Zdravím, potřeboval bych poradit. Mám PIC16F84 a vytvořil jsem si do něj program, který po stisknuti tlačítka u kteréhokoliv portu aktivuje RB4 a měl by rozsvítit LED. Na počítači v simulátoru mi to funguje dobře, ale když sestavím obvod a zapnu jej, tak mi LED pořád svítí a někdy se i zhasne. A na tlačítka vůbec nereaguje. Nevíte náhodou, čím by to mohlo být? Předem díky za odpověď
Fórum › Mikrokontroléry
Program si dělá co chce (PIC16F84)
podle kodu to vypada ze mi selhala kristalova koule :)
schema toho taky hodne povedelo
- bud mas treba blbe zapojenej reset, nebo spatne nahrany (obzvlaste na koleni delany programatory to maj ve zvyku), nebo nepocitas se zakmitama tlacitek, nebo nemas pull-upy na tlacitkach..... moznosti je tolik
to KIIV: Omlouvám se, ale teď zrovna nejsem na svém počítači, kde mám ten program i schéma ;) Až na něm budu, tak to sem dám. No a programátor mám vyrobeny no... :D Když jsem převáděl ASM na HEX tak mi to neukázalo žádnou chybu.
Takze mas mozna zapnuty pullupy ale ty sou jen na Portu B -- Port A je nema
a jelikoz nektere promenne se nastavuji podle portu A, a port A bude neco jako radio, tak nejspis bude vystup kmitat tak rychle, ze to nevidis, nebo se to nascita ze to proste ani nikdy nevypne
tak tam nahraj jednoduchy blikatko.. opakovani nejakeho cekani a prepnuti ledky
(jinak sou tydle cipy pomerne odolny.. samozrejme kdyz do nich nepustis 10V misto 5 a nebo misto programovacich 13V tam nehodis 20)
Daleko pravdepodobneji mas blbe to zapojeni
Takže dneska jsem si s tím trochu více pohrál a chyba byla nejspíš v těch pull down rezistorech ;) Vytvořil jsem pár jednoduchých programu, nahrál do PICu, přidal pull down rezistory a testoval. Všechno bylo OK a jelo to tak, jak mělo :) Mockrát díky za pomoct. Snad to byl ten hlavní důvod, proč mi to nikdy nechtělo fungovat :D
kazdopadne kdyz tam mas ty pull downy tak vypni pull upy (teda pokud uz nejsou) akorat zbytecne tece proud mezi pull up/down :D (ikdyz na experimenty je to uplne jedno)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Co ten program dělá — založil Tonda
Programování PIC16F84 v jazyce C — založil yaqwsx
Moderátoři diskuze