Můj Bože, Žeryku, to je zase odpověď :)
GAL, a jejich nereprogramovatelné verze PAL se používaly hojně v 90-tých lech. K vývoji se používal PALASM nad DOSem. Ještě ho někde mám. Dá se stahnout myslím na vetusware. Postupně jak rostla integrace se od GAL a PAL upustilo, došlo k náhradě obvody MACH, nyní jsou ve velmi pokročilém stavu, řada MACH 4000. Tyto obvody zahrnují desítky tradičních GAL obvodů. Vedle toho se objevily CPLD obvody od Xilinxu.
Že je nikdo nechce? Tak to leda v Česku. Proč je v Česku nikdo nechce? Protože Česko je mnoho desetiletí opožděné ve vývoji za Západem. Stačí si projít české portály hledající zaměstnance. Zjistíte pozoruhodnou věc. Na portálech chybí kategorie "elektronika". Fakt tam není. Na portálech je kategorie "IT/informační technologie", narvaná inzeráty hledajícími programátory webových aplikací. Následuje kategorie "elektrotechnika", kde se hledají zaměstnanci pro projekty rozvaděčů, energetických rozvodů. Najdete dále kategorii "energetika", kde jsou pracovní příležitosti od distributorů energí, třeba ČEZ, PRE. Ale kategorie "elektronika" se nám jaksi vytratila. Nikdo v Česku dnes, až na vzácné vyjímky (Vsetín, ERA Pardubice), nehledá vývojáře elektronických obvodů, programátory hradlových polí.
Proč nehledá? Každá firma na Západě dnes ví, že v Česku elektronici vymřeli. Dnešní absolventi eletroprůmyslovek umí rozblikat LEDku na Arduinu, ale navrhnout nízkofrekvenční zesilovač třídy B, to po nich nemůžete chtít. Z matematiky tolik nezbytné pro programování ve Verilogu a VHDL neznají dnešní absolventi nic. Znalost trojčlenky je nepostačující. A tak firmy ze Západu dělají vývoj doma a v Česku mají jen montovny. Prostě dodají do Česka komponenty a zaostalí Češi pracují jak otroci za práci ve mzdě. Jsou to takoví "roboti". Nakonec, slovo "robot" vymyslel Karel Čapek.
Třeba v Cisco routrech, montovaných mimochodem českými roboty v českých montovnách je mraky obvodů CPLD a FPGA. Pro ně musel někdo vymyslet obsah, napsat rovnice, popis ve Verilogu nebo VHDL, provést syntézu, naprogramovat. Pak hotové naprogramované obvody doveze do Česka, kde je čeští roboti namontují na plošný spoj. Podobné tomu je v digitálních osciloskopech. Digitální osciloskop je v podstatě mnohem jednodušší než klasický analogový. Digitální osciloskop spočívá v FPGA obvodu. Jestliže znáte Verilog nebo VHDL a podaří se vám koupit si u Mousera Xilinx FPGA, uděláte si digitální osciloskop doma v bastlkoutku. Jenže bez znalosti Verilogu nebo VHDL je vám Xilinx FPGA k ničemu a digitální osciloskop si neuděláte.
Proč se digitální osciloskopy nevyrábí v Česku, proč je vyrábí garážové firmy a političtí vězni v Číně? Odpověď je snadná, protože lidí schopných programovat ve Verilogu je v Česku jak vzácného šafránu, zatímco v Číně se Verilog učí povinně na každé střední technické škole. Dokonce i na školách, které s elektronikou nemají nic společného, protože ve Verilogu lze psát simulátory chování nejrůznějších systémů. Viděl jsem program ve Verilogu, který popisoval děj na čínském železničním nádraží. Bylo to úchvatné.
Mimochodem znáte firmu ALDEC Inc? A její systém ActiveHDL? Že neznáte, že jste o něm neslyšeli? Firma ALDEC vznikla v sousedním Polsku na počátku 90-tých let, rychle se přemístila do USA. Její systém Active-HDL slouží k návrhu, simulaci a syntéze VHDL obvodů. V 90-tých letech jsem od ředitele ALDECu vyžebral dvě plné licence Active-HHDL, za odměnu, že jednu, třetí licenci jsem prodal do ERA Pradubice. Tam ji tehdá používali pro vývoj FPGA pro pasivní radary. Ty dvě licence Active HDL byly určeny pro ČVUT elektrofakultu v Praze a to zadarmo. Nebude věřit, jak to dopadlo. Nikdo na ČVUT FEL ty licence nechtěl ani jako dar, protože by museli chudáčci zaplatit české DPH. Obě licence tak skončili ve Švédsku na středních školách. Češi utřeli rypáky.
Žeryku, a prosím tě, co to je "vysokofrekvenční obchodování na burze" ? Obchodování na burze lze jistě popsat Verilogem, ale co to má společného s vysokými frekvencemi?