Nenašel jsem vhodnou kategorii, tak to dávám sem a zároveň prosím moderátory o přesunutí do vhodnější sekce, pokud tu je.
Čtu si teď jednu knížku (UML srozumitelně) a narazil jsem na popis normálních forem. Hledím na to, říkám si, to je nějaké divné a postupně jsem přišel na to, že to nebude asi úplně správně. Jak jsem zjišťoval, jak to s těmi normálními formami vlastně je, tak jsem si uvědomil, že vlastně pořádně nevím jaký je rozdíl mezi druhou a třetí normální formou. Podle toho co jsem našel na webu, tak nejsem jediný, kdo v tom nemá jasno. Každý autor píše něco jiného - tedy definice je vždy stejná, ale jinak vysvětlená. Někde je něco v 2.NF, jinde obdobná tabulka v 2.NF není a 3.NF vypadá stejně jako 2.NF...
Zkusím tedy popsat jak to vidím já a vy můžete napsat, jestli se vám to zdá, nebo nezdá, případně jak to chápete vy.
1.NF
Tabulka má sloupce obsahující pouze atomické hodnoty
Zaměstnanci na oddělení
Oddělení
Popis oddělení
Jméno zaměstnance
Pracovní funkce
Platová třída
2.NF
Tabulku rozdělím na dvě tak, že v jedné tabulce budou atributy závislé na klíči Oddělení a ve druhé na klíči Jméno zaměstnance (Pro zjednodušení, nepředpokládejme dva zaměstnance se stejným jménem. :))
Oddělení
PK Oddělení
Popis oddělení
Zaměstnanec
PK Jméno
FK Oddělení
Pracovní funkce
Platová třída
Tabulka zaměstnanec sice lze dále rozdělit, ale protože mezi PK Jméno, Pracovní funkcí a Platovou třídou existuje tranzitivní závislost (Každá pracovní funkce patří do právě jedné platové třídy), tak to můžu nechat tak.
3.NF
A převod do 3.NF tedy spočívá právě v tom, že tabulku zaměstnanec rozdělím na dvě tabulky.
Zaměstnanec
PK Jméno
FK Oddělení
FKPracovní funkce
Pracovní funkce
PK Pracovní funkce
Platová třída
Je to tak, nebo úplně jinak? :)
Fórum › Offtopic
Normální formy
Zjistit počet nových příspěvků
Přidej příspěvek
Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 12 hostů
Podobná vlákna
Normální formy — založil Jan
Normální filehosting? — založil file
Je C# normální jazyk? — založil Lukyx
Gaussovo normální rozdělení — založil delp10
Kde seženu normální dukumentaci k BASHi? — založil D1ce
Moderátoři diskuze