#10 matesz
Ahoj,
designery úplně nezatracuj. Já osobně miluju designer v MSSMS (Microsoft SQL Server Management Studio).
Ano, umím SQL, ale nevidím důvod, proč bych měl dělat otrockou práci s vypisováním vytváření jednotlivých tabulek, sloupců, cizích, primárních klíčů, indexů aj., když lze velice snadno vytvořit diagram a elegantně si všechny tabulky vytvořit a hned vizuálně vidím, co s čím je propojené atd.
Tady třeba já osobně pociťuji přínos.
Ale ta myšlenka s chodem na pozadí, to jsem myslel tak, že když jsem já začínal s ASP.NET, tak jsem přesně nevěděl, jak jednotlivé komponenty stavět ve smyslu plnění v XML struktuře.
Příklad:
<asp:Label ID="lbDisplayName" runat="server" Text="Můj popisek" />
Dřív než jsem pochopil k čemu je runat, tak jsem vypozoroval, že u všech komponent pracující se serverovou částí prostě tento parametr mají vždycky vyplněn a smysl mi časem došel.
To byl jen triviální příklad na pochopení :)
Jde o to, že každá komponenta má milion možných parametrů jak ji přiohnout k obrazu svému, ale nikde se dvakrát nepopisuje, který ty vlastnosti jsou zrovna ty důležitý.
Pokud vezmu opět jako příklad sám sebe, tak například při studiu netriviální komponenty GridView, na kterých jsou postaveny všechny přehledové stránky, jsem postupoval tak, že jsem si naklikal jednoduchý příklad v designeru a zpětně jsem zkoumal, co to ten designer vygeneroval do stránky aspx a takto jsem pochopil, že zde musí být něco jako DataSourceID a definice jednotlivých sloupců zanořených v tagu <Colums>
Jen jsem to využil jako berličku, zjistil jsem si jak nejtriviálněji komponenty používat a pak při samotným používání se ty složitější věci okolo člověk doučí :)
Jak už bylo zmíněno, designer ve VS není všemocný, jakmile do toho zapojíš JS,CSS, jakože bez toho se dnes stránky skoro neobejdou, tak jeho užití jde do kopru. To samý při tvorbě layoutu.
Jakmile se člověk naučí používat komponenty, tak designer nepotřebuje, zapne zdroják a sází to tam jak brambory, přesně tak jak chce a potřebuje ;)
Evžen