1.Vypište na obrazovku pod sebe 4 libovolná jména a na poslední řádek zapište vaše jméno i příjmení pomocí dvou příkazů.
2.Udělějte program, který uživatele na jednom řádku přivítá, na další řádek vypíše vaše jméno a věk a na další řádek spočítá váš věk + věk vašeho rodiče. Ne, abyste mi tam jenom napsali číslo! :) Chci, abyste použili výraz pro vypočítání.
3.Napište mi jednoduchý program, který VELMI STRUČNĚ vypíše základní informace o základních datových typech na obrazovku. Stačí opravdu heslovitě.
4.Udělějte program, který vás uvítá a seznámí se svojí funkcí. Vyzve k zadání 2 proměnných. Po zadání z těchto proměnných udělá součet, rozdíl, násobek a podíl. Alespoň jedna proměnná musí být typu real. Vypíše výsledek, rozloučí se s vámi a ukončí se. Celý program bude pěkně graficky upraven (tzn. používejte mazání obrazovky a další věci). Někomu to přijde jako lehká věc, ale pro začátek si myslim je to jeden z těžších úkolů.
5.Vymyslete nějaký program, ve kterém použijete jak IF, tak CASE. Dopředu říkam, že chci, aby program měl určitou úroveň, tzn. počty s proměnnými a další a další věci.
Udělejte mi hru ,,Hádej číslo." Jelikož ještě neumíme, aby počítač náhodně vybral číslo, které máte hádat stanovíme si, že hádané číslo bude 6. Chci od vás, aby jste naprogramovali tuto hru, kde správné číslo je 6 a hádat se bude v rozpětí od 0 do 10. Program bude pěkně graficky upraven. Tato úloha jde vyřešit alespoň třemi různými způsoby a je jen na vás, který zvolíte. Pokud tu jsou zkušenější programátoři mohou mi poslat i více řešení ;)
6.Chci abyste si vymysleli vlastní programy ve kterých využijete proceduru a ve druhém funkci. Známkuji hlavně dobrý nápad. Koukejte na to, co dnes lidi baví a o co se zajímají, vytvořte nějaký program do školy nebo cokoli, ale hlavně ať to má nápad.
7.V programování už jsme došli docela daleko a proto nás čeká také obtížný úkol. Vymyslete program, který vás vyzve k zadání informace o osobě a zadávat budete: Jméno, věk, výšku. To samozřejmě vyřešíte pomocí záznamu, program ovšem bude chtít zadat šest osob a poté také všechny pěkně pod sebe vypsat. Snažte se udělat úlohu co nejlépe a také přehledně! Využijte hlavě toho, co jste se dnes naučili. Deklarujte a "cyklete", ať se daří ;)
8.Zadání dnešního úkolu bude jednoduché, ale výsledkem vaší práce bude takřka profesionální program. Udělejte mi jednoduchou hru, která bude obsahovat menu se třemi prvky. Nová hra, Tabulka skóre, Konec. Přes toto úvodní menu už pokračování nechám na vás. Pod novou hrou naprogramujete pomocí příkazů, které již znáte, nějakou jednoduchou hru, která po dohrání vyzve k vložení přezdívky a uloží přezdívku a skóre do souboru. Pod tabulkou skóre bude pouze výpis ze souboru a nějaký ten design (například Nick.......skóre). Jelikož menu musíte řešit příkazem CASE, tak pod položkou konec bude jediný přikaz: Exit;
9.Použijte svůj domácí úkol z 9. se záznamy. Záznam zapište do soubru (všech 6) a pak je všechny opět vypište. Aby někdo nepodváděl, tak na zapsání a vypsání záznamů si zvolte dvě proměnné.
Od najľahšieho(1.) až po najťažšie(9.)...tie som našiel.