Bol by som rád ak by ste mi poradili pri tomto programe. Ide mi o to, že ak si ho pozriete, mám tam vlastnosti, ktoré sa hrajkajú s textom ( tučné písmo ...... ), ale vôbec neviem, ako do programu zadefinovať text, ktorý by tieto vlastnosti na text aj aplikoval. V programe sú i množiny, ale tie nie sú pre mňa podstatné, keďže som ich pochopil, aspoň si myslím. Ide mi hlavne o spomenutý text. Tu je program:
program Mnoziny;
type
TVlastnosti = (psTucne, psKurziva,
psPodciarknute);
TPismo = set of TVlastnosti;
var
BeznyText, Nadpis: TPismo;
begin
writeln('Mnozina je uzitocny typ premennej, ale v podstate je to tiez forma datového typu');
writeln('Mnozina môze obsahovat celé císla alebo iné ordinálne premenné, vsetky vsak musia byt rovnakého typu');
writeln('Pocet prvkov je obmedzeny na 256');
writeln('Ordinálne hodnoty sa môzu pohybovat od 0 do 255');
writeln('V príklade som vytvoril mnozinu typu byte (celocíselny typ s rozsahom od 0 do 255)');
writeln('Mnozinu definujem klúcovymi slovami set of a typom premennej');
//program mnoziny;
//var
// MnozinaCisel: set of byte;
// Mnozina2: set of 10..100;
writeln('Do mnoziny môzem i vkladat prvky momocou hranatych zátvoriek');
//begin
// MnozinaCisel := [5, 7, 18];
// Mnozina2 := [100];
// Mnozina2 := [32..40];
writeln('S mnozinami sa dajú robit i rôzné operácie podla tabulky Text programovanie.....Teoria');
writeln('Môzem napríklad, ak sa chcem presvedcit, ci sa nejaké císlo naozaj nachádza v mnozine, pouzijem operátor in');
// if 4 in MnozinaCisel then
// writeln('Prvok 4 sa nachadza v mnozine.');
//end.
writeln('Pre pokracovanie stlac enter');
readln;
writeln('Avsak pri mnozinách sú i iné moznosti, jednu ako príklad dalsej moznosti ukázem');
writeln('Prvkami mnoziny nemusia byt len císla ci znaky, ale i vymenovany typ');
writeln('Ako príklad postací písmo');
begin
BeznyText:= [];
Nadpis := [psTucne, psKurziva];
end;
writeln('Pre skoncenie programu stlac enter');
readln;
end.