Potřebovala bych pomoct s následujícím příkladem, za každou radu budu ráda :) Hmotnost výrobku je náhodná veličina X s normálním rozložením s EX= 20 kg, var (X)= 0,16. Jaká je pravděpodobnost, že hmotnost výrobku překročí 20,5 kg ?
Fórum › Matematika
Pravděpodobnost
google = normální rozložení priklady ?
goog = pravděpodobnost a statistika řešené příklady
http://homen.vsb.cz/…05/prav5.htm
forum.matematika.cz ?
krivka = normální rozložení
https://cs.wikipedia.org/…%9Blen%C3%AD
EX = 20 kg
Na wiki je to asi bod X uprostred krivky.
var (X) = 0,16
Tohle mi nedava smysl. Ledaze by to byl nejaky pomer ku 1, jakoze 16%. Nevim, jake cisla se u te krivky sleduji. Smerodatna odchylka?
Jaká je pravděpodobnost, že hmotnost výrobku překročí 20,5 kg ?
Podle toho vsb.cz by to bylo
NORMDIST(20,5;0;neco;neco)
A to by mel vypocitat nejaky program. Vic se mi googlovat nechce dalsi priklady :)
OT: Ja to rikam porad, ze by se v matice mel udelat konecne poradek. Mame latinku a oni jsou lini napsat jmeno funkce aspon 3-4 pismeny, pouzit pismena a cislice. Misto toho tam pletou cinske znaky (rectinu) a jakesi nesrozumitelne alchymisticke znacky (symboly pro integraly a pod) :) A to nemluvim o nazvech (integral, smerodatna odchylka, median... normalni clovek nema zdani, co si pod tim predstavit a jak to pocitat). Az se nauci vyjadrovat jako lidi, tak stoupne pocet jedincu, kteri matice porozumi.
#2 pete
Vše je krásně vysvětleno v tom prvním odkazu od Petra jsem to pochopil i já co jsem se to ve škole neučil.
myslím že EX má být E(X) - střední hodnota
var X bude nejspíš směrodatná odchylka
jestli můžete používat programy je v excelu funkce NORMDIST stačí doplnit údaje a správně nastavit zbytek vzorečku pro > než
případně posunout na normované normálové rozložení a použít tabulky podle vzorečků P(X>20,5) viz počítané příklady, vyšlo mi to skoro stejně jako v excelu , měl jsem tam chybu 0,00001 způsobenou tím, že vypočítané Φ nebylo v tabulce a musel jsem to vzít ze sousedních hodnot.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Pravděpodobnost — založil ciscoo
Pravdepodobnost — založil ukulele
Pravděpodobnost — založil janysek_
Pravdepodobnost — založil ukulele
Pravdepodobnost — založil Nik