Dobrý den,
mám na Vás lidičky dotaz k zamyšlení. Doba je zlá a zaměstnavatel má potíže. Sice příští rok doufá v černá čísla, ale jak se říká, nevíš dne ani hodiny. Všude jsou teď reklamy, jak je nedostatek lidí v IT. A horníci z dolu se předělali na programátory. Je to pro mě taková záchranná vesta a navíc mě to baví. Zabýval jsem se asemblerem (Atmel) a Pascalem na střední škole, pak Delphi. Dělal jsem v tom víceméně pro radost, jediný "komerční" projekt bylo řízení elektrického topení dle kalendáře (uživatel nastavil den, hodiny a místnosti na chalupě, kde se mu spustilo elektrické topení, aby v zimě přijel do vyhřáté chaty), což vyneslo flašku slivovice. Měl tam 24/7 server na alarm a fotopasti, tak to byla pohoda. Logika spínače topení se řídila přes RS232. Fungovalo to několik let. No a pak, mnohem později, jsem udělal Turnajový manažer - SW načetl závodníka podle unikátního ID čísla průkazky (scan QR), z databáze / nebo z internetu si stáhl pro kontrolu jméno, příjmení, oddíl a po doplnění váhy zaevidoval závodníka do turnajové databáze (tady jsem trochu prozkoumal SQL). Poté závodníky roztřídil do kategorií podle pohlaví věku a váhy. Nakonec vytvořil dle kategorií tabulky zápasů (každý s každým do 5 lidí, pool systém do 7 lidí a nad sedm lidí pavouk s/bez repasáže) a umožnil tisk. Plus tam bylo spousta dalších blbinek, jako ruční úpravy dat, ruční přesun mezi kategoriemi, ruční vložení váhové kategorie, tisk sestav závodníků podle kat, podle oddílu atd.
Poslední dva měsíce se věnuju C# protože Delphi je mrtvé (škoda). Na ITNetwork jsem prošel základní kurz, OOP, kolekce, část WPF, binding. Do konce roku bych rád dokončil LINQ, práci se soubory, Open XML SDK, databáze, zbytek WPF, WinForms a prošel návrhové vzory a algoritmy.
Vcelku poctivě dělám všechny testy a úkoly. Zatím se daří, jakž takž. A o co mi jde? Když se teď zamyslíte nad tím, co jsem popsal, mám po dokončení toho kurzu šanci aspoň jako stážista zdarma nebo jako junior dostat v C# práci? A hlavně zvládnout ji?
Než mě vyhejtíte a pošlete do školy/na placenou rekvalifikaci/nebo rovnou do prdele že jsem bez šance, zkuste mi vyargumentovat proč/co dělám špatně/jak bych měl postupovat správně. Děkuju moc za každý názor.
K.