Zdravim, chodim do druháku na SŠ. kde konečně máme programování ale vypadá to tak že jedinej učitel co to tam uměl loni odešel takže nás to učí matikář, kterej nemá páru oč běží a bez knížky nedá ani ránu a jelikoš bych se rád v budoucnu programováním živil řekl jsem si že tudy cesta nepovede, proto jsem se rozhodl že se začnu učit sám ale nemůžu se rozhodnout jakej jazyk by to měl být, aproto se ptám vás skušenějších :) jakej byste mi doporučili. Baví mě jak tvorba webu tak i aplikaci. Byl bych rád kdyby ten jazyk měl široký využití i v budoucnosti. Dík za všechny rady.
Fórum › Vzdělání
Výběr jazyka
ja sem zatim vyuzil v zivote jen par jazyku: Perl, PHP, C, C++, Pascal (+ SQL a tak) - v poradi podle cetnosti
javu ted moc nedoporucuju.. vlastni ji oracle a ten je znam svoji radostnou chuti vymahat patenty .. takze hrozi ze se od ni lidi odvrati.. (krom toho sem ji nikdy ani nepotreboval :D)
Já bych doporučil zpočátku PHP pro jednoduchost a později se vrhnout na C, hodily by se zákaldy C++ (hlavně OOP) a pak už se naučíš lehce cokoliv...možná mrknou po C na assembler abys dostal představu jak psát optimálně kod
Mě příjde zajímavé studovat Assembler. Měl a ještě mám jej na škole (pro jednočipy. u nás typ MCS-51) a myslím, že mi rozšiřuje obzory.
K PHP - nejsem zastáncem toho, aby byl prvním jazykem, kterým se chce student zaobýrat. Důvodem je to, že umožňuje "prasečiny".
Toto téma se tu řeší každou chvilku. I já jsem jednou zavdal příčinu :) a výsledek je pořád stejný - je to naprosto jedno. Pokud tě to baví, tak stejně nakonec příjdeš na to, že je to všechno na jedno brdo. Jenom bych se při výběru přikláněl k jazyku, který umí objekty.
Nejde o jazyk, ale o objektové programování, které lze v PHP, C+, Java, Python, .NET, ......
Klasický procedurální styl je samozřejmě báječný a třeba v jednočipu ani nic jiného nejde. Ale objektové programování je prostě "jiný level". Objektový a potažmo komponentový pohled na problematiku často zjednodušuje i samotnou realizaci - prostě neřešíš program jako velký moloch, ale dělíš ho na menší, často znovupoužitelné části - objekty. Chtěl jsem tím jenom říct, aby sis vybral něco, kde lze programovat objektově, ale zase na druhou stranu, když programování přijdeš na chuť, tak ani to by tě nezastavilo :).
Nejde o jazyk, ale o objektové programování, které lze v PHP, C+, Java, Python, .NET, ......
Klasický procedurální styl je samozřejmě báječný a třeba v jednočipu ani nic jiného nejde. Ale objektové programování je prostě "jiný level". Objektový a potažmo komponentový pohled na problematiku často zjednodušuje i samotnou realizaci - prostě neřešíš program jako velký moloch, ale dělíš ho na menší, často znovupoužitelné části - objekty. Chtěl jsem tím jenom říct, aby sis vybral něco, kde lze programovat objektově, ale zase na druhou stranu, když programování přijdeš na chuť, tak ani to by tě nezastavilo :).
http://www.amazon.com/PHP-MySQL-Development-Luke-Welling/dp/0672317842 ... takle mi přijde nejlepší
Ale já bych PHPčkem asi nezačínal. Spíš bych začal třeba C++. Naučíš se dobře programovat, hlavně čistě, a pak můžeš prakticky přejít na co chceš, protože je to už skoro stejný. PHP je podle mě moc specializovaný a unikne ti kvůli tomu pár věcí.
To MMM : jj souhlas... hlavne hlidani datovych typu, kam clovek "smata" v polich, ukazatele, ...
na druhou stranu, nez to zacatecnik zvladne, tak to docela trva.. ale stoji to za to..
To enil : Dobrá volba ... :) Do začátku bych ti určitě doporučil C#/.NET nebo Python. Javou bys asi taky nic nezkazil, ale raději se jí vyhni, protože není jasné, jak to s ní bude do budoucna a navíc se dost podobá právě C#, takže lze případně s velmi malou námahou přejít.
Samozřejmě je taky možnost začít s C, C++ nebo dokonce s Assemblerem a hodně lidí ti tu řekne, že je to nejlepší, protože XY důvodů, ale ... no ... každý máme svou úchylku, že :) Nehledě na to, že budou mít často pravdu. Já ty jazyky viděl jen z rychlíku a určitě to není směr, kterým bych se chtěl vydat.
To liborb : http://www.netduino.com/ http://www.netduino.com/
To djanosik : No ... v takovém PLC je něco na způsob virtuálního stroje. Sám jsem využil Python k "programování jednočipů", ale nakonec je to všechno "jen jako". Ale dík za typ, až budu mít chvilku, tak se na to pořádně podívám - zatím jen tuším, co by to mohlo být :).
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Pomoc - Vhodny vyber jazyka — založil netman92
Vyber programovaciho jazyka pro mobilni hru — založil trobek
Změna jazyka — založil Markéta
Výuka jazyka C — založil haresta
Využitie jazyka C# — založil mephi