Muzete mi nekdo napsat kde se da naucit jazyk na programovani mobilnich aplikaci v jave a kde se da stahnout J2ME???? PREDEM DIKY :ms_0795:
Fórum › Java
J2ME
No a intervalu se mi tty clanky moc neliby. Nejlepsi na zacatek jsou tutorialy od 3wE na jeho strankach: j2me.vhodek.net
Moj nazor je zas taky, ze ti to pojde tak rychlo ako velmi budes do toho zanieteny a ako ta to bude bavit. Jednoznace je to jazyk a technologia, do ktorej sa oplati investovat cas.
Taktez doporucuji knihu "J2ME v kostce" ... clovek ziska prehled, jak to vlastne na tech mobilech funguje. Na Javu jsem se preucoval z C a Object Pascalu, takze to slo rychle (jen je treba zvyknout si na to, ze co bys ve vyse uvedenych jazycich delat mel, v Jave delat musis:). Je to super jazyk. A neni nad to udelat si do Siemensu M55 piskvorky, marias nebo interaktivni jizdni rad :)
Pokud už umíš programovat objektově (ne jenom používat třídy, ale opravdu objektově programovat), stačí ti jakákoliv učebnice Javy včetně těch, které najdeš na Internetu.
Neumíš-li programovat objektově, kup si knihu "Myslíme objektově v jazyku Java 5.0". Je to jediná kniha, která učí opravdu programovat. Je sice maličko tlustší, ale díky tomu tě může vést celou dobu pěkně za ruku. Navíc tě upozorní i na řadu podrazů, o nichž ostatní učebnice taktně mlčí a které ti pak při vývoji svého programu mohou dát pěkně zabrat. Je sice určená pro naprosté začátečníky, ale už jsem se potkal s řadou profíků, kteří si ji koupili a libovali si, že jim konečně vysvětlita řadu věcí, které z jiných knih pochopit nedokázali.
Až budeš umět Javu, tak pro naučení se J2ME existuje vedle javy v kostce i kniha "Naučte se Java 2 Micro Edition", která je výrazně tenčí a tím i levnější. Pokud se J2ME nechceš živit, mohla by ti stačit.
Neobsahuje ale přílohu o MIDP 2.0 - o tom se dočteš jedině v knize "Java v kostce"
Chceš-li zkusit hledat informace o J2ME na webu, najdi si články Lucky Bittnerové - ta píše opravdu dobře. Musíš ale předem znát standardní Javu.
To Black75: Myslim, ze kupovat knizky je zcela zbytecne. Abych pravdu rekl javu jsem se naucil az behem studia J2ME. Nejake clanky o J2ME jsem napsal a najdes je bud na www.pcsvet.cz nebo j2me.vhodek.net. Sice je moc pekne myslet objektove a vyuzivat vsech vyhod, ktere to poskytuje, ale casem zjistis, ze u mobilnich telefonu se proste musi delat kompromisyi. Pokud se terpve chystas vrhnout na J2ME, tak smele do toho. Postaci ti par clanku jak zacit a urcite to pujde. V podstate je J2ME jako takove stupidni. Zdaleka nema takovy rozsah jako standard nebo enterprise edition.
Takze co se tyka skutecne telefonu je pouze tvorba formularu a nebo vykreslovani a prebirani udalosti (vsechno velice jednoduche), to skutecne umeni je pak programovat algoritmy, ktere nejenom, ze budou fungovat na vsech typech mobilnich telefonu, ale budou velice rychle a pametove nenarocne.
Kdyztak se mi muzes ozvat na icq 195 348 035, rad poradim.
Dobrý den mám problém s databází, jestli byste mi mohli poradit?
Zobrazím na displej mobilu co je v databázi uloženo, ale když smažu libovlný záznam z databáze (vím že bude posloupnost v databázi přerušena) a chci přidat další udaj a pak zobrazit tak mi to tam vložit nejde(na displej), ale přitom to mám v databázi uložen ten nový udaj. Zajímá mě jak vyřešit tu narušenou posloupnost abych klidně vkládat a načítat údaje? Nešlo by ty data v databázi posunout o pozici na který chybí místo?
Zde jsou moje zdrojové kody na ten problém
public void Delete(){
try {
int pozice=list.getSelectedIndex()+1;
databaze= RecordStore.openRecordStore("Databaze", false);
databaze.deleteRecord(pozice);
for(int i=pozice;i<5;i++)
{
byte[] bytes = databaze.getRecord(i+1);
//databaze.addRecord(bytes, 0, bytes.length);
databaze.setRecord(i,bytes,0, bytes.length);
}
databaze.closeRecordStore();
UzivatData();
} catch (RecordStoreException ex) {
ex.printStackTrace();
}
}
private void UzivatData(){
try {
list.setCommandListener(this);
disp.setCurrent(list);
list.deleteAll();
for(int i=1;i<=5;i++){
byte[] pole =new byte[databaze.getRecord(i).length];
pole=databaze.getRecord(i);
DataInputStream output = new DataInputStream(new ByteArrayInputStream(pole));
String p=output.readUTF();
list.append(p, null);
System.out.println(p);
output.close();}
} catch (IOException ex) {
ex.printStackTrace();
} catch (RecordStoreException ex) {
ex.printStackTrace();
}
}
Ještě jedna otázka proč se mi nezobrazují v aplikaci názvy tlačítek(ale tlačítka fungují a plní svůj úkol)?
Děkuji za odpověd a rady
K tomu prvnímu, nepoužívá se obvykle právě na výčet toho zobrazení nějaký druh iterátoru místo pevného přístupu podle Id - RecordEnumeration dbenum = databaze.enumerate(); while(dbenum.hasNextElement()) { dbenum.nextRecord(); }
To šnek :
Máš pravdu taky to jde, ale vyřešil jsem to trochu jinak ... Zajímalo by mě ted jestli jde za běhu vymazat databázi a pak hned do ni nahrát data?
Vyřešil jsem to takhle:
int pozice=list.getSelectedIndex()+1;
seznamIndexu[poziceSeznamuIndexu]=pozice;
poziceSeznamuIndexu++;
databaze.deleteRecord(pozice);
list.deleteAll();
//databaze= RecordStore.openRecordStore("Databaze", false);
int a=databaze.getNumRecords();
for(int i=1;i<=a+1;i++)
{
if(i!=pozice)
{
byte[] pole =new byte[databaze.getRecord(i).length];
pole=databaze.getRecord(i);
//databaze.closeRecordStore();
DataInputStream output = new DataInputStream(new ByteArrayInputStream(pole));
String p=output.readUTF();
if(p!=null)
{
// list.append(output.readUTF(),null);
list.append(p, null);
System.out.println(p);
output.close();
// databaze.deleteRecord(i);
}
}
}
RecordStore.deleteRecordStore("Databaze");
Skončil jsem u vymazání databáze za běhu vůbec mi to nejde .. A jde to vůbec vymazat databázi za běhu? Tady je přiložen zdroják k tomu.. Díky za tvou radu za ten recordenumeration...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
J2ME v kostce — založil Turdus
J2me problem — založil XGeniuS
Hra v J2ME — založil Elektron112
J2ME překeslování — založil Pavel
J2ME aplikace — založil nohis