Zdravím,
mohl by mě někdo nasměrovat na nějaký polopatistický user guide k brown-out detection?
Potřeboval bych při poklesu napětí (před "zhasnutím" procesoru) uložit nějaké informace do eeprom, aby byly dostupné při příštím nastartování. Ale tahle moje představa, že by se to dalo řešit přes BOD je asi mimo, že? Průběžné ukládání do eeprom se mi nezdá optimální. Nejsem si jist, ale řekl bych že zápis do eeprom je asi časově náročnější a mohl by zdržovat...?
Dík za pomoc
Fórum › Mikrokontroléry
ATmega a brown-out
Brown-out je hlavne kvuli vyresetovani procesoru, kdyz je prilis male napeti a mohl by spatne fungovat.. (obzvlaste eeprom).
Pokud ale napeti nepadne pod dejme tomu 1.8V, tak by se data v procesoru ztratit nemely.. (teoreticky by tam mohla stacit baterie - aby procesor byl v resetu, ale neztratilo se uplne napajeni)
v reset stavu to zrovna moc nezere, takze by to klidne mohla byt nejaka 3V baterie jako u biosu..
problem ukladani dat pri brown out je v tom, ze uz je prilis male napeti na vstupu a prave eeprom by uz nemusela zrovna fungovat spravne..
ukladat dejme tomu jednou za minutu data neni zase tak narocne.. spis zalezi na mnozstvi dat ( a po resetu je zase nahrat )
mozna udelat optimalizaci aby se ulozily data jen po zmene.. (nejakej priznak zmeny nebo podobne)
To KIIV : No taky jsem tímto směrem uvažoval (ukládání v intervalech), ale ideální by bylo to uložit před vypnutím napájení. Záložní napájení je taky varianta, ale při výměně baterie se vše ztratí. Možná s nějakým kondíkem by se tomu dalo ještě pomoct, aby to vydrželo nějakou minutu bez baterie.
Každopádně dík.
A co takhle na nektery vstup (idealne na ext int) pripojit vystup z hlavniho napajeni (jeste pred filtraci ktera je oddelena diodou) a hlidat jeho stav? Pripadne to osetrit proti spickam.
Pokud se ztrati hlavni napajeni, bude to videt okamzite na tom vstupu, ale procesor jeste pojede z kondiku a muze ukladat data, po ulozeni prepnout treba do sleep modu
Pripadne to oddelit optoclenem, moznosti je spousta
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
ATmega a smyčka while — založil Palkic.89
Programovanie v atmega 16 — založil BESTTRACKER
Atmega tachometr — založil kohut
3x TDA7318 na ATmega 16 — založil Deko