectX je pouze pro Windows, OpenGl je také nástrojem pouze na grafiku, v DX mu odpovídá DirectGraphics, pak ale obsahuje i DirectSound a DirectInput...
Asan napsal:
Zdeny napsal:
(DirectX, OpenGL - neptej se na rozdíl, je to stejné jako se ptát, jestli jsou lepší Windows nebo Linux).
:O ?
To jsem nepochopil - rozdíly jsou celkem na snadě - OpenGL je multiplatformní, zatímnco DirectX je pouze pro Windows, OpenGl je také nástrojem pouze na grafiku, v DX mu odpovídá DirectGraphics, pak ale obsahuje i DirectSound a DirectInput...
Bylo to myšleno s nadsázkou. Všichni dobře víme, jaké debaty a hádky se u témat tohoto typu rozpoutají. Proto se chci tomu předem vyhnout ;-)
Jinak samozřejmě, pokud tě něco zajímá, tak se klidně ptej :-)
jestli se naučíš pořádně programovat games tak se ozvy na [email]klidas8@seznam.cz[/email] jsme partička 3d grafiků ,animátorů,2d grafiků,..atd.. ale bez programátora...chceme vytvořit games tak pokud budeš chtit tak napiš.....nějaké moje dílo z 3d mám na webu: www.klidas8.estranky.cz zatím čus.. :ok:
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Síťové programování pod Windows a programování internet — založil Hanzis
Programování 2D her — založil Lorin
C# - programovani — založil Siembra
Programovaní — založil joskoo
Programovani v C — založil silent