Zdravím všechny programátory, žádám vás o pár rad ohledně GUI v Javě. Dělal jsem zatím vše bez GUI a už se mi to nelíbí, tak se chci o něco pokusit.
Podle tohoto videa: http://www.youtube.com/watch?v=LFr06ZKIpSM&feature=related jsem pochopil, že:
1) vše co chci, aby tlačítko dělalo píšu do : private void TlacitkoActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt){} k čemu je tedy : private void SpocitejMouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {} ?
2) načtení z textového pole se provede: TextField.getText() standardně je ve STRING , pokud chci integer tak musím takto: cislo = Integer.parseInt(this.TextField.getText()); jak to udělám, pokud chci třeba DOUBLE?
3) Jak zjistím, zda je CheckBox zatrhnutý, nebo není?
4) Jak vytvořím vyskakovací okno s výsledkama? Popřípadě okno s textovým polem?
5) Dá se udělat něco jako MENU se záložkama? Pod každou záložkou mít jiný výpočet...
5) Dá se nějak ze třídy MAIN přistupovat k hodnotám v textových polích a vypisovat hodnoty ? Nebo je v Main pouze :
vypocty vyp = new vypocty();
vyp.setVisible(true);
a veškeré výpočty atd. se provádí ve třídě kde je GUI? Popřípadě, dá se z GUI přistupovat k metodám v MAIN?
6) Jak udělat, aby mi po kliknutí na tlačítko vyskočilo nové okno, se kterým bych mohl dál pracovat? Chápejte jako to jak spustit další soubor např. GUI2.java ? Dá se zajistit komunikace mezi těmito GUI1 a GUI2?
Uff... Tak jsem se rozepsal, snad Vám to nebude vadit.... Děkuji předem za odpovědi!
Fórum › Java
GUI - pár dotazů
To Hoptile12 :
Ahoj, vidim ze mas dost otazok ohladom GUI. Neboj sa pytat priamo Google, vacsinou najdes odpoved do par minut, popripade si zozen nejaku dobru knihu o Jave. K jednotlivym otazkam:
1.) Jedno tlacidlo moze obsluhovat rozne udalosti. Ty konkretne spominas udalosti ActionPerformed a MouseClicked. Tieto udalosti nie su totozne. Skus napriklad kliknut na tlacidlo, drzat mys a odist z tlacidla. MouseClicked by sa malo vykonat ale ActionPerformed uz nie. Mozno sa mylim pisem len tak z hlavy :D
2.) double cislo = Double.parseDouble(this.TextField.getText())
3.) Myslim ze cez: jCheckBox1.isSelected();
4.) Pokial chces iba jednoduche okno kde vyskoci hlasenie tak si pozri nieco o JOptionPane.showMessageDialog();
5.) Samozrejme ze da. Pohladaj si nieco o komponentoch jMenuBar, JMenu, JMenuItem
6.) Ano da sa. Premennu (komponentu) si oznac ako public a potom k nej mozes normalne pristupovat ako npr. hlavneOkno.jLabel1.getText();
7.) Nove okno spravis normalne ako novy jFrame. A potom po kliknuti na tlacidlo nastavis napr:
VedlajsieOkno vedlajsie = new VedlajsieOkno();
VedlajsieOkno.setVisible(true);
Komunikovat spolu mozu okna roznymi sposobmi, je to len na tebe.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Pár dotazů — založil oxidián
Par dotazu — založil Steve-o-
Pár dotazů k VS — založil yaqwsx
Pár dotazů začátečníka — založil Marek
Par dotazu k DirectX a C++ obecne — založil CommanderZ