Ok, pomalu se smiřuju s tím, že komplet vše vytvořím. Externí vývoj zatím nepředpokládám, rád bych se tím prokousal sám, až tomu porozumím mohu si to zadat jako práci někomu a ohodnotit výsledek i dle stylu zápisu kódu. Není mi cizí psát od nuly, ale rád bych se tomu co nejvíc vyhnul. Přijde mi v dnešní době trochu zbytečné psát form input button, href atd, když je to vždy stejné a použitím vhodné šablony by se daly psát i elementy div, class,..
Asi budu mít plno otázek, pro přehlednost další diskuze je očísluji. 1. Jaký editor na psaní používáte vy? Zatím na vše používám PSPad, ale tam se musí psát vše ručně.
Když už začnu něco psát, je vhodné si nadefinovat styl propojení html a php. Můj první web byl psaný celý jen v php a vše bylo vypsaný přes echo. Příliš šťastné řešení to nebylo. Poté jsem zvolil řešení s html šablonou, kde dynamické texty byly zapsány přes proměnné které se v php nahradily. Řešení to bylo vcelku robustní ale znamenalo to udržovat dva soubory a po čase mi skončila slovní zásoba použitelných proměnných. Nakonec jsem skončil u kombinace php a html v jednom php souboru. Je to přehledné řešení, ale rapidně narůstá počet řádek v souboru a tím se stává nepřehledným. 2. Jaké řešení použít, když se o vzhled i funkcionalitu stará jeden programátor?
Dále přichází na řadu databáze - MySQL. Určitě to budu řešit tabulkou uživatelů, tabulkou zařízení, třetí tabulkou je propojím n:m a nadefinuji oprávnění. Každé zařízení pak bude mít tabulku dat, tabulku vzdáleného ovládání, tabulku oprávnění kde bude rozepsán přístup k jednotlivým položkám a poté tabulku samotného zařízení, kde bude specifikována šablona pro výpis webu a další GUI. Každé zařízení bude mít své tabulky. Je otázka, jestli to budou jen čtyři nebo více tabulek a zda potom nevyčlenit pro každé zařízení svoji databázi. 3. Je to takto ok, nebo doporučujete jiné řešení?
Nad tím vším musí být postavena nějaká administrace, zakládání nových zařízení, uživatelů, změna oprávnění atd. Prozatím vše řeším přes phpMyAdmin i včetně základní instalace webu, ale napsat kompletní administraci je to samé jako klientský přístup. 4. Řešíte stejně počáteční projekty na kterých se nepodílí několik lidí?
Jako poslední, budu chtít zobrazovat nějaké grafy, tabulky. To budu řešit pravděpodobně přes JSON, abych pak nemusel i psát scripty pro grafy, vyplatí se použít nějaké hotové řešení? Používal jsem grafy google, ale byly značné pomalé a i ten vzhled nic moc. Očekával bych zoomování, zobrazení hodnot po najetí kursorem vlastní formáty os s definicí minimálního kroku. Výhodou by bylo také různé podbarvení grafu, například rozlišení noc, den, slunce, zataženo a přidání druhé y osy, Takže nevím, 5. zda požít nějaké hotové řešení či si vytvořit vlastní.
Vím, že mám dost otázek a v řadě věcí dost tápu, přečetl jsem již plno návodů, řešení ale vesměs si to každej dělá podle svého, proto bych se rád držel postupu na kterým se vělšina lidí shodne :-)