Zadnie :
Rovnoramenný trojuholník s s vpísanou kružnicou kde r vpísanej kružnice je 8. Vypočítajte obsah, obvod, alebo asoň jeden rozmer v tom trojuholníku. Lebo už sa serem s týmto príkladom asi 2 týždne a nie a nie na to prísť :( neviete niekto ako by sa to dalo vypočítať ?
Fórum › Matematika
Trojuholník s vpísanou kružnicou
pokud nemas zadano nic dalsiho tak si muzes zvolit... idealne zakladnu a pokud mozno vetsi nez je prumer kruznice..
pokud bys zvolil zakladnu stejne velkou jako kruznici tak by ramena byly rovnobezne a nikdy se nesetkaly
pokud jen o trosku vetsi tak se bude vrchol blizit smerem ke kruznici... od nekonecna az limitou ke kruznici
a pak uz jen matematiku .. dva uhly sou stejne a treti je jejich doplnek do 180
+ polomer bude kolmy k mistu dotyku
doplneni toho co potrebujes: kruznice vepsana lezi na prusecniku os.. osa puli uhly stran.. vuci zakladne bude polomer kolmy
takze pokud zvolis zakladnu napriklad 20 a vis ze r = 8 pak mas pravouhly trojuhelnik mezi polovinou zakladny a stredem kruznice...
kdyz vypocitas tangens 8/10 (pokud se nepletu) tak ti vyjde prave polovina uhlu jedne strany..
vynasobis 2* a mas uhel toho trojuhelniku
na druhy strane u zakladny je stejnej uhel.. a treti uhel je do 180...
no a obsah samozrejme zvladnes
sorri ale to všetko čo si napísal som vedel :( ohľadom vpísanej kružnice a trojuholníka. Ale zas neviem či je to dobré riešenie si iba zvoliť základnu a potdľa nej počítať to by bolo náhoda pokým by som našiel neakú základňu čo pasuje.Ale zas si mi dal dobrý nápad skúsím uribyť rovnicu dvoch neznámich a použíť tam stranu a uhol pomocou toho priemeru :) Dík za nápad
To zonda :
Asi budu opakovat příspěvky nade mnou, ale jen pro jistotu:
Je ti jasné, že v téhle situaci, kterou jsi uvedl, konkrétní obsah, obvod ani nic jiného spočítat nelze?
K tomu bys potřeboval ještě jeden údaj navíc..
Jak už bylo napsáno výše jsou třeba 3 vzájemně nezávislé prvky (ty znáš pouze 2).
No nicméně platí: (pro a>2*r)
b=c=a*(a^2+4*r^2)/(2*(a^2-4*r^2))
P=r*a^3/(a^2-4*r^2)
beta=gama=2*arctg(2*r/a)
alfa=Pi-4*arctg(2*r/a)
va(výška na stranu a)=2*r*a^2/(a^2-4*r^2)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Trojuholník Maturita 2011 — založil zonda
Pascalov trojuholník,kombinatorika — založil Dominika
Filozofie komunikace klient - server — založil Kubas129
Ať už se skilly v PHP nebo JavaScriptu — založil helenmai
M16 + winavr090313 -nejak mi to spatne pocita a nejen to. — založil xhans69