Už dlouho jsem ignoroval dneska už hotové (pouze slovo - frameworky nejsou hotové nikdy) frameworky, stejně jako jsem kdysi ignoroval OOP. Jenže stejně jsem se přesunul na frontu OOP, a nejen proto bych se chtěl naučit jeden z PHP frameworků.
Už dříve jsem nadtím uvažoval, ale když tak vidím nepřehledný quickstart Nette, přechází mě chuť. A není to jen o quickstartu. Při čistém PHP si prostě sednu a napíšu si program, který potřebuji, ale v Nette se odradí dlouhé tvoření prezenterů či modelů, a po hodině psaní se na obrazovku stejně nic nevykreslí, a máme jen program, který by nám měl "ulehčit práci".
Slyšel jsem, že Nette je dokonce i rychlejší než čisté PHP. Ale vážně to stojí za to kvůli těm několika milisekund? Myslím, že pokud bych se měl naučit framework, tak až poté co si budu jist, že budu pracovat v týmu, není to tak? Frameworky jsou z velké části stavěny na to, aby dobře rozdělili práci mezi programátory a webdesignéry. Jenže když si stránku naprogramuju a nakóduji sám, nemá to smysl.
Kdybych žádal o práci, očekával bych, že po mě budou chtít znalost některého z frameworků, jako je Zend, Nette, atd... (vlastně je mi teprve čtrnáct, takže myslím, že to stejně ještě chvíli potrvá) Ale obejdu se do té doby bez frameworku?