Dobrý den, chtěla bych se zeptat dostala sem k narozeninám knihu XML programováni pro .NET, Mistrovství programování v C++, Perl a PHP. Jediné co umím je HTML a chtěla bych se zeptat co se mám učit jako první ? Umím pár základů i v C++ doporučili by jste mi nějaké pořadí jak začít ? Děkuji
Fórum › C / C++
S cím dřív začít ?
#1 Lucinka
Moje rada by byla asi taková...
pokud chceš dělat weby, tak tvému současnéme HTML přidej PHP, XML a klidně ten Perl (ale ten spíš přeskoč úplně), ale budeš se muset doučit aspoň základ Javascriptu + CSS
a pokud chceš dělat aplikace, tak se rozhodni mezi C++ a .NET (C++/CLI, C#), tady je to spíš v čem se ti bude dělat líp a bude tě eventuálně bavit
Ono záleží, co Cinema 4D využívá, vim určitě že lze psát vlastní scripty, ale nevim co to je za jazyk ale přes XPresso se "programuje" graficky, mám dojem, že existuje i scriptovací nastavba
Ale to by spíš patřilo do sekce Cinema 4D už :)
Ale pokud chceš app pro win, tak bych šlo jedině dělat hru a použít vlastní modely z Cinemy, jinak využití nějak nevidim, modelování a tvorba app jsou odlišný věci
#6 Lucinka
Moja rada bybola asi taká-
- pre vývoj app alebo hier je perfektný Visual Basic (2010) .NET preňho si kúp knihu: http://www.computermedia.cz/knihy/programovani-ve-visual-basicu-2010-CD.html - ja ju mám je unikátna!!!
- môžeš skúsiť aj C++ ale tam je zložitou stránkou grafika - výhoda je, že grafika c++ je veľmi rozvinutá a to isté nechýba ani Visual basicu
- možno by bol vhodný C++/CLI tj. Visual c++.NET
Ostatné je na tebe...osobne odporúčam Visual basic 2010.NET...
#6 Lucinka
Win aplikaci můžeš udělat v několika jazykách, né jenom v C++. C++ patří podle mě mezi ty těžší jazyky, takže pokud chceš spíš modelovat a baví tě to, tak neni moc na místě se učit C++, ale spíš ten python
on každej vyšší jazyk má stejnej základ jako C++, takže je celkem jednom v jakým jazyku začneš, tady jsou rozdíly hlavně ve správě paměti a hodně se využívají ukazatelé/reference apod. takže jestli zvolíš C++, .NET, Javu, tak všude je to ostatní stejný
Otázka ale je, k čemu přesně chceš využít ten jazyk pro GUI app, to si stále neřekla... jestli na zobrazení modelů, tvorbu her + tvý modely.. ja nevim, řekni ty :)
#8 ingiraxo
Řeknu to asi takhle, možná se někdo i nad tím zasměje a řekne si, že jsem asi hodně naivní ale můj sen je programovat pro nějakou firmu. Tohle mě furt láká. Chtěla bych dělat programátorku. Je mi 18 a tento cíl mám už od 16ti let, kdyz sem otevřela knihu HTML. Hodně čtu, že se hledá programátor c++ ale furt nevím co tohle obnáší a co vše musí takový programátor umět za jazyky. O modely v cineme nejde to je spíš pouze můj koníček na odreagování.
#9 Lucinka
Mno, když hledají C++ programátora, tak očekávají především znalost C++ :-) Většinou ještě napíšou co za další technologie chtějí podle konkrétního zaměření - nejčastěji např. znalost relačních databází nebo další věci.
Osobně doporučuji začít buďto s tím C++ anebo se C# (C# je o něco jednodušší jazyk a na začátek asi lepší, krom toho kolem něj existuje spousta zajímavých technologií a je Microsoftem docela dost propagovaný). Se C# si bez problému vystačíš i v praxi - když někde uvidíš inzerát na .NET programátora, tak to je nejčastěji právě člověk, který umí v C# nebo VB.NET.
#9 Lucinka
pokud chceš programovat pro firmu, dělej v C++. já osobně se jím nezabývám, ale pokud je Cinema, vytvořena v C++
tak sama vidíš výsledky. možná si to někdo neuvědomuje, ale stačí se podívat na nastavení barev:
tento grafický komponent bych asi dost těžko programoval v Javě, kterou používám :)
jinak je dobré začít něčím jednoduším a to je C#
potom přejdi na C++, ale i tak doporučuji se naučit i Javu :)
#12 Lucinka
možná ještě k tomu pořadí: nauč se C# potom C++, přidej Perl a PHP. možná po C++ a C# budeš na PHP zírat se zamyšlením proč je to tak složité ale brzy tomu přijdeš na kloub :))
#14 Lucinka
ne. C# jen z C++ přebírá některé prvky. je od Microsoftu. C++ je nástupce jazyka C a byl vyvinut jako objektový jazyk
C++ je složitý jazyk. C# ho zjednodušuje a přidává další prvky :)
#16 Lucinka
C# má podle mě moc složitou náročnost na psaní složených závorek. zase má ale tu výhodu, že programy napsané v tomto jazyce se nemusí překompilovávat. to v C++ jo, ale jestli ti vyhovuje C++ tak jdi do něj. případně doporučím Javu.
V Javě se učit je podle mě mnohem lepší. Všechny základy se naučíš a vše pochopíš a potom stačí se v C# naučit je příkazy a další důležité věci, ale vyber si sama co ti vyhovuje, neboť C++ taky není špatná volba
Každej jazyk má své kouzlo... každej jazyk, kterej začínáš víc a líp poznávat, tak tě vtáhne do sebe a "zakoření se v tobě" =)
Já začínal na Javě, to mě ale nějak nechytlo, ať už vzhled syntax, funkce, paměťová náročnost za*raný .jar(ky) apod... další byl na řadě čisté C, to už mělo do sebe ale nebylo to ono, potom jsem chtěl dělat v GUI, takže jsem trochu odmigroval k .NET, k C#, to mě dost chytlo, prostě nádherná syntax, výborná směs mezi Javou a C++, krom toho není problém použít v C# C++... no a poslední bylo C++, který jsem si pak rozšířil o Qt framework, a dneska můžu říct, že C++Qt a C# jsou nejlepší jazyky (frameworky pokud chcete)
Jinak máš odemě +, protože holka a programování, to jsou kolikrát protiklady :)
#19 tečka
můžeš bejt konkrétnější, co tě rozesmálo? =)
Edit: Aha chápu... ty si velkej zástance "kvalitního" jazyku Java že? A já ti ho tady pomlouvám.. jako sry, ale Java jde úplně jinou evoluční cestou... a co se týče OOP, tak je lepší C#, kterej je též kompletně OOP... Java je jen cross-platform, jediná výhoda z milionu .. :P
#20 ingiraxo
no já nesnáším psát něco co je k ničemu (složené závorky za koncem příkazu, cin.get () téměř na každém řádku)
k čemu to je. v Javě píšeš závorky jen když něco píšeš do soustavy (nediv se tomu slovu "soustava" ale lepší vyjádření mě nenapadlo):
if (String_promenna == "velkejprd")
system.out.println ("ty seš prd")
u tohoto příkladu psát závorky nemusím, ale když je akcí po podmínce víc, tak tam tu závorku napsat musím, ale nevidím důvod psát tohle:
using system ();
{ // proč?????
namespace nejakejnamespace1;
{ // proč????
public static void main ();
public class nejakatrida {
int neco1
int neco2
}
Console.WriteLine ("já se mám dobře a ty??");
{
Console.ReadLine ();
}
}
}
prosím neměj mi za zlé když tam bude chyba, ale v tomto jazyce opravdu neprogramuji.
možná chápu na co narážíš...
nepleť si C# a C++... cin.get(); je z C++ a nemá žádný složený závorky (pokud myslíš kulatý), tak z toho důvodu, že get() je funkce
ale v C# to je úplně stejný jako všude jinde... pokud podmínka vykonává více, než jednu věc, která je oddělena středníkem, tak musíš dát složený závorky (uzavřít to do bloku) v každým jazyce snad nevyjímaje Javy
Udělám ukázku základní konzolový app v C# a předem se omlouvám, že to píšu jak pro blbí :)
// něco jako "using namespace std" v C++,
// jinak by se všude muselo psát System.XYZ
using System;
// jmenej prostor, ve kterém je "root" programu
// musí se použít všude (pokud vytvoříš novou složku,
// tak stejně jako v jave se přidá pod-prostor.. třeba
// jako Bagr.Slozka apod.
namespace Bagr
{
// C# je kompletně OOP, takže v každým souboru musí být
// nějaký objekt (class,interface,enum,struct...)
// toto je hlavni název třídy programu (lze přejmenovat)
// a modifikátor "internal" je pro použití pouze z tohoto
// programu
internal class Program
{
// privátní proměnná (statická kvůli tomu, že hlavní
// funkce Main je statická)
private static int cislo;
// hlavní funkce Main() stejná jako všude (Java, C++ apod.)
private static void Main(string[] args)
{
// vypsání textu
Console.Write("Zadej čislo: ");
// převod vstupu na číslo (bez ošetření)
cislo = int.Parse(Console.ReadLine());
// podmínka bez složených závorek, protože nejsou potřeba
if (cislo > 10)
cislo += 1;
Console.WriteLine(cislo); // vypíše číslo
Console.ReadKey(); // obdoba cin.get(), getchar() ...
} // ukončuje funkci Main()
} // ukončuje hlavní třídu
} // ukončuje hlavní prostor
A pokud jde o lamby výrazy, tak tady se možná ptáš proč složený závorky.. něco jako
// list pro 10 čísel
List<int> cisla = new List<int>(10);
// přidá 5 hodnot
cisla.AddRange(new int[] { 1, 2, 3, 4, 5 });
// přes lambdu vypíše do konzole list čísel
cisla.ForEach(c => { Console.WriteLine(c); });
#21 tečka
A navíc
1) Pokud je za "if" pouze jeden příkaz, taky nemusíš psát závorky. Ale to už napsal ingiraxo
2) Za "using" se závorky v C# nepíšou, ani kulaté, ani složené
3) V C# cin.get() vůbec není, to si pleteš s C++ - taky mě už předběhl ingiraxo :D
4) namespace se ohraničuje závorkami z úplně stejného důvodu jako se to dělá u tříd - je to jeden logický blok aplikace (ty bys to asi nazval "soustava")
Ja som urcite za C# a .NET. Co sa tyka vsetkeho je to jedna z najmodernejsich platforiem na programovanie a hlavne je podla mojho nazoru velmi dobra na ucenie. Teda podla mna skus ten .NET a C#. Potom uz prejdi na hocico ine trebarz aj ten C++. No myslim ze pracovat hned s 3D grafokou urcite aj tak nebudes lebo je to dost zlozita tema. No zelam vela zdaru
#23 Chrasty
no vždyť to jsem psal s těmi závorkami, a i to cin.get () jsem myslel v C++ neboť jsem komentoval složitost céček.
už v tom ale začínám mít logiku. asi přestoupím na C#
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
VB(S) Cim zacit? — založil BobrB
čim začít v SDL — založil Sony
Mikrokontroléry (MCU) - jak začít a s čím - rady, vaše zkušenosti, n… — založil Pontiaq
Jak začít, začít vůbec s tímto? — založil Av3ng
Čím zabezečit? — založil Alsarin (CZ)
Moderátoři diskuze