Došlo k této situaci:
pracovník plynáren si spletl dům a odebral plynoměr. Přitom vypáčil dvířka kde byl plynoměr a neuzavřel výstupní trubku z distribuční sítě. Následkem toho asi půl roku unikal plyn z uličního plynovodu do vzduchu na ulici a vypáčená dvířka která nebylo možno zavřít, někdo ukradl. Následně během asi 4 mědsíců vandalové zničili zbytek budky, kde byl plynoměr. Existují videozáznamy vandalů, jak demolují budku a kradou. To vše dostával místní úřad na stůl. Ouřadové však na práci kašlali. Umístil jsem na dům alarm, aby se lidé vyhýbali místu kde uchází plyn.
Výsledek: příbuzný místního zastupitele zorganizoval jeho kamarády a podali na mne stížnost, že jsou rušeni hlukem. Změřil jsem pomocí profesionálního měřícího příástroje hladinu zvuku alarmu před domy stěžovatelů. Někde nebylo co měřit, protoře zvuk tam ani nedorazil, jinde byl zvuk na úrovni kukání kukačky na stromě (35dBa). Věc, tedy stížnost pro rušení hlukem se řešila na místním úřadě. Prodavačka z parfumerie, jedna z kamarádek příbuzného místního zastupitele si stoupla před dům, vyvolala alarm, nahrála zvuk alarmu na mobil. Ten zvuk pak zesílený pouštěla na místním úřadě a tvrdila, že takto hlasitý jej slyší u ní v domě, který je vzdálený v sousední ulici za jinými domy.
Úřad ignoroval nařízení, že musí změřit úroveň hluku a zejména ignoroval Zákon o veřejném zdraví, dle kterého zvuk zabezpečovacích zařízení není hluk. Výsledkem bylo usnesení, že já ruším hlukem.
Napsal jsem ouřadovi, že způsob jakým vedl vyšetřování nápadně připomíná procesy z 50-tých let , kdy se soudilo pod taktovkou KSČ a STB obstarávala důkazy a svědectví se předem domlouvala.
Ouřada se urazil a uložil mi pořádkovou pokutu 2000 Kč. Podle Metodika_k_ukladani_poradkovych_pokut_dle_spravniho_radu-PDF_-_20080812
však kritika nemůže být urážka úředníka.
Kde se to stalo? V Praze 9 v Horních Počernicích. Na místním úřadě, kde "zítra znamená včera" :)